2017. január 6., péntek

A mikulás otthona - nyáron

Mindig is szerettem volna látni hol lakik a mikulás..
Hát elindultunk megkeresni,talán csak az időpont volt szokatlan: július 14.
Persze ez nem akadályozott meg benne,hogy megnézzük hol lakik az öreg.Úgy terveztük ha megtaláljuk megfüzzük,hogy igyon már meg velünk egy-két sört.
A szoktalan időpontot még tetézte,hogy este hatkor érkeztünk meg a Fejér megyei Nagykarácsonyba.

Elöttünk Nagykarácsony
Nagykarácsony amely a dunaújvárosi járás egyik községe a maga 1300 lakójával amely közül az az egy maga a mikulás.Elvégre ha már itt található a messze földön híres mikulásház akkor az öreg nagy szakállúnak is itt kell lennie.Beérve a faluba,már arra sem emlékszem melyik irányból jöttünk,de arra igen,hogy elsőre egy trianoni emlékműnél találtuk magunkat.Nem volt nagy eresztés,de legalább volt... Mellette a helyi San Siro található azaz a település focipályája.Este 6óra ellenére óriási tömeg volt éppen itt.Elsőre azt gondoltuk,tán éppen itt játszik az MTK meccset,de nem...nem is foglalkoztunk igazán a dologgal,majd ha megtaláljuk a mikulást max. visszajövünk.

Trianoni emlékmű
Nem éppen a legkisebb település ez a Nagykarácsony,területileg igen tekintélyes,így beljebb haladva a faluba nem is tudtuk merre van az a mikulásház.Szerencsére azonban nem várt segítségek kerültek utunkba.Ugyan jelzett turistaút erre nincs ( azóta már van - a szerk.) de roppant ötletesen az egyik buszmegálló várójának hátuljára raktak ki útbaigazitást.Gyerekjáték volt innentől kezdve megtalálni a mikulásházat.

Arra van igen
A kellemes nyári estén nagyon jó volt a település utcáin sétálgatni.Még egy olyan házat is találtunk amelybe belement a repülő!Mementóként a farka a mai napig kilógott.Nem sokkal a katasztrófát szenvedett háztól megleltük a mikulás házat is amely talpig piros volt.Örömmel állípitottuk meg tehát,hogy a mikulás valószinüleg Dunaújváros PASE drukker.Hát mi másért lenne piros a háza?Közelebb merészkedtünk hát,talán ha szerencsénk lesz még mikulás csomagot is kaphatunk!

A repülös ház

A mikulásház
Azonban ezen a nyári kora estén a szerencse messze elkerült minket.A piros mikulásháznál minden redőny levolt húzva,minden ajtó lelakatolva és lezárva..Mikulásnak pedig még gondolatban sem volt semmi nyoma.Persze hol máshol lehetne mint a helyi kocsmában?Nosza akkor irány a kocsma,megnézzük ott és lehörpintünk pár sört aztán megnézzük mi az isten van ott a focipályánál.Beérve a kocsmához nem is egy,de nagyon sok mikulást találtunk.Azthiszem már egy sem volt józan közülük.Ám az igazi mikulás itt sem járt.Bánatunkban és csalódottságunkban azért annyi eszünk még volt,hogy nem hagytuk elveszni a friss hideg söröcskét.Kiérve a kocsmából mintha egy lovast láttunk volna elhaladni,de lehet csak halucináltunk...

Lovas a faluban
Mikulás nélkül folytattuk az utat,kimentünk a faluvégi temetőhöz ahol tiszteletünket tettük egy álltalunk tisztelt ember sírjánál,majd akkor visszatértünk a faluba.Ismét a mikulásház felé vettük az irányt bízva abban,hogy elöbb csak rosszul láttuk a dolgokat.
Ám ez sovány remény volt nem is bizonyult igaznak.Majdnem sírva mentünk a falu másik végéhez a focipályához megnézni mi folyik ott.Hát nem a Duna folyt...
Falunap volt éppen Nagykarácsonyban,egy olyan falunap amelyen a helyi mikulás részt sem vett.Volt ott valami színpad féle ahol valami fekete ruhás énekesnő ugrált és énekelt.
Gondoltuk egy kicsit nézzük a fekete démont.Olyan ismerösnek tűnt...de nem emlékeztem a nevére.

Radics Gigi letévedt Nagykarácsonyba
Nem volt egy nagy müsor,de tetszett a csaj és mértek még sört is a szomszédos sátrakban.
Bevettük az útravalót azt mit volt mit tenni elindultunk haza.Végül is a küldetésünk felét sikerült teljesíteni,elvégre a mikulás otthonát megtaláltuk,arról meg nem tehettünk,hogy az öreg vakegér éppen nem volt itthon.Érdekes volt mert a faluban senki sem tudta hol van,valami Finnországról beszéltek néhányan,de én nem tudtam hova tenni a dolgot.
Végül is jó buli volt,azt megfogadtuk majd télen alaposan megmondjuk a magunkét a mikulásnak.Aztán télen már a kutyának sem volt kedve kijönni ide.Így megúszta a piros ruhás ámokfutó.

Szép karácsony szép zöld fái


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése