2017. december 21., csütörtök

A szomszéd a Vörösfenyő

Már sok szó esett ezen blog keretein belül szeretett kunyhómról a Mecsek mélyén.Nem hiába hisz mecseki főhadiszállásom volt szinte három évtizeden keresztül.Ha visszalapozol a blogomban a "Mecsek" témánál sok-sok minden van már róla írva.Sajnos úgy alakultak a dolgok,hogy 2009 után nyolc évig nem látogattam el ide,idén májusban azonban végre újra eljuthattam.Jó volt újra látni,ám ez a bejegyzés most mégsem a kunyhóról szól,noha a helyszín ugyanaz.A kunyhónak mióta megismertem ugyanis van egy állandó szomszédja,egy hasonló kunyhó mint a mi Nyárádi kunyhónk,mégis egészen más.
Ő is megérdemli,hogy írjak róla.

A Vörösfenyő kulcsosház
Ez a másik kunyhó,kb.négy méterre van a Nyárádi kunyhó mellett és a Vörösfenyő kulcsosház névre hallgat.A Kelet-Mecsekben járunk,Szászvár,Vékény,Kárász,Magyaregregy települések felett a hegyen,pazar környezetben.Ezen a helyen jópár jelzett turistaút találkozik,úgy szoktam nevezni,hogy ez itt egy turistaútcsomópont.Tudomásom szerint ha jól emlékszem hét külömböző írányban indulhatunk innen túrázni,így könnyen elérhetőek innen a Mecsek legszebb helyei.Azt kell mondjam tehát,a két kis kunyhó a Mecsek talán legjobb helyén található.A Vörösfenyő kulcsosház fehéres-szürke kőporral van bevakolva,láthatóan sokkal jobb állapotban van mint a Nyárádi kunyhó.Bár sokat voltam itt,magába a házba talán ha két alkalommal tudtam csak bemenni.Odabent is sokkal jobb állapotok uralkodnak mint a Nyárádi kunyhóban.

A két kunyhó egymás mellett a Mecsek legjobb helyén
A házat jelenleg a Hétdomb Természetbarát Egyesület üzemelteti.A ház kibérelhető,természetesen egyesületi tagok e téren előnyt élveznek.A házban 21 főt tudnak elszállásolni.Két szoba van az egyik 9 a másik 12 férőhelyes.
A világítás petróleumlámpával történik.Vízet a közelben fakadó három forrásból -Nyomákói,Balincai,Kata- lehet hozni (ezekben megegyezik a Nyárádi kunyhóval).
Felszerelt konyha és külön mosdóhelyiség is várja a túrázókat.

Mindkét ház állapota sajna romlóban
Na és pontos információim vannak a szállásdíjakról,de ezek a jelenlegi 2017 decemberi állapotot tükrözik.Elképzelhető változás ha valamikor a jövőben olvasod ezeket a sorokat.

A ház tagoknak - a kulcsosháznál legalább évi egy alkalommal végzett munka, illetve útfestés vállalása esetén - térítésmentes. A fenti tagok közvetlen családtagjainak
(
ha a tag az előzőeknek megfelel, időkorlátozás nélkül)
rezsiköltség (300 Ft/éjszaka) ellenében vehető igénybe.
A tagok távolabbi családtagjainak és legjobb barátainak évente egy alkalommal (max. 2 éjszaka), rezsiköltség (300 Ft/éjszaka) ellenében igényelhető a kulcsosház.
A vendégek szállásdíja:
Felnőtteknek 900, diákoknak (16 éves korig) 600 Ft/éjszaka.
Fűtés esetén: a szállásdíj összege + 100 Ft-tal nő éjszakánként.
A sátorozási díj 400 Ft/éjszaka.

Odabent klassz minden....
A ház előtt az évek folyamán létrehoztak egy esőbeülöt,amely egy tetővel véd a csapadéktól,de úgy,hogy közben mégis kint ülhetünk a levegőn.Ha jól emlékszem nyolc asztalka van a tető alatt,padokkal.Ezt sokszor használtuk mi is.Volt,hogy itt ebédeltünk,vacsiztunk vagy éppen kártyáztunk.

Mindkét házikó maximálisan kielégiti azon kirándulók,túrázók igényeid,akik nem vágynak luxus körülményekre,akik valóban a természet szeretete miatt jönnek ki ilyen helyekre,pihenni,túrázni,kirándulni,szalonnát sütni stb.

Pokrócok,párnák mindkét házban biztosítottak
Számomra mindkét ház (temészetesen főleg a Nyárádi kunyhó) édes emlékeket ébreszt.Nagyon jó volt ide jönni mindig is és nagyon jó itt elmenni is.Valószinű a dolgok úgy alakulása végett már aligha tudok itt bármelyik házban is megszállni hátralévő életemben,így próbálom majd néha úgy alakitani a túráimat,hogy azok érintsék ezt a számomra igen kedves helyet.Na és persze lesz még szó róluk bőven ebben a blogban.

A Vörösfenyő kulcsosház,arébb pedig a Nyárádi kunyhó.Mint két testvér...
A világítás petróleumMlámval történik.
 Vizet a közelben faSSSSkadó három forr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése