2017. január 3., kedd

Rác utca

Útban egy Velencei-hegységi túránkra megálltunk itt Székesfehérváron,hogy megcsodáljuk a város talán legszebb utcáját,hisz csak egy ugrásra van a buszpályaudvartól és mivel volt még majd 1óránk az átszállásra elballagtunk ide.Én már korábbról ismertem a helyet,jártam már itt és szép emlékek is fűznek ide.

Rác utca
Székesfehérvár Palotaváros részén a tíz emeletes panelházak árnyékában találjuk meg a 80-as évek óra skanzenként megörzött Rác utcát középontjában a szerb ortodox templommal és néhány,az egykori Rácváros hangulatát megőrző,a hagyományos népi építészet elemeit tükröző épülettel.

E városrész híres volt a kézműveseiről,iparosairól.A patakokkal,csatornákkal szabdalt terület elsösorban a sok vízet igénylő mesterségek (csapók,vargák,tobakosok,timárok) számára volt megfelelő.A mezőgazdasággal foglalkozó népességnek inkább a szegényebb rétege lakott ebben a városrészben.A XVII-XVIII.században betelepülő szerbek (rácok) közül sokan kereskedelemből éltek.

A szerb ortodox templom
A szerb ortodox templom értékes műemlék amelynek külseje szerénységével,egyszerüségével kis métereivel tűnik ki a város többi templomához képest.Barokk stílusú egyhajós,egytornyú építmény.Keresztelő Szent János születése emlékének szentelték.A belső restaurálás során az 1970-es években figyelemre méltó falképek bukkantak elő a sok gyertya égetésétől lerakódott évszázados korom alól: angyalok,próféták,szentek kara övezi a Jézus és Keresztelő Szent János életéből vett jeleneteket,evangéliumi történeteket.

A templom környezete
Az utca több épületében is különféle kiállítások münködnek.Ezek közül kiemelkedik a Rác utca 11.számú ház ahol Palotavárosi emlékek,Székesfehárvár-Palotaváros története és néprajza című kiállítás nyilt.

A  tízemeletes épületek árnyékában található skanzen múzeumutcája 1989-ben Európa Nostra-díjat nyert.Mindenki számára megéri egy séta itt.A buszállomás közelsége miatt könnyen elérhető,de aki a közeli pláza helyett valami értelmesebbel akarja eltölteni az idejét azok számára is jó választás lehet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése