2017. január 13., péntek

A csend beszél tovább...

Mint halálának évfordulójakor,úgy születésének napján is megemlékezem e blog keretein belül Rockenbauer Pálról az országos kéktúra atyjáról.
Rockenbauer 1933 január 14-én született Budapesten,nevét elsősorban a kéktúrás mára már a túrázók bibliájaként ismert Másfélmillió lépés és a  még egymillió lépés Magyarországon c. filmekből ismerhetjük.Első és egyben utolsó munkahelye a Magyar Televizió volt.Kezdetben az ifjúsági osztály rovatvezetője volt,majd főként földrajz témájú ismeretterjesztő dokumentumfilmeket rendezett.
Alapító tagja volt az MTV Natura szerkeztőségének,melyet 1978 április 1-én hoztak létre,hazánkban az első természetfilmes televiziós műhelyként.

A szemüveges úriember melletti szakállas Rockenbauer
Filmezett Indiában,Nepálban,az Antarktiszon,Észak és Dél-Amerikában,Óceániában,továbbá Hawain,a Kilimandzsárón,Qualidón és a Pamírban a Kommunizmus-csúcs megmászása közben.A Tátrában fölkapaszkodott a Krivánra,a Tengerszem és a Fehér-tavi csúcsra,télen pedig Osztervára.Déli-sarki útjairól készült az Egy csipetnyi Antarktisz című filmje.Nevéhez fűzödik A napsugár nyomában című sorozat is,amely 13 epizódon át vezeti körbe a nézőket Földünkön,s kivívta számos nemzetközi természetfilmes műhely és alkotó elismerését.
Élete fő műve mégis a Másfélmillió lépés Magyarországon lett.Olyan filmsorozat amely most már majd 40 év távlatából is odaszegezi a természetkedvelő embereket a tv elé úgy ,hogy előtte is láttuk már jópárszor a filmet.Joggal.

Az országos kéktúra immár Rockenbauer kéktúra néven is ismert
A fantasztikus sorozatról egy bővebb írást itt olvashattok.
Ez a sorozat nagyban hozzájárult ahhoz,hogy mi is ennek a hobbinak adjuk a fejünket illetve a lábunkat.Nem bántuk meg soha hiszen ezernyi élménnyel lettünk gazdagabbak,ezért is mondom mindig ha Rockenbauer kerül szóba bárhol is,hogy nyomában járunk.

A nagyszerú természetjáró most lenne 84 éves,tehát akár még nyugodtan élhetne..sajnos azonban 1987 november 26-án a Naszályról már nem ment haza...sajnos ki tudja miért önkezével vetett véget életének,hálózsákban fekvő holttestére gyerekek akadtak rá Katalinpuszta közelében...

Születése 70.évfordulóján a Magyar Televizió Natura szerkeztőségének munkatársai emléktáblát avattak egykori lakóháza falán,a Bródy Sándor u.26.szám alatt.

Az emléktábla egykori otthona falán
Az országban ezenkivül is akadnak rá emlékező dolgok.A Naszályon ahol a halálát lelte egy kopjafa áll és ha jól tudom a Vértesben is van valami emlékfa a tiszteletére.Zengővárkonyban pedig megtaláljuk a sírját a Szelídgesztenyésben amely a túrázók és természetjárók zarándokhelyévé vált az elmúlt évtizedekben.
Rockenbauer élete fő művével elérte,hogy emberek ezrei szeressék meg a természetjárás,túrázás örömeit,lebilincselő története mindig is a természetjárók bibliája marad.
Nyomában járunk.

Sírja Zengővárkonyban



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése