2017. október 5., csütörtök

Hátizsák

A Túrafelszerelésekről szóló bejegyzéseim harmadik részében a hátizsákot vessézük ki.
A hátizsák a túrázónak, hegymászónak szinte elengedhetetlen kelléke! Funkciója, hogy minden olyan felszerelést, ruházatot élelmet magunkkal vihessünk, amire a túra során szükségünk lehet.

Minden túránkon velünk van!
A hátizsák méreténél a legfontosabb szempont, mire is fogjuk használni. A gyártók a túrazsákok méretét literben szokás megadni. A túrák fajtájától függően 3 kategóriát különbözettünk meg. Egynapos túrákra 20-30 liter közötti, két-háromnapos túrákra 30-50 liter közötti, míg ettől hosszabb hegymászó túrákra 50 liter feletti hátizsák ajánlott.

Típus alapján kétféle hátiszákot különböztetünk meg. Van belső merevítéses, vagy merevítés nélküli hátizsák. Túrázáshoz a belső merevítésest ajánljuk, mivel ezeknek jobb a súlyelosztásuk. Léteznek olyan hálós merevítésű túrazsákok is, ahol maga a merevítés eltartja a zsákot hátunktól, ezáltal jobban szellőzik. Ezek hátránya ha megizzadunk a hátunk megfázhat. A hátizsák legfontosabb része kényelem szempontjából a vállpánt és a deréköv, ugyanis ezekkel érintkezik a testünk, és a teher is ezeken keresztül oszlik meg a hátunkon. (Többnapos hegymászásnál közel 20kg súlyt kell cipelni!)

Túrázó nem létezhet hátizsák nélkül
A nagyobb többnapos túrákra alkalmas zsákokban van rekeszes elválasztási lehetöség, mely nagyon praktikus pakolási szemp-ontból. Mivel a különböző részek egyenként is nyithatók, és ha valamit elő szeretnék venni nem kell az egész zsákot kipakolni. Számos rögzítő elemet is találunk a különféle zsákokon, az oldalsó zsebekben például innivalót tárolhatunk, ezáltal nem kell mindig levenni és szétnyitni a zsákot, ha megszomjazunk. Az oldalsó és hátsó hevederek is számos eszköz rögzítését teszik lehetővé, pl. túrabot. A deréköv elsö részén található kisebb zsebekben tárolható sok apró szükséges észköz, pl. kisméretű fényképezőgép, iránytű stb. Gyakran találunk a hátizsákunk alján egy zárható zsebet, amely beépített esővédő huzatot rejt. Ha ilyen nincs, mindenképp célszerű beszerezni külön egyet a megfelelő méretben.

Ha hegymászó túrára, klettersteigre indunk, akkor javasolt a keskenyebb, testre jól rögzíthető hátizsák. Ez jobban lehetővé teszi a kar szabad mozgását, a kapaszkodást. Klettersteig mászásoknál fontos lehet, hogy a sisakot miként tudjuk rögzíteni a hátizsákhoz.

A beszerzést mindenképpen szaküzletben javasoljuk. Itt hozzáértő szakemberek segítenek a megfelelő termék kiválasztani.
Fontos a megfelelő súlyelosztás!
Kezdő túrázókban leggyakrabban felmerülő kérdések, mit vigyek magammal és hogyan pakoljak a zsákomba? Egy túra során egyáltalán nem mindegy, milyen egy hátizsák súlyelosztása, könnyen hozzáférünk-e a szükséges eszközökhöz.
Egy rosszul kiegyensúlyozott hátizsák, megnehezíti a túránkat. Sokan gondolják úgy, hogy a nehezebb dolgokat kell a hátizsák aljába tenni. Ez nem igaz! Az ideális súlyelosztás az, ha a nehezebb dolgainkat a csípő magasságba helyezzük.
Amennyiben rendelkezik a hátizsákunk alsó rekesszel, az alváshoz szükséges eszközöket (pl. hálózsák) itt érdemes elhelyezni. Így elkülönül a többi eszköztöl, és nem nyomja össze a váltás ruhát és az egyéb felszerelést.
Célszerű a gyakran használt dolgokat a felszerelés tetejére tenni, a kisebb apróságokat pedig (térkép, pénztárca, fejlámpa, stb.) a felső vagy oldalsó zsebekbe. Az oldalsó zsebekbe pakolásnál figyeljünk arra, hogy egyforma legyen mind két oldalon a súly elosztás, mivel ellenkező esetben kényelmetlen és mászós túrán balesetveszélyes is!
Mászós túráknál még külön figyeljünk arra is hogy minél közelebb legyen a hátunkhoz az általunk hordott súly.Illetve ne legyenek oldalra kiálló, hozzácsatolt eszközök a zsákon, mert a sziklákban ezek könnyen elakadnak, és kibillenthetek az egyensúlyunkból.
Alap egy jó hátizsák
Fontos, hogy hátizsákunkon legyen egy beépített esővédő huzat! Ha ilyennel nem rendelkezik zsákunk, be kell külön szerezni egy méretben megfelelőt. Ezek a hátizsákra húzható esővédő zsákok elvileg megvédik a hátizsákban levő csereruhát és egyéb felszerelést. Javasolt azonban külön vízhatlan zsákba becsomagolni a váltás-ruhánkat ill. bármit, amit nem szeretnénk, ha elázna az út során.
Fontos szempont a vásárlásnál, hogy zsákunkon legyenek kis külső zsebek, legyen túrabot rögzítő lehetőség, és oldalsó kulacstartó háló vagy zseb.
A váltásruhát, élelmiszert és egyéb olyan tárgyat, amit nem szeretnénk, hogy elázzon a hátizsákunkba javasolt csomagolni.Az esőnek ellenálló, nem kényes felszereléseinket a hátizsák külsejére is rögzíthetjük. Ezzel rengeteg helyet megspórolhatunk. Ilyenek lehetnek pl. a fözőedények, bögrék és a túrabot is.
Az oldalsó zsebekbe javasolt azokat a használati tárgyakat pakolni, amelyekre gyakran lehet szükségünk. Pl: zseblámpa, fejlámpa, kés, papír zsebkend?, pénztárca stb. Javasolt még ide tenni energia pótlásunkat szolgáló élelmiszereket. Pl: energia-szeletet, müzliszeletet, szölőcukrot is, így könnyen és gyorsan hozzáférünk, ha hirtelen szükségünk van rá.
Jó túrázást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése