2018. augusztus 5., vasárnap

A Gergely-Éva forrás legendája

„A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány. Nem illik tán, hogy együtt fürödnek, de ők ezt nem tudják: a fiú alig hétesztendős, a leány két évvel fiatalabb. Az erdőben jártak, patakra találtak. A nap tüzesen sütött. A víz tetszett nekik…"

Így kezdödnek az Egri csillagok első sorai.Mai bejegyzésemben pedig oda látogatunk ahonnan kiindult a története.

A Mecseki népmondák sorozatomban most azon helyek legendáit elevenitem fel amelyet következő túránk is érinteni fog.Noha pl.a Barna-kő mondája már szerepelt ebben a blogban itt olvasható és a Szöge-hegyhez köthető Csornika történte is ez meg itt olvasható ,a Gergely-Éva forrásról még nem esett szó,esetleg egy-egy Máré várhoz vezető túraleírásomban szerepelhetett már.

A Gergely-Éva forrás legendája nem szerepel a Mecseki népmondák gyűjteményében.A legendát az itteniektől hallottam,Sándortól és a környéken élőktől,tehát a legenda létezik.
Valóságalapját pedig a történetem igazolja.

"A patakban két gyermek fürdik..."
A Gergely-Éva forrást a Kelet-Mecsekben a Vár-völgy oldalában a hegyoldalon a Máré vár szomszédságában találjuk meg.a piros jelzés mentén.A legenda szerint a patakban is fürdő Éva és Gergely ide járt le szomját oltani.A Máré vár alatt valaha egy falu is létezett a két gyermek pedig a vár alatti Vár-völgyi patakban is fürödhetett,más feltételezések szerint pedig a Vár-völgy elején is elfolyó Völgységi-patakban.A legenda életre kelt és a helyiek szerint azóta a forrás varázserővel bír...

Sokmindent beszélnek róla...

A legendás forrás a Máré vártól kb.350 méterre 
Az a szóbeszéd járja a környéken,hogyha erre tévedsz és iszol a forrás vízéből akkor visszatérsz ide!Mielött nevetnétek elárulom,hogy én kb.már tízszer jártam itt és minden alkalommal ittam a forrás vízéből!Legutóbb épp csak csordogált,de tudtam végül is belőle inni.Na és mindig és mindig visszatérek és úgy tűnik ez majd most a héten is sikerülni fog.

Ám van még egy ennél is érdekesebb varázsereje a forrásnak!
Amit érdemes kipróbálnotok!

A forrás az egyik kedvenc forrásunk a Mecsekből
Ha mondjuk a kedveseddel jársz erre,akkor is érdemes inni a forrás vízéből,mégha történetesen nem is vagy szomjas!Annyi a lényeg,hogy ezt ugyanabból a pohárból (vagy kulacsból,üvegből stb.) tegyétek és úgy,hogy nem töltitek kétszer azt!
Aztán ha már ez megvan a forrás elött csókoljátok meg egymást!
Örök együttlét lesz a jutalmatok!Örökre együtt maradtok,történjen bármi is...

Mielőtt esetleg ezen is nevetnétek...érdemes egy próbát tenni.
Vesztenivaló végül is nincs.

Na ezekután eljöttök ide?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése