2019. július 1., hétfő

Felújítják a Törpkunyhót

Nem is olyan régen számoltam be róla (lásd: ide kattíntva ),hogy a Kelet-Mecsek egyik ikonikus kis házikója is kezd tönkremenni.Azok után,hogy a Betyár-tanya a télen leégett igazán fájdalmas lett volna egy újabb kis vadászházat elveszíteni.A kis házikót a Kelet-Mecsek déli részén találjuk meg a Komlós-völgy egy kanyarjában.Sokféleképpen hívják,pl. mézeskalácsházikó,törpkunyhó stb.Hivatalos neve azonban az,hogy a Komlós-völgyi vadászház.A kis hangulatos házikó vonza a túrázókat és hát ez a hely itt egy hangulatos erdei pihenő is,így aztán sokan megpihennek itt,ezen a helyen fogyasztják el a uzsonnájukat stb.A lényeg,hogy mindenki szereti.Nem találkoztam még olyannal akiben ne jó érzések lettek volna úrrá ha a kis házikó került szóba.

A Törpkunyhó
Ugye mint írtam,tavasszal kezdtek csordogálni a hírek,hogy a kis házikó állapota erősen kezd romlani.Így aztán ma egy igazán örvendetes hírre lettem figyelmes az egyik mecseki közösségi oldalon.Mégpedig arra,hogy felújítják a kis házikót.
A képek amiket közzétettek pedig már arról árulkodtak,hogy el is kezdték a munkálatokat.Ez igazán jó hír és szívből örülök neki.Ilyen kis gyöngyszem nem szabad,hogy tönkre menjen.

Folynak a munkálatok (kép forrása:Lippert Károly - mecseki fotóalbum csoport)
Túrázásaink során bármily meglepő,de soha nem jutottam el a kis kunyhóhoz.Sem Gergővel,sem Sándorral,sem senkivel,noha nagyon sokszor jártunk nagyon közel hozzá.Mégis valahogy kimaradt.Akkor meg,kérdezheti a kedves olvasó miért örvendek annyire ennek?Azért mert talán a blogból is kitűnhetett már,hogy a Mecsek a legnagyobb kedvencem,főleg annak is a Kelet-Mecseki része.Mindennek nagyon örülök ami pozitív dolog és itt történik.Jó néhány mecseki házikót láttam már amik állapota igen csak elszomorító,gondolok itt a kulcsos vagy a vadászházakra,na és ugye ott a Betyár tanya ami a télen le is égett.Így igazi örömmel tölt el ha ilyen híreket olvasok.

A tető törmeléke,helyette készül majd új tető. (forrás:Lippert Károly - mecseki fotóalbum csoport)

Arról nem szóltak a hírek és nincs információm (ha lesz frissitem majd ezt a bejegyzést),hogy ki vagy kik álltak a dolog mögé és kiknek köszönhető a kunyhó rendbehozatala.

A Törpkunyhó amúgy 1975-ben épült Scholtz Péter erdőmérnök tervezése alapján.Ilijin Petar vajdasági ácsmester építette (hozzá kötödik a Szép Ilonka kilátó is).

Megmenekül a házikó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése