2017. január 28., szombat

Pákozdon ősszel

Pákozd nagyközség Fejér megyében a Gárdonyi járásban.
A magyar történelem két fontos ,győztes csatája fűződik a településhez.A török ellenes küzdelmek során 1593-ban megvívott ütközet,valamint az 1848-49-es szabadságharc egyik legnevezetesebb csatája.

Pákozd a Velencei-hegység délkeleti a Velencei-medencébe ereszkedő lankáin,a Velencei-tó északnyugati kiszögellésénél fekszik 125 méteres tengerszint feletti magasságban.
 Mindössze alig 3000-en lakják.

Borongós ősz köszönt Pákozdra
Pákozd a Velencei-hegységbe induló túráink egyik fő kiindulópontja,valamint befejező célállomása.
Székesfehérvár közelsége révén könnyen elérhető.
A településről több jelzett turistaút is indul a Velencei-hegység felé,így különösen ajánlom mindenkinek aki erre tervez túrákat.A remek hegységben a község közelében több látnivaló is akad.
Ilyenek például az ingókövek amelyekről már írtam a blogomban,de itt van közel a Pákozdi arborétum és a katonai emlékhely,vagy a Doni emlékmű.
A Velencei-tó közelsége sem egy elhanyagolható dolog.

Októberi életkép Pákozdon
Többször is megfordultunk már a településen,hisz számos túránk innen indult vagy éppen ide érkezett.Így volt ez ősszel is.Egy borongós őszi napot fogtunk ki mielőtt nekivágtunk a Velencei lankáknak körülnéztünk a faluban is.A kedves kis településen több látnivaló is akadt.Ilyen érdekesség pl: a Trianoni haranglán,a Wass Albert emlékpark,a székelykapu vagy a háborús emlékmű.
Érdekesség még,hogy itt találjuk Piedone kocsmáját is.
A településen pedig áthalad a Velencei-tavat körülölelő bicikliút is.

Székelykapu
A településtől északra találjuk még a kis Bella tavacskát is,amelyet rendszeresen érintünk itteni túráink során.Dél felé pedig a Velence-tavi Madárrezervátumot.A felsoroltakon kivül is még számos látnivaló akad a faluban illetve közvetlen környékén,tehát nagyon érdemes erre kirándulásokat tervezni!

Szent István szobor
A Velencei-hegységbe vezető turistaútak pedig maguk a túrázók álmai.A nem túl nagy magasságú hegységbe könnyü és látványos túrák tehetők akármerre is indulunk el.
Pákozd tehát alighanem Fejér megye egyik fő turistavonzó települése.
A látnivalókban rendkivül gazdag község és környéke,kirándulók ezreit vonza ide évente.
Te se hagyd ki!

Piedone kocsmája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése