2018. október 22., hétfő

Előre Újvárosi Srácok!

Pentele nem kapitulál, nem alkuszik!
November negyedike azonban mást hoz egész Magyarország népének…
Hajnalban tíz szovjet hadosztály 150 ezer katonával halálos támadást indít hazánk ellen. Az agresszor nem várt ellenállással szembesül: Budapesten és számos vidéki városban a rosszul felfegyverzett forradalmárok veszik fel a harcot a szovjet tűzhengerrel. A vidék egyik leghősiesebb ellenállója éppen Dunapentele volt. A város a végsőkig kitartott.

Előre Újvárosi Srácok!
Háromezer civil jelentkezik azonnal fegyveres szolgálatra. A szabadságharcosok kiképzése megkezdődik. A Rákóczi-adó nevet felvevő pentelei szabad rádió szünet nélkül sugározza a híreket, felhívásokat. Az adóberendezés helyét állandóan változtatják, hogy ne lehessen bemérni.6-án ellenséges harckocsik közelítenek a város felé, ám a védelem tűzcsapása meghátrálásra kényszeríti a túlsúlyban lévő támadókat. Ekkor erősítés érkezik: Adony, Dunaföldvár és Székesfehérvár idegen erői egyesülve törnek a kis Pentelére. A kecskeméti szovjet parancsnok parlamentereket küld, megadásra szólítva fel a szabadságharcosokat. A munkásság megvédi a várost – üzenik vissza a felkelők. Pentele nem kapitulál, nem alkuszik…November 7-e, hajnal, három óra: több irányból indul támadás a kisváros ellen...

így támadták a szovjet tankok Dunaújvárost....
Nagyvenyim felől félórás tüzérségi tűz, majd újabb két oldalról ugyanaz. Délelőtt harci repülők felderítést végeznek. Nyolc MIG 17-es ez után gépágyútüzet zúdít a várost védő lövegállásokra. Tüzéreink nem rettennek meg a szörnyű túlerőtől, nem maradnak adósak a válasszal. Közben 51 harckocsi gyűrűt von a város köré, majd Ercsiből a tarackosok, Adonyból az aknavetősök veszik össztűz alá a magyar állásokat. Két órányi rettenetes harc… a védelem eddig bírta. Tüzérségi nyitány, egész nap berepülések, gépágyútűz a levegőből, teljes bekerítés, százhúsz perces összehangolt attak – hogy a szabadságharcosok a sokszoros túlerővel szemben eddig is ki tudtak tartani, az is maga a csoda.

56-os emlékmű Dunaújváros,az a minimum,hogy pár másodpercre megállsz,ha erre jársz....!
Tíz halott, több tucat sebesült – a nap szomorú mérlege. Pentele összesen huszonnégy embert gyászolt, köztük két, felismerhetetlenül szétroncsolt testű ismeretlent. A forradalom elbukott, de a szellem már kiszabadult a palackból. A penteleiek, amíg csak lehetett, néma ellenállással és sztrájkkal megkeserítették a hatalom mindennapjait. A város a végsőkig kitartott!

Előre Újvárosi Srácok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése