2019. május 12., vasárnap

Rikájó

A Mecsek a népmondák és a legendák hazája.Akárhova megy az ember,szinte mindenhez fűzödik egy-egy legenda.Ezeket összesiti a mecseki népmondák gyűjteménye.Jó magam és már vagy másfél,de lehet tán már kettő éve követem nyomon e csodálatos legendákat.A mai májusi részben oda látogatunk ahol a boszorkányok sikoltoznak!

A Vár-völgy.Odalenn a Rikájó.
A Máré-patak vadregényes völgyének egy részét nevezik Rikájónak. A hagyomány szerint boszorkányok tanyája. Sötét és mély árnyék borul rá még napsütésben is. Hát még éjszaka! Ilyenkor a boszorkányok előjönnek rejtekükből, és hátborzon­gatóan visítoznak, rikoltoznak. Talán ettől a vészjósló riogástól kapta a nevét. Egy-egy fuvaros már kocsistól lezuhant itt a mélybe. A nép ezt is a boszorkányok művének tartotta. Ismerik hírét a kisgyerekek is, mert ha rosszalkodnak, az öreganyjuk vagy anyjuk a Rikájóba küldi őket. Ettől aztán még a legrakon­cátlanabbak is megszelídülnek.

A Mária-kútnál.A kép 2005-ös,azóta a Mária képet a Mária kápolnához vitték a Zengőre
A Mecsek lexikon lényegében ugyanazt írja le a Rikájóról mint a népmonda,de a teljeségi igényhez igazodva,ezt is leírom:
a Vár-völgyben, a Mária-kút közelében lévő terület, amelyen a néphagyomány szerint boszorkányok táncolnak és rikoltoznak. A P jelzés vezet erre.

Az évtizedek alatt sokat megfordultam ezen a környéken.Annyira azért nem kell megijedni tőle,mintahogy a legenda súgalja.Kellemes rész,nyáron is kitünő klimával.A kezdeti időkben a nyolcvanas években főleg Sándorral jártam erre,majd a kilencvenesekben és az új évezred első évtizedében pedig a haverokkal.A tízes években pedig Gergővel jártunk itt kétszer is.Szóval nem ismeretlen rész számomra ez a terület.Sőt ha isten is megsegít hamarosan újra eljövök erre.

A Rikájó rész a Vár-völgyben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése