2018. október 3., szerda

A misztikus temető

Még tavaly márciusban jártunk erre,egy remek Vértesi túra során.Előtte is tudtam a létezéséről,de amikor eljutottam ide akkor éreztem csak meg azt a különös misztikus érzést amelyet e hely áraszt magából.A Körtvélyesi erdei temetőt a Vértes északi részén találjuk meg,közvetlenül a Mária-szakadék végén/elején attól függöen merről érkezünk.A különös misztikus,nyilván szerényebb látási viszonyok mellett félelmetes hangulatot árasztó temető rögtön magával ragadja az erre tévedő vándort.

A temető a Vértes erdejében
A temetőről az 1800-as évek kezdetétől találhatók feljegyzések.Körtvélyespuszta egyházközösségi gondozását 1815. július 17-től bízták a felsőgallai plébánosra.A körtvélyesieken kívül ide temették Csákányos-, Szenttamás- és Kapberekpuszta német- és magyarajkú lakóit is.

Fiókegyházi vizitációkból ismert, hogy Körtvélyesen 1875-ben 85, 1929-ben 57, Csákányosban 1828-ban 60, Szenttamáson 1875-ben 9, 1912-ben 2 lelket számoltak.
 Kapbereken 1928-ban a két erdész és családjuk élt.
 Jelenleg mintegy 15 darab síremlék látható a temetőben, néhány a földön fekszik, 2-3 darab el van törve.

A temető szélén van egy katonasír, amelyben a kopjafa tanúsága szerint hét magyar katona fekszik 1945 óta.

Misztikus hangulatot árasztó hely
A legkönnyebben az 1. sz. főút mellett, Szárliget közelében található Birkacsárdától lehet megközelíteni.Innen nyugati irányban mintegy 2,5 kilométert kell menni a kék jelzésen a Mária-szakadékon áthaladva (vagy azt a K+ jelzésen kikerülve).Mielőtt a kék jelzés eléri az aszfaltozott erdei utat, közvetlenül jobboldalt van a temető, az út szélén nagy tábla jelzi.  

A leírások szerint 15 sír van a temetőben,nekem többnek tűnt...
Az átlagosnál jobban felvannak erre testve a jelzések így az eltévedés szinte kizárt.Remek túrák tehetők a szélrózsa minden irányéba,a Mária-szakadéktól sem kell megijedni,hiszen jól járható veszélyeket nem igazán hordoz magába és rendkivül látványos.A temető után továbbmenve pedig eljuthatunk a fantasztikus Vitányvári romokohoz.

A katona sír a temető kapujánál

Mistic...
Bátor szívvel ajánlom mindenkinek,hogy keresse fel!Kérek mindenkit,hogy sem itt,sem az erdőben ne szemeteljen,nem érdemli meg ez a hely ezt!

Vigyázzunk az ilyen gyönyörü helyekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése