2018. augusztus 7., kedd

A Máré vára

Itt az ideje,hogy írjak a Máré váráról.Több okból is.Egyrészt ez a kedvenc váram,az elmúlt 35 évben tízsszer jártam itt,tehát átlag három és fél évente.Alap,hogy a saját túrablogomban legyen róla szó.Volt is párszor,de csak túraleírásoknál és legutóbb a népmondánál,de részletesen még nem mutattam be.Másrészt még egy-két nap és újra eljövök ide.Noha a vár egy-két éve zárva tart,ez nem tart vissza benne,hogy felkeressem.Annyi,hogy most nem belülről hanem kivülről nézzük meg alaposabban.
Szóval a Máré vár a Kelet-Mecsek északi részének egyik ormán a Vár-völgy felett Magyaregregy szomszédságában.Sándorral jártam itt elöször a nyolcvanas években.

Így helyezkedik el a Mecskben a vár-Jobbra háttérben az a kúp a Zengő
A községtől, mintegy 5 km-re emelkedő Várhegy csúcsán épült a vár.
Keletkezésének időpontját és építőjének nevét nem ismerjük, de minden bizonnyal a tatárjárás után épült, de első említése, ,,Castrum Mare” alakban csak az 1316-ban kelt oklevélben történik, amikor Károly Róbert király Bogár István mester részére kiadott adománylevelét átírja és megerősíti annak birtokában.

Később, 1347-ben a vele rokon máréi Gunyafiak a Becseieknek zálogosítják el. E két család később egymás közt osztja fel a várat és annak tartozékait, majd az uradalom örökösödés útján 1505 előtt a Várady család tulajdonába került.
Ez a kép tárul elöször elénk ha a Mecsek felöl érkezünk.(állítólag a fákat kivágták,megnézem majd...)
Amikor Várady István a mohácsi csatában életét vesztette, Mihály nevű bátyja a várat erőszakkal elfoglalta, de Várady Istvánné parancsára Bakics Pál ostrommal visszavette.
Pécs elfoglalása után 1545-ben a mohácsi szandzsákhoz csatolták a törökök. Horvát Márk szigetvári várkapitánysága idején rác-törökök és magyarok lakták a várat, akiktől 1561-ben Zrínyi Miklós foglalta el és adta vissza a Várady családnak.
A vár valószínűleg a XVI. században tűzvész következtében pusztult el, mert a XVII. század végén kelt oklevelek már, mint elhagyott romot említik a pécsi püspök birtokában.
Még egy utolsó ostromot azonban meg kell érnie 1956-ban: ekkor a Várvölgyből egy orosz tank a romok mögött meghúzódó „Mecseki láthatatlanokra” tüzelt. Tábla emlékeztet az itt meghalt két szabadságharcosra. 1960-ban kezdték meg a vár feltárását és helyreállítását.
A feltárás előtt
A várat 1960 utáni időszakban kezdték helyreállítani és igazából még ma sem végeztek vele.Talán egyszer ide és elér majd nagy várhelyreállítási program és úgy nézhet majd ki a vár mint fénykorában.Persze számomra így mostani állapotában sokkal jobb.
A vár a túrázók egyik kedvenc célpontja volt évtizedeken keresztül.Népszerüségét csak növelte Fóris Laci bácsi a vár gondnoka,aki redkivüli kedvességével és emberszeretetével még több turistát csalt erre.
A vár 2015 táján máig tisztázatlan okokból bezárt.A hivatalos verzió szerint persze régészeti feltárás és felújítás miatt...Mondjuk azóta sem látni,hogy a várban bármiféle munka is folyna,udvarán csak a gaz nő...Az idei évre már ígérték a megnyitását,de ebből semmi sem lett.Csak remélni tudom,hogy ez előbb-utóbb megtörténik és Laci bács is jó egészségnek örvend és majd visszatérhet fogadni újra a sok turistát.Én sem vagyok már fiatal,jó lenne még úgy eljönni,hogy betudok menni a várban,hisz túrárós életemnek egyik meghatározó helye...
A feljáró
A várnak csodás legendája is van,amit már leírtam e blogban,de nem maradhat ki sosem.Elöször ezzel a nem mindennapi sztorival első itt tartozkodásomkor találkoztam egy várról szóló kis ismeretterjesztő füzetecske hátsó oldalán,már akkor rabul ejtett.
Magyaregregytől délre, a Máré-várban lakott Máré vitéz ifjú szép feleségével. A közeli Miklós-várban, Szentlászlón innen pedig testvére, a nőtlen Miklós vitéz. Márét a király hadba szólította. Elbúcsúzott feleségétől, akit arra kért, hogy várjon rá hűségesen. Múltak az évek, s Máré nem jött haza. Felesége már elsiratta, halottnak hitte, és szívesen látta a szomszéd vár urát, aki egyre gyakrabban járt át a bánatos asszonyhoz. Máré-vár asszonya már nem törődött urának tett ígéretével. Addig-addig, míg az asszonynak és Miklósnak szép lányuk született. A kis­lányból már majdnem nagylány lett, mikor Máré mégis haza­térhetett. Megtudta, hogy felesége hűtlen lett hozzá. Mindkét várat megostromolta, ágyúval halomra lövette. Ott pusztult el az asszony Miklós vitézzel együtt. Lányuk életben maradt, de az anyja megátkozta. Az átokkal sújtott leány a hegy megköze­líthetetlen barlangjában rejtőzik és várja szabadulását. Minden 77. évben piros pünkösd hajnalán kiszabadul, a Máré-völgyi pa­takban fürdik és fésüli hosszú haját. Az a vadász válthatja meg az átoktól, aki ilyenkor arra jár és megcsókol egy medvét, egy kígyót meg egy varangyos békát. Eddig még nem akadt ilyen vadász. Az elvarázsolt leányt tovább őrzi az ott álló há­rom kőkatona.
Próbáltam az évek alatt utána járni ennek a mondának,kideríteni melyik a 77.év és piros pünkösd hajnalán lemenni ahhoz a patakhoz,de nem akadt ebben partnerem.Így nem sikerült kideriteni,hogy van-e a legendának bármiféle valóságalapja.Nincs kizárva,hisz a vár környékén több falu is létezett a legenda pedig szájról szájra terjedhetett...
Sajnos zárva...
A várat mint mondtam Magyaregregy szomszédságában találjuk.Legkönnyebben úgy érhetjük el,hogy a 6-os úton Bonyhádnál letérünk a Komló,Zobákpuszta,Hosszúhetény felé vezető országútra,majd Magyaregregy után pár száz méterrel lefordulunk balra a Vár-völgybe.(buszmegálló is van itt,a járatok meg is állnak).A völgyben nagyjából másfél-két kilométer után lesz egy letérés jobbra.Ez az út felvezet a Várhegyre ahol a vár is található.Gyalogosan a Vár-völgyi buszmegállótól nincs más dolgunk mint a piros jelzést követni.A Mecsek felöl viszont számtalan módon elérhető a vár.
Az udvaron a fű és a gaz nő.Laci bácsi gondnoksága idején ez elképzelhetetlen volt...
Hát ez a Máré vár,az én kedvenc váram.Remélem,hogy mostoha sorsa hamarosan újra jóra fordul.A vár döntő jelentöséggel bírt abban,hogy megszerettem a Mecseket a túrázást.Mint írtam tízszer voltam már itt,de mindig szívesen térek vissza!
Mint ahogy azt,most egy-két nap múlva meg is teszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése