2019. május 5., vasárnap

Apacsok-kútja

Ez egy új sorozat,amelyben a Mecseki forrásokat szeretném bemutatni és megismertetni a nagyérdeművel.Miért éppen a mecseki források?Elöször is azért mert a Mecsek a kedvencem és a források hazája a több mint kétszáz forrásával.Természetesen nem tudtam még mind a kétszáznál járni,de egyrészüknél már jártam és ittam is a vízükből.
Úgyanúgy mint a népmondás sorozatomnál,minden hónapba egy forrást mutatok be.Kétszáz forrás...hát pár évig ez elfog tartani szerintem,még az is lehet,hogy túlél engem...Mire végzek,lehet egy-két forrás már létezni sem fog,hiszen ezeket is karban kell tartani,ápolni kell,nem hagyni elenyészni.Ahol jártam már és lesz saját képem,ott természetesen azt teszem be,ahol nem,ott kénytelen leszek a neten keresni róluk,később ha járok az aktuális forrásnál mégis,akkor lecserélem a képet sajátra.Ez remélem senki érdekeit és jogait nem sérti...

A májusi részben az Apacsok-kútjához látogatunk

Így néz ki az Apacsok-kútja
A Jakab-hegy keleti oldalában, a Szörnye-völgy felső szakaszán, a völgy kezdetéhez közel fakad. Hozzá közel vezet a kék sáv (K-) jelzésű turistaút. 

Többnyire a kötés nélküli, kövekkel összerakott foglalásból jelentkezik vize időszakosan, ellenben tavasszal rövid ideig jelentősebb -szélsőséges- hozamokat is produkálhat.
A forrás utánpótlódása részben a triász homokkő rés- és hasadékvizéből, részben a pálos kolostor környezetében kialakult (lebegő) talajvízből -lsd. érdekességnél- történik.
A szárazon rakott kőfal aljában kiépített ikermedencében vízhez juthat a turista. A kőfalon egy festett indián fej és a forrás neve látható.

A romos eliszaposodott forrást 2009-ben a pécsen működő Sivananda jógások kérésére Baumann József tervezte, és velük közösen újította fel.
Az elkészült forrásra egy indiánfejet festett egyik tagjuk, majd 2015-ben a forrás megkopott indián „feje” és a felirata is újra lett festve.

Az idián fej
 A forrás első táblája 1984. májusában készült el és Zelenik István (MÉV = Mecseki Ércbányászati Vállalat) készítette kollégáival, Hellényi Miksa közbenjárására és javaslatára.
Zelenik István telefonbeszélgetésünk során elmondta, hogy emléke szerint 8 tábla készült, ezek közül csak az Apacsok-kútjára, Kancsal-forrásra, Kismélyvölgyi-forrásra, Széchenyi-forrásra és a Gödör-forráséra emlékezett, a többi nevére már nem.
Réz lapra gravírozták a feliratokat és stílizált tölgyfa ág került a tábla bal szélére, valamint a Bánki Donát Szocialista brigád neve a jobb alsó sarokba.

- Mivel a táblát hamar ellopták, így egy "bádog" felirat került a helyére, amin kék alapon sárga betűk jelezték a forrás nevét.
A tábla a forrástól jobbra egy gyertyán fára lett szögelve. lsd. 1994-es fotó.
A fa sajnos időközben kidőlt, a kopott rozsdás táblát 2009-ben a felújításkor megtalálták, de azóta sajnos eltünt ez is.

- Ezért -mint korábban említettük- 2009-ben egy indián fejet festettek a forrás falazatára, és alatta volt olvasható a festett forrás neve, lsd ábra.

- 2018. júliusában, több terv után, egy új tábla lett kihelyezve a festett felirat helyére.
Ellenben 2019. január 29-én, a forrás ellenőrzése során, már nem találták meg a táblát, valaki leszedte a falról...

Tábla nélkül...
Jakab-hegyen a "lebegő talajvíz" a talaj felszínétől számított 60-100 m-es mélységben, a Permi-(250 millió éves)-vörös homokkőben vízzáró réteg (aleurolit) alakult ki, ami megakadályozza a talajvíznek az eltűnését /alsóbb rétegekbe szivárgását/. Ezért itt 60-100 m mélyen "lebeg" a víz. Mivel az említett záró réteg kb. 5%-os lejtésű Északi irányban, ezért a víz egy része a hegyen tavacskában gyűlik össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése