2019. július 9., kedd

Az utolsó magyar várostrom

Talán a lassan három esztendős blogomból is kitűnik,hogy a magyaregregyi Máré vára az első számú kedvenc váram.Sok-sok bejegyzés van már róla a blogban ami ha minden jól alakul,akkor idén még gyarapszik,hisz tervebe van véve ide egy túra,lehetőség szerint szeptember 15-ig.

A májustól ismét látogatható Máré-vár 1956-ban kapott gyászos szerepet. Igazán mégsem a szovjet páncélosok támadása miatt fontos és érdekes, hanem azért, mert olyan nagy számban kerültek elő faragott kövei, hogy azokból hitelesen bemutatható volna az erősség reneszánsz korszaka.

A kedvenc váram,ki gondolná,hogy itt volt az utolsó magyar várostrom?
Bár Máré-vár minden bizonnyal a 13. század második felében épült, első említése – mint királyi adományé – csupán a következő elejéről, 1316-ból maradt fenn. A stratégiailag jó helyen lévő vár a hozzá tartozó birtokkal az elkövetkező századokban többször is gazdát cserélt, mai megjelenését még romként is meghatározó reneszánsz átépítésére már a mohácsi csata után, az 1530-as években került sor. Pécs eleste után, 1543-ban harc nélkül átengedték a töröknek. Az ő ittlétüket az 1960-as évek ásatásai során előkerült nagyszámú balkáni kerámia őrzi, de egyébként inkább csak lelakták a frissen felújított épületegyüttest. A visszafoglalás után már romvárként állt, igaz, hadászati jelentőséget még egyszer kapott. 1956 november elején a felkelők egy csoportja fészkelte be magát a falak közé, azonban nem maradtak észrevétlenek, besúgták őket. A szovjetek harckocsival vonultak fel Máré-várnál és tűz alá vették a falat. A felkelők többsége elmenekült, ketten azonban a várban maradtak, hogy elégessék az okmányaikat. Őket elfogták és agyonlőtték az udvaron. Két évvel később, 1958-ban műemléki védelmet kapott a vár, majd elkezdődött a kutatása.

Vár a Mecsek ölelésében
Máré-várnak nem csak a reneszánsz részletei értékesek, de tömegében is őrzi a középkori eredetet. Falai a visszafalazott beomlásoktól eltekintve 6-8 méter magasan állnak, csak a falkoronát falazták újra a régészeti kutatást követő műemléki helyreállítás során. Ez, vagyis a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek volt a vár eddigi egyik legjobb korszaka: a lelkes helybéliek betonutat építettek egész a lábáig, így mind az autós, mind a bakancsos turisták nagy számban látogatták. A reneszánsz palotaépület helyére emelt épületben szállás működött. A kétezres évektől azonban megkezdődött a hanyatlás, 2015-ben pedig az állam bezárta a várat.

Várudvar
Ebből a tetszhalott állapotból igyekeztünk feléleszteni, hiszen még zárva is sokan keresték fel” – mondta Varga Szabolcs történész. „Az elmúlt másfél hónap során volt olyan nap, amikor több iskolai osztály is jött, úgy tűnik, hamar bekerült a köztudatba, hogy ismét nyitva van. Abban bízunk, hogy ez az érdeklődés döntéshozói szinten is megjelenik majd, hogy egy helyreállítással sokkal több értékét mutathassuk meg Máré-várnak. Addig is érdemes azonban felkeresni, ugyanis még így is Magyarország egyik legjobban megmaradt hegyi váráról beszélünk, amely egy könnyen elérhető, ám mégis vadregényes vidéken fekszik, alig pár kilométerre az országos kéktúra Kisújbánya és Óbánya közötti szakaszától. Ha másért nem, a páratlan panorámáért érdemes felkapaszkodni a várfal magasában húzódó gyilokjáróra, mert bizony hétszáz éve is hasonló látványban gyönyörködhettek a vár akkori védői.

A gyilokjáróról a várudvar
A vár tehát négy évi bezárás után végre újra kinyitott.Mi utoljára tavaly augusztusban jártunk itt,még Gergővel.Akkor mi is zárva találtuk a várat.Miután 32 éve járok erre és elöször találtam a várat zárva,elszomorított a dolog.Most,hogy újra nyitva az "új" túratársaimat is szeretném ide elcsalogatni,hisz látniuk kell ezt a csodát.
Tehát úgy fest a dolog,hogy szeptember 15.-ig sort keritünk egy ide vezető túrára.

Ez nem saját videó,egy videóstársé.
akik ugyanúgy jártak mint mi tavaly

felhasznált forrás:műemlék.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése