2020. november 13., péntek

Sárkány őrzi ezentúl a Máré várát!

Talán egy kicsit szokatlan,talán egy kicsit nem oda illő dolog várja ezentúl a Máré várához betérőket.Legalábbis elsőre így gondoltam,aztán megbarátkoztam a gondolattal,aztán pedig már egész jó ötletnek véltem.A várat ezentúl ugyanis egy sárkány őrzi majd!Pontosabban arról nincsenek infóim,hogy végleg itt marad-e a sárkány,vagy csak egy ideiglenes kiállítási darabka.Reméljük,hogy marad és akkor idővel mi is megtudjuk majd nézni és nagyon bízok benne,hogy vandálok nem teszik tönkre.Na de mit is keres itt egy sárkány?Mivel,hogy sem a vár történetéhez,sem a legendájához nem fűzödik semmilyen sárkányos tevékenység.A választ a Mesemíves közösségi oldalán találjuk meg.A képek is onnan valóak,bízok benne majd egy szép napon saját képekkel is szolgálhatók.A szöveget pedig változtatás nélkül megosztom most:

Roppant fenevad

"Befejeződött a Máré-vár felújítása. Az alsószinten vártörténeti kiállítás, az emeleten a Kelet-Mecseki Legendárium látható, ahol a környék monda- és mesevilága kel életre. Ehhez kapcsolódik a vár bejárata előtt trónoló sárkány, Baráth Gábor használt gumiabroncsokból készült munkája.

Többen felvetették, mit keres itt egy sárkány? Mecseknádasd határában található a „Sárkányjárás” nevű hely, ahol a település legjobb szőlője terem. Nevét onnan kapta, hogy az erdőnek olyan az alakja, mint egy fekvő sárkány. Ezt használtam fel Az erdék és a tündők regéje c. nádasdi mesémhez, amely a projekt része. "

Ő lenne Olvasztó?

"Ércnyelő
A Vashegy kincse vonzotta a sárkányokat, hisz közülük néhány egyenesen az érc rabja. Elpusztítani szinte lehetetlen egy ilyen ravasz fenevadat, de az érc bódult szeretete okozta már tűzokádó vesztét. Azt is beszélik, ha valahol megorrintja a zsákmányt, onnan nem tágít többé. Ahogy a kovácstűz hevíti a vasat, a sárkány is úgy emészti fel az ércet. Lángjával megolvasztja, bekebelezi, csak úgy habzsolja!
Három feje nőtt a sárkánynak, s mindhárom külön életet élt! Raboló, a jobbszélső, éles szemével észrevette a zsákmányt, s a sárkány rögtön rátette hatalmas, pikkelyes lábát mindenre, ami útjába került, hegyes karmai többé el nem engedték.
Középső fejét Olvasztónak hívták, ő volt a legveszélyesebb. Olyan vastag és kemény volt rajta a bőr, hogy nem fogta se pallos, se bárd. Belőle tört elő a legperzselőbb lángcsóva. Házakat, utcákat, falvakat, városokat, birodalmakat emésztett már fel e tűz.
Baloldali fejével pedig befalta mindazt, amit megolvasztott, nem véletlenül hívták Habzsolónak.

Rettenetes fenevad
Három szájából semmihez sem fogható hang buggyant ki. Leginkább óriás, őrült kakasok kukorékolásához hasonlított. Főként, ha a három fej egyszerre üvöltött. S aki ezt a hangot meghallotta, igencsak belesajdult a dobhártyája.
A sárkány robosztus testét borító pikkelyek oly kemények voltak, mint a vas. Lángfúvástól megfeketedett hegyes fogai, mint kés az áldozatát, úgy hasították az ércet. Ragadozó, görbe karmai, mint a borona, úgy szántották mindazt, ami útjába állt. S e rettenetes fenevadnak a pusztítás volt az egyetlen tudománya".

Valószinűleg az alkotó és a sárkány
Hát eddig tart ez a kedves sztori.Innen is gratulálok a klassz ötletért.Valóban nagyon remélem,hogy nem esik bántódása a sárkánynak,hiszen veszélyt rá csupán csak az ember jelenthet... és abban is reménykedem,hogy lesz rá alkalmam megcsodálni,hiszen tervezünk a környékre túrát 2021-ben.A vár tehát már biztonságban,reméljük a sárkány is.

szöveg és képek forrása:Mesemíves facebook oldala.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése