2017. október 20., péntek

A kellemes meglepetés: Perkáta

A napokban tettünk ide Perkátára egy túrát.Öszintén szólva sokat nem vártam,sem a túrától,sem Perkátától.Nem volt jó híre a településnek az emlékeimben...
Aztán egy egészen klassz túrát sikerült ide összehoznunk,amely esélyes lehet az idén a legjobb környékbeli túra címre,a település pedig nem várt meglepetéssel szolgált.Egyszerüen tetszett!Perkátai emlékeimben kutatva az ugrik be,hogy 95%-ban csak keresztül mentünk a falun,azt viszont elég sokszor.A 62-es út régi nyomvonalán haladva,sokat igazából nem lehetett látni a településből.Odahaza pedig az a hír járta,hogy ez egy bicskásfalu,mégpedig a helyi kissebbségnek köszönhetően...Kétszer dolgoztam itt,egyszer egy volt kollegámnál segitettem a házat felújítani,majd éppen egy kissebbségi családnál ugyanezt.Ennyi emlékem volt idáig tehát a faluról.

Perkáta temploma
Aztán valamikor a közelmúltban elhatároztuk ezt a Nagyvenyim - Perkáta túrát.Abszolúlt nem reménykedtünk semmi különlegesben,ez eleve egy olyan túra volt amikorra éppen nem akadt más,lehetőség híján...Már az odaúton is az az erdő...alighanem a környék legszebb erdeje volt és az a hatalmas rét utána...igazán kellemes volt.A faluba beérve az pedig egyre szebb és szebb volt.Persze talán ehhez kellett az éppen zajló őszi színjáték is,de ettől függetlenül is szép volt.Kellemes volt haladni a település központjában.Jöttek sorba a látnivalók is.Na és persze mindenhova nem is sikerült eljutni,de előfordulhat még a jövőben,hogy lesznek ida tartó vagy innen induló túráink is,annak ellenére is,hogy jelzett turistaútak nem érintik a települést.

Győry kastély
Perkáta amúgy Fejér megyében, a Mezőföld keleti peremének völgyekkel szabdalt lösz fennsíkján települt , melynek neve kelta eredetű. A település megközelíthető közúton:Budapestről az M6-os autópályán,vagy  Székesfehérvárról északi irányból , Dunaújvárosból déli irányból a 62-es főúton.A környéken, főként a Cikolai-vízrendszerhez tartozó vízfolyások mellékén mintegy hatvan régészeti lelőhely van.

Védőszent
A település múltjában a 18.század utolsó negyedétől a Győry család játszotta a legnagyobb szerepet.Mária Teréziától Radványi Győry Ferenc 1775 június 25-én kapta meg Perkátát, ahová vincéseket telepít le, iskolát alapít, saját költségén római katolikus templomot építtet. Kastélyukat 1820-ban építtették. A család egyik tagja, a birtokot kitűnően vezető Győri Terézia (1843–1936), a falu jótevője élete végéig itt élt. Halálával lezárult az a másfél száz esztendő, amely a Győri család tevékenységével függött össze.
A lakosság száma az 1800-as évek elejétől napjainkig 3500–6000 fő között mozog, a nagyközség lakóinak száma ma 4024 fő, a lakások száma pedig 1573, területe 7452 ha, ebből belterület 436 ha, mezőgazdasági jellegű település.

Tipikus
Így tehát bennem a Perkátáról kialakult kép most aztán alaposan megváltozott pozitív irányt véve.Akár kellemes kirándulást is érdemes ide tenni,a kastélyt semmiképpen nem kihagyva!Akár útközben a 62-esen,egy kicsit megállni itt.Mi pedig gondolkodunk a település és a környék további felfedezésében,mert az csak egy dolog amit a 62-es útról látni,az igaz csodák ott kezdődnek ahol a betonút véget ér....
A régi malom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése