2020. november 5., csütörtök

Kedvenc kilátóinknál (10.) - Zengő kilátó

Ha van hegy és ha van kilátó amelyről bőven esett szó a blog négyéves történetében akkor az a Zengő és kilátója a Zengő kilátó.Maga a hegy a Zengő is megér egy misét,hiszen annyi minden van itt amiért érdemes felkeresni,ugyanakkor a történelmében is megtalálunk olyan híres eseményt mint a Zengő-hegyi csata.Ezekről már mindről volt szó a blogban.A kilátó újjászületését pedig folyamatosan nyomon követtem.A szemünk előtt halt el a régi kilátó megőrizve a mi édes emlékeinket is és született meg az új amit a közelmúltban fel is kerestünk.Akkor ismerjük meg a Zengő kilátót a régit és az új megszületését,még akkor is ha volt már ezekről szó.

A Zengő kilátó napjainkban

A Zengő a Mecsek legmagasabb hegye.Pécstől északkeleti irányban, a Kelet-Mecsek legkevésbé bolygatott tájain fekszik,magassága 682 méter. Déli szomszédja a Hosszúhetény fölé magasodó Hármashegy.Alkotó kőzetei a permi homokkő,a jura és triász mészkő.A hegy egyben Baranya megye legmagasabb pontja is.

Nevének ma már ritkán használt helyi ejtésváltozata Zöngő, középkori neve Vas-hegy. A lábainál elterülő mai és egykori települések: Hosszúhetény,Kisújbánya,Pécsvárad,Pusztabánya,Püspökszentlászló,Zengővárkony,Zobákpuszta.A Zengőalja régiót települések ennél jóval szélesebb körére szokták értelmezni.

A hegyhez népmondák,legendák,népszokások sora kötődik. Nevét a népmonda azzal magyarázza, hogy a hegy zúgását a belsejében rekedt kincskeresők kiabálása okozza, mások szerint a hegy erdein és völgyein zenélő szél hangja lehet a név eredete.

A Zengő oldalán, a híres zengővárkonyi szelídgesztenyésben van Rockenbauer Pál természetjáró, televíziós szerkesztő sírja. Ez az ország egyik legnagyobb és leghíresebb szelídgesztenye ligeterdeje, több száz éves példányokkal.


A régi kilátó

Mind Hosszúhetényből, mind Pécsváradról számos turistaút vezet a hegységet uraló 682 méteres csúcsra, a Zengőre. A Mecsek legmagasabb pontján a XIX. században emeltek először kilátót, amit többször át- és újjáépítettek. Az idén átadott, vadonatúj acélszerkezetű torony különlegessége, hogy körbeöleli a helyén álló régebbi geodéziai mérőtornyot. A mintegy hét emelet magasa kilátóból csodálatos panoráma nyílik, tiszta időben a Balaton-felvidék és a Dráván túli Papuk-hegység körvonalai is kivehetőek. Kihagyhatatlan élmény, amihez csak egy rövid, bár egyes szakaszain kissé meredek gyalogtúrára van szükség.

Ez a kép érezteti legjobban: a régi kilátó köré épült új acélszerkezetet

A régi kilátó kis betontorony 1984-ben az Állami Földmérési Hivatal építtette mérőtoronynak, a következő évben azonban a turisták előtt is megnyitották. A torony tetejéről ritka szép panoráma nyílt a Dunántúl déli részére és a Mecsekre.Ám napjainkra a környező erdők fái megnőttek és nagyban akadályozták meg a kilátást...  A mérőtorony használatát aztán egy idő után életveszélyessé nyílvánitották (...) (ugye ezekről is volt már szó:ide kattíntva). Mindenképpen igényelt már egy új kilátót a Zengő amelyet már a közvélemény is akart.2020 július végén adták át az új hétemeletes,22méter magas kilátót,melynek tetejére 112 lécsőfok vezet.A kilátót tehát a régi geódéziai mérőtorony köré építették.Az új kilátó minden egyes szintje 3méteres,így az épület teljes magassága eléri a 22 métert ,ami 4 méterrel több mint a korábbi geódéziai mérőtorony.Így magasodik a lombkorona fölé,páratlan körpanorámát nyújtva a kirándulóknak.


Az egész Dél-Dunántúl legmagasabb pontjáról jól láthatók a Mecsek gerincének csúcsai,valamint dél felé a Szársomlyó és Tenkes-hegy, kelet felé a Mórágyi gránitrög hullámos háta.

Tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatjuk. A hegy nem csak szép kilátást nyújt, hanem speciális mikroklímájának köszönhetően ritka növényeknek is, így a bánáti bazsarózsának és más védett növényeknek is otthonául szolgál.

A kilátás egy szelete

A hegy és a kilátó szerves részét képezi a 2004-es Zengő hegyi csata,melynek folyamán környezetvédők és civilek védték meg a Zengőt a tervezett NATO lokátor építésétől,amely ha megépül rendkivül káros következményekkel járt volna a környezetre a Mecsek egyik legnagyobb kincsére a bánáti bazsarózsára is.Erről is volt már szó,ha érdekel ide kattíntva elolvasható.

A jelenlegi csapattal a kilátónál

A Zengő is kilátója ikonikus helyszíne túrázásaim történetének.Mondhatni az első számú kedvenceim közé tartozik.Jártam itt az álltalam tisztelt két legnagyobbal is: Sándorral és Gergővel,de voltam itt jóbarátokkal,jó sokkal.Igaz ez mind nem egy időben történt.Mindig szívesen jövök ide és akarok is még jönni!


Az eddigi utolsó ittjártamat meséli el a film

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése