2017. január 16., hétfő

A kiserdőben

Nagyjából ötven méterre lakom a kiserdőtől.
Nem egy nagy eresztés az egész,tulajdonképpen néhány fa összezsúfolva egy helyen.
Vagy talán mégsem... Iparvárosban élek azthihetné bárki,hogy ide kevés dolgot adott a mindenható a természet szépségeiből...de ha jól körülnéz az ember egyre több és több szépséget fedezhet fel erre is.Van is pár írásom már ezekről ebben a blogban.A város adottságai úgy hozták,hogy van városi viszonylatban 4-5 nagy erdő a városban.Ha a város nyugati kapujánál a vasútállomásnál jössz be a városba akkor ez az első erdő ami útunkba kerül.Az út bal oldalán a 6-os főúttól kb.1km-re.
Maga az erdő nagyjából 1km x 1km-es területen van a helyiek csak úgy ismerik:erdei tornapálya avagy a kiserdő.

Fagyos erdő
Azokon a napokon amikor nem tudok elmenni túrázni vagy éppen valami megnyugvás féle kell mindig ide jövök le.Az erdőben több sétány is van,a fő kör maga az erdei tornapálya amely kb.1,5km-es kört ír le.Erről vannak leágazások minden irányban.Magában az erdőben nincs semmi olyasmi ami egy túrázó szintű kirándulót igazán érdekelhetne...és mégis.Ez itt a nyugalom szigete.Azért akadnak itt dolgok:pl. két kutyaidomitó pálya az erdő két külömböző részén.Vannak a tornapályán különféle torna eszközök,vannak padok,asztalokkal és van egy vendégház pompás udvarral.
Na és van egy patak,ami sajnos nem patak hanem csak egy csatorna.Egy "U" alakot ír le az erdőben,esőzések után igazán látványos.

A csatorna és egy rét
Vannak még persze rétek,régebben pedig volt itt egy kis focipálya is.Ami a legjobb az egészben,hogy kevés az ember.Persze azért olykor akad.Sokan futnak az erdei tornapályán főleg hétvégente.Velünk nincs is gond.Aztán vannak akik kutyát sétáltatnak (mint én) igazából velük sincs gond.Vannak akik a kutya iskolába jönnek.Ők már problémásabbak.Egyrészt autóval jönnek be az erdei útra,pedig 250 méterre van a parkoló...másrészt olykor hangosak.Utánuk vannak az egyszerű panellakók,akik valamiért nem tudnak elmenni kirándulgatni,így nekik ez az erdő jelenti a ki a szabadbant.Ők már szeretnek szemeteket eldobálni...na és vannak a bulikirály fiatalok,akik főleg szombat esténként megszállnak egy-egy pados-asztalos helyet és megy a banzáj.Minden szemetüket itthagyják és van,hogy az erdőben is kárt tesznek olykor...Tehát ezekből áll itt az erdőt látogató népség összetétele.

A legtöbbször áldozatul esett hely a bulifiatalok után...
Néha be-be téved ide egy-egy állat is,de van,hogy több is.Itt most nem az itt sétáló kutyákra gondolok.Rendszeresen látunk mókusokat,de őzek is beszoktak tévedni na és rókák és nyulak.Ha szerencséje van az embernek összefuthat velük.Ők az erdő szebbik arcai.
De van az erdőnek árnyoldala is,az egyik részben hajléktalanok vertek tanyát ami annyit tesz,hogy az úttól távolabb bent a sűrűben néhány össze eszkábált épitmény van ahol ők laknak.Főleg télen amikor nem takarja őket falevél az útról látni is... de megijedni nem kell.Nem bántanak ők senkit.Nyugodtan lehet tőlük sétálni,futni stb.

A vendégház udvara
Az erdő gazdag részén pedig egy vendégház pontosabban kettő áll,egy takaros,frankó udvarral.De ez itt a kiváltságosok helye.A helyi vasmű nagykutyái szoktak itt bulizgatni,idejüket tölteni.Egyszerű földi halandónak tilos a bejárás...Aztán van még az erdőnek egy ún. nem használt része.Itt találjuk a villamos elosztó állomást.Valamint van itt két nagy rét,de csak szemetet hordanak ide ki tudja kik... kár mert ezeket a réteket kilehetne használni másra is.
Amúgy az erdő enyhén dimbes-dombos,végül is jóleső érzés itt sétálgatni.
Mint írtam amikor nem tudok túrázni menni,vagy a szürke hétköznapokon,vagy ha csak megnyugodni akarok,elfutni a világ gondjai elől,akkor ide jövök ki.

Az erdei tornapálya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése