2018. augusztus 4., szombat

A Máré vár legendája

Küszöbön egy új mecseki túránk,amelyre a napokban kerítünk sort.Magyaregregy környékére fogunk ellátogatni,olyan "szentélyeket" fogunk érinteni,mint a Máré vára,a Sín-gödör,a Barna-kő vagy a Szöge-hegy.Így mecseki népmondás sorozatomban a következő 2-3 napban sorra vesszük azon helyek legendáit amelyet érintünk majd ezen a túrán.
Ez egyik a Máré vár,ami a rendszeres olvasóim lehet tudják,bizony az első számú kedvenc váram.Sajnos 2-3 éve zárva tart,így bemenni nem fogunk tudni,de körbejárjuk a várat amelyben már rengetegszer jártam.Aztán majd sort kerítek egy olyan bejegyzésre is ami majd a várat mutatja be,mert szégyenszemre ilyen még nem volt.Persze a blog indulása óta még nem jártam itt,talán ezért...

Hát akkor lássuk a legendát,amely a Mecsek számtalan legendája közül az egyik fő legenda és talán az egyik legszebb,legérdekesebb.

Ilyen volt fénykorában a Máré vár
A legenda szerint Magyaregregytől délre, a Máré-várban lakott Máré vitéz ifjú szép feleségével. A közeli Miklós-várban, Szentlászlón innen pedig testvére, a nőtlen Miklós vitéz.

 Márét a király hadba szólította. Elbúcsúzott feleségétől, akit arra kért, hogy várjon rá hűségesen...

Múltak az évek, s Máré nem jött haza. Felesége már elsiratta, halottnak hitte, és szívesen látta a szomszéd vár urát, aki egyre gyakrabban járt át a bánatos asszonyhoz...

Máré-vár asszonya már nem törődött urának tett ígéretével. Addig-addig, míg az asszonynak és Miklósnak szép lányuk született. A kis­lányból már majdnem nagylány lett, mikor Máré mégis haza­térhetett. ..

A Máré vár napjainkban...

Megtudta, hogy felesége hűtlen lett hozzá. Mindkét várat megostromolta, ágyúval halomra lövette. Ott pusztult el az asszony Miklós vitézzel együtt. 

Lányuk életben maradt, de az anyja megátkozta. Az átokkal sújtott leány a hegy megköze­líthetetlen barlangjában rejtőzik és várja szabadulását. Minden 77. évben piros pünkösd hajnalán kiszabadul, a Máré-völgyi pa­takban fürdik és fésüli hosszú haját. 

 Az a vadász válthatja meg az átoktól, aki ilyenkor arra jár és megcsókol egy medvét, egy kígyót meg egy varangyos békát.

Eddig még nem akadt ilyen vadász...

A vár látványa mindig is jóleső érzéssel tölt el
Eddig a csodaszép legenda amelynek van egy kicsit kibővítetebb változata is.
Természetesen ezt is megmutatom:

 Egregy és Szentlászló között réges-régen két vár állott, az egyik Márévár volt a másikat pedig Miklósvárnak nevezték a vár urainak neve után. Mindketten igen gazdagok voltak, s a király kedvelt vitézei. Egy napon a király háborúba hívta katonáit. Máré vitéz azonnal indult is, elbúcsúzva szép, fiatal feleségétől. Miklós nem sietett annyira, elkezdte a várát újjáépíteni. Közben meg-meglátogatta a másik várban egyedül maradt asszonyt, aki eleinte be sem engedte, de később egyre szívesebben fogadta.Telt, múlt az idő és a harmadik esztendőben Márévár asszonyának kislánya született. Miklós vitéz úgy megrémült tettétől, hogy azonnal a király táborába lovagolt. Ott aztán derekasan harcolt, és a tizenhét esztendei háborúskodás győzelemmel fejeződött be. A két várúr együtt indult haza. Máré már alig várta, hogy hazaérjen szeretett asszonyához, Miklós viszont egyre szótlanabb lett ahogy közeledtek otthonukhoz. A várak alatti völgyben elváltak egymástól. A vár előtt Máré leghűségesebb cselédje lépett elő az erdőből és elmesélte mi történt amíg ő a háborúban volt. Máré erre haragjában a várkapunak rontott de az zárva volt, és nem tudta betörni. Hetek múlva nagy sereggel visszajött és ágyúval lerombolta a várát és utána a Miklósvárat is. Ezután ismét háborúba ment és ott lelte halálát. Márévár asszonya és gyönyörűszép leánya túlélte az ostromot. A pincébe menekültek, de a sok kő eltorlaszolta a kijáratot. Az asszony a sok kincs között étlen-szomjan halt meg. De előtte még elátkozta a lányát. Az válthatja meg az átok alól, aki megcsókolja a bika, kígyó és varangyos béka képében megjelenő lányt. El is érkezett az idő, hogy a terület új vadásza feloldhatta az átkot. Azonban az undok varangyos békát nem bírta megcsókolni, nem sikerült megváltania a lányt, hogy feleségül vehesse és megkaphassa rengeteg kincsét. Az elátkozott leány évszázadok óta várja, hogy kiszabadítsák, ám kincsei addig ott maradnak mélyen betemetve a föld alatt.

Jómagam eddigi utolsó várlátogatásomkor
Eddig tehát a legendák.A várral hamarosan részletesen is foglalkozom majd,addig némi infó róla:A Kelet-Mecsek északi részének egyik ormán áll a vár.A Bonyhád-Zobákpuszta országútról Magyaregregy szomszédságában a Vár-völgyi leágazásnál kell letérnünk,hogy elérjük.Jól kivan táblázva.Túrázóként innen nincs más dolgunk mint a piros jelet követni.
A vár mint írtam jelenleg sajnos zárva tart.Egy végtelenül kedves bácsi Fóris Laci bácsi kezelte éveken keresztül.Sok embert az ő kedvessége és vendégszeretete csalt ide,de úgy tűnik a vár tulajdonosa(i) valamiért félreállították,amivel elkövették a létező legeslegnagyobb öngólt a világon...

Szóval ez volt a Máré vár legendája,a túránk többi érdekességének legendája pedig a napokban olvasható lesz itt,szépen sorban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése