2019. július 18., csütörtök

Szabolcsfalu eredet mondája

A Mecsek a népmondák és a legendák hazája.Akárhova megy az ember,szinte mindenhez fűzödik egy-egy legenda.Ezeket összesiti a mecseki népmondák gyűjteménye.Jó magam és már vagy másfél,de lehet tán már kettő éve követem nyomon e csodálatos legendákat.A mai júliusi részben Mecsekszabolcsra látogatunk.

Mecsekszabolcs napjainkban
Valamikor régen a csertetői erdő közepén volt egy békés falucska, Masa, A szakadékbeli barlangban óriás szörnyeteg élt, elrabolta a falu legényeit, de Szabolcs vezér és katonái kiszabadították őket. Nem is engedték el többet Szabolcs vezért a faluból. Feleségül vette a falu legszebb leányát, katonái pedig a többit. A Csertető lábánál ütötték fel a sátrakat, az erdőben, s ott éltek halálukig. Az erdei falucska lakói később levándoroltak a hegy aljára és ezt a falut nevezik ma Szabolcsnak.

Falu a városban
A Pécshez tartozó Mecsekszabolcs (Szabolcsfalu) pár kilométerre Pécs belvárosától egy falu a városban. Őrzi a Honfoglalás emlékét, ősi mezőgazdasági múltját, híres majdnem 200 évnyi bányászatáról. Az ideköltöző családok körében azonban gyönyörű fekvése, kirándulóhelyei, szépen erősödő, összetartó faluközössége miatt tűnik egyre népszerűbbnek. Igen, egyre jobb itt élni, szép itt élni s többen és többen érezzük; öröm, hogy az emberek még/már köszönnek egymásnak! (részlet Mecsekszabolcs facebook oldalából).

Mecsekszabolcs temploma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése