2017. december 12., kedd

Deindol

A Mecsekben szinte mindennek van valami legendája.Akárhová is megyünk nagyon -nagyon sok dolog van amihez valamilyen mecseki népmonda kötödik.A Mecseki népmondák sorozatom decemberi része a pécsi Deindolról mesél.

Deindol (vagy Daindol) Pécs egyik városrésze a Mecsekoldalban,a Bálicsvölgy,Donátus és a Kismélyvölgy által határolt,völgyekkel tagolt részen.Tengerszint feletti magassága kb. 250-400 méter.Évszázadokon át híres szőlőtermő vidék volt,majd a 20.század végére hétvégi házak és kertek váltották fel a szőlőtőkéket.

Nem emlékszem pontosan,de talán járhattam erre amikor a közeli Kismélyvölgyben túráztunk 2013-ban.Na ezek után nézzük mit mesél a helyről a legenda:

Pécs Deindol része
A szőlővel és gyümölcsfával borított Daindol valamikor egyetlen német emberé volt. Amikor halálát érezte közeledni, fölvitette magát a hegynek arra a részére, ahonnan egész birto­kát láthatta. Három fia is vele ment. Az ember fölosztotta kö­zöttük vagyonát. Nyugatról kezdte, rámutatott az első völgyre, és így szólt legidősebb fiához: Das ist dein Thal (svábosan: Dein Thol). Magyarul: Ez a te völgyed! Majd a középső fiá­hoz szólva rámutatott a másik völgyre, s megint mondta: dein Thol. Végül a legkisebbnek szintén: dein Thol. Innen ered en­nek a területnek a hármas felosztása: Nagy-, Közép- és Kis-Deindol.

Kilátás Deindolról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése