2017. október 11., szerda

A bunker

Néhány régebbi főleg a dunaújvárosi Szalki-sziget déli részéről szóló videómban már látható volt a titokzatos bunker amelyet sok legenda övez.Sajna nekem a mai napig nem sikerült ide bejutnom,bár lehet nem is nagyon vágyom rá...A hely kisérteties.Ettől függetlenül mindig is izgattak az ilyen dolgok,így ha úgy adódna lehet bemerészkednék...persze nem egyedül.
A Szalki-sziget déli végére tartó túránk során tudtunk a legközelebb menni hozzá.Elvolt keritve,de egy résen belehetett lesni.Ez a jelenet látható az alábbi videómban katt ide! 12perc 45 másodperctől. Ennél beljebb sajnos nem volt alkalmunk bemenni.
Így az interneten próbáltam utánajárni a rejtélyes bunkernek,amit találtam róla azt megpróbálom most összefoglalni.

A bunker a Szalki-szigeten az ISD Dunaferr kikötőjének területén
Elfeledett? Ismeretlen eredetű bunker a Szalki szigeten, a kikötõnél Dunaújvárosban. Sajnos, részletesebb jelentõségét eddig nem sikerült megtudni, kideríteni. Falai kb. 1,5 - 2 méter vastagok, épp ezért belül nem túl nagy, bár kívülrõl elég nagynak tűnik. Gyakorlatilag teljesen üres, berendezési tárgyak nincsenek bent. Találtak itt föld alatti aknákat vagy folyosókat, ahova még nem mentek le. A Dunaferr Rt. Kikötõjében van, õrzött területen. Nem sokan járhattak itt bent, és a megkérdezett emberek szerint sokan félnek is tőle. Állítólag végeztek ki emberek benne, a világháború idején. A legendák szerint föld alatti járatok is vannak alatta, de amit találtak és a föld alá vezet, abban legfeljebb csak kúszni lehet, de ez nem zárja ki, hogy vezet föld alatti folyosókba vagy terembe.  A sziget bejárásakor egy-két gyanúsabb árkon gyakorlatilag semmit nem találtak...Hozzáteszem mi sem...

Az épületnek nincsenek ablakai...
Bár a magassága több emeletre utal, 3 szintes az épület. Felfele a bal és jobb oldali bejárattól is vezet lépcsõsor, ami a második szinten egyesül. Volt benne fürdõ és WC helyiség, a fölszinten kisebb szobák vagy irodák, a 2. és 3. szinten nagyobb szobák is voltak, a 3-on, a bal oldalon két szoba, a jobb oldalon egy nagyobb szoba volt. Az épületen semmiféle nyílás nincs, kisebb szellõzõnyílások vannak, ami nem az utcafrontra nyílik, hanem a falban lévõ járatokba kapcsolódik, amibe akár végig is lehetne kúszni. (Nem lehet veszélytelen vállalkozás).  Valószínűleg ennek látszanak kívülrõl nyílásai. 

Belül...
És,hogy miből is gondolják,hogy ez egy II.világháborús bunker lehet?Nos  1944 novemberétõl a háborús pusztítás terepévé vált Dunapentele település (a német és szovjet egységek többször is átvették a hatalmat Pentele felett). A háború a 4000 fõs településen 259 katonai és polgári áldozatot követelt: 58 ember a hadszíntérré vált településen esett el, az elhurcolt zsidók száma 56 fõ. A település 904 háza közül 110 lakhatatlanná vált, további 360 épület súlyos károkat szenvedett. A szovjet csapatoknak 1944 december elején súlyos veszteségek árán sikerült átkelni a Dunán, a Szalki-sziget és a Duna keleti partja között. Az átkelõ szovjet egységeket a Duna nyugati partjáról és a magaslatról tűz alá vették, és folyamatosan lőtték.  

Mit rejthet az épület mélye?
A képeken látszik,hogy  szó szerint egy igen masszív, súlyosabb támadásnak ellenálló épületrõl van szó. Bevétele nem lehetett egyszerű, amíg az élelem és munició kitartott a bent lévõknek. Feltételezhető, az áramot maguknak termelték, a lőszert és az élelmet talán a föld alatt tárolták. A tetején levõ őrhelyre csak az épületen kívülrõl, létrán lehetett feljutni, az épületbõl a földszinten levõ ajtókon kívül semmiféle kijárat nincs. Annyit lehet elképzelni, hogy valahova vezetett föld alatti menekülő alagút. 

A lépcsőház
Az épületről tehát ennyit tudni.Épitéséről nem sikerült információkat találnom,de feltételezhető,hogy az nem a kikötő építésekor készült,hanem minden valószinűség szerint valóban egy II.világháborús bunker.A leírások szerint amit találtam róla méghozzá német bunker.Talán ezt is lőtték a Dunán átkelő szovjet csapatok és akkor hagyhatták el a németek,vagy éppen itt pusztultak el...ki tudja...
Bárki aki olvassa és bármilyen információval rendelkezik az megoszthatja velem!

Ha esetleg valaki be/le tudna menni ide és betudna vinni,kérem szóljon!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése