2018. október 18., csütörtök

A haditechnikai temető

Nem tudni mennyi van meg még belöle.Lehet semmi,de létezett és itt volt.
Pontosabban ott.Ott ahol én katona voltam.Ha én ezt időben tudom...

Szóval azokban a fantasztikus időkben 1990 környékén a mezőfalvi laktanyában szolgáltam le katonaidőmet.Jó érzéssel gondolok vissza ezekre az időkre,hisz mondhatni jó volt.
Magáról a laktanyáról mindent amit tudni érdemes  ezen a linken elolvasható .
A lényeg durván az,hogy a katonai szolgálat a laktanyában a kilencvenes évek végére megszünt.Az épület szépen lassan az enyészeté lett.

Nincs saját képem a laktanyáról sajna
A rendszerváltást követően, a szovjet hadsereg kivonulása után, - csak úgy mint egész Európában - a magyar honvédségnél is elindult egy lassú és fájdalmas leépülés, melynek egy része a nemzetközi leszereléssel köthető össze. A varsói szerződés felbomlása után hazánk éves katonai kiadásai nem érték el már azt a szintet és nem kapták meg azokat a technikákat és "támogatásokat" sem, amiket annak idején.
Az 1994 márciusában megjelent Népszava hasábjain az akkori politikai elit a következővel magyarázta a létszámleépítéseket és kivonásokat:
"A keleti blokkról való leszakadásunkat követően megszűnt az ellenségképünk, ezért indokolt a hadsereg jelentős létszámcsökkentése, ahogy az elavultnak számító technikák kivonása is."


Később, a '90-es évek második felében a NATO-ba való belépést előkészítendő, számos, akkor még kevés üzemórával rendelkező szovjet gyártású helikoptert és vadászgépet vontak ki, sőt, volt olyan is, hogy több, teljes felújítás után lévő Szu-22-es vadászbombázót hatástalanítottak abban az időben, százmilliós kárt okozva a honvédségnek, ami máig beszédtéma az egykori katonák között.
Roncstemető
Az egyik legnagyobb ilyen jellegű roncstemetőt, hivatalos nevén inkurrencia raktárt (használhatatlanná minősített haditechnikai eszközök) a Mezőfalva melletti laktanyában jelölték ki. Ebből a teljesen egyedi építésű és egyedülálló légvédelmi technikával felszerelt laktanyából mindössze 8 db volt az egykori Varsói Szerződés területén.
A honvédségnél folyó stratégiai átalakítás részeként, valamint az átalakítás végrehajtása során feleslegessé vált ingó vagyonelemek ideiglenes tárolása, vagyonkörből kivonásra és átadásra előkészítése érdekében inkurrenciatároló raktárak kijelöléséről rendelkezett. Az 5. Inkurrencia Tároló Raktár Mezőfalva katonai szervezet az MH Tápió Fegyverzettechnikai Ellátó Központ alárendeltségében kezdte meg működését, állománytáblája 2000. június 1-jétől lépett hatályba.
Túlnyomórészt légvédelmi rakétatechnikát és tüzérségi eszközöket adtak át az alakulatok. A haderőreform feszített ütemezése következtében 2001 első félévében jelentősen megnövekedett a beszállítás vasúton és közúton egyaránt. A kirakodás sok esetben éjszaka, szombaton és vasárnap is folyt. Ebben az időszakban nagy mennyiségű vegyvédelmi, műszaki, gépjármű és fegyverzeti eszközt, anyagot vettünk át. Az átvétel egyben a felszámoló csapatok elszámoltatása is volt. Sajnálatos módon a három évvel ezelőtti folyamat az idén megismétlődött, a megszűnő alakulatok több száz tonna anyagot szállítottak be hozzánk." - vélekedett Nagy Zoltán törzszászlós, átadó-részlegvezető 2007-ben.
Brutális...
Ettől kezdve az ország különböző pontjain megszüntetett alakulatok technikáinak százait, ezreit helyezték el itt, ahogy más hasonló inkurrencia raktárakban is. Voltak köztük hídrakó Krazok, D20-as tarackok, hatástalanított Mi-24-es, Mi-2-es, Mi-8-as helikopterek, páncélozott csapatszállítók (PSZH), üzemanyagtöltő járművek, daruk, rakétakilövő állványok, hatástalanított rakéták, antennák, szállítójárművek, teherautók, több ezer gázálarc, vegyivédelmi felszerelések, selyempapírba csomagolt, bontatlak alkatrészek stb....
1995-ben a magyar honvédség ingyen kapott húsz darab, alig használt ex NDK-s Mi-24-es harci helikoptert, – ezekből néhány még az egyesített Németország Légi erejében is repült -, amikből csupán pár darabot helyeztek szolgálatba, a többit a szentkirályszabadjai laktanyában kijelölt területen helyeztek el, amit később az ott szolgált katonák egymás közt csak "Jurassic Parknak" hívtak.
A légibázis bezárását követően a kivont magyar Mi-24-es harci helikopterek és még pár Mi-2-es is a parkba került, ahol az elkövetkezendő időszak folyamán a rozsda ette a százmilliós értékeket. Ekkortájt a helikopterek között több olyan is volt, ami nem töltötte ki az üzemidejét, tehát még nyugodtan repülhetett volna. (Jelen pillanatban a magyar honvédségnek egyetlen egy darab üzemképes harci helikoptere sincs.)
Az égbolt egykori királyai 2004-ben innen kerültek át Mezőfalvára.
Egészen elképesztő mi volt itt...
Ezen technikák értéke és az itt tárolt anyagok veszélyessége miatt 2002-től folyamatosan növelték az objektum őrzés-védelmét ellátó személyzet létszámát. Mobil riasztóval láttak el több anyagtároló épületet, de még egy fűthető őrtornyot is kapott a laktanya. 2007-ben 30 fő, tisztek, tiszthelyettesek, polgári alkalmazottak és tűzoltók felügyelték a hatalmas "roncstelep" biztonságát.
Az évek során a hihetetlen mennyiségű haditechnika szépen lassan eltünedezett mezőfalvi laktanyából. 2010-ben a magyar helikopterek Tökölön bukkantak fel, az NDK-s gépek pedig egy csepeli céghez kerültek, illetve néhány darabot még a mai napig is a szolnoki bázison találhatunk meg.
Szomorú, de a legtöbbjükkel lángvágó végzett, darabjaikat pedig később fémhulladék súlyárban mérve értékesítették, de természetesen akadt néhány üdítő kivétel is. Miután a csepeli cég értékesítette az alkatrészek nagyját, több gyűjtőnek is ingyen felajánlotta a gépeket, megmentve őket a lángvágástól.
Maradt-e valami?
Így tehát eme haditechnikai temető itt a szomszédunkban manapság nagy valószinüséggel már nem létezik.Ám teljesen biztosak nem lehetünk benne.Próbáltam az elmúlt hetekben a dolog után nyomozni,de szinte semmi érdemlegeset nem sikerült kideriteni a fentebb leírtakon kivül.Nincs más hátra mint a saját szemünkkel meggyöződni róla,hogy mi is a jelenlegi valóság.Így aztán könnyen elképzelhető,hogy az elkövetkezendő félév esetleg év során tervezünk majd egy ide vezető túrát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése