2018. február 14., szerda

Átok vagy áldás - örökségünk a geódéziai mérőtornyok

Elég sok túránkon szembeköszönnek ezek a vasbeton tornyok.
Elég csak a Naszályra vagy a Zengőre gondolnunk,vagy legutóbbi túránkon az Ebédleső-hegyen is akadtunk egy ilyenre.A tornyokról kettős érzései lehetnek az embernek.Egyrész szépségűket illetően hagy némi kívánnivalót a dolog,nem igazán illik bele a környezetbe egy földből kibukó függöleges betonhenger.Másrészt kilátónak igen alkalmasak ezek az építmények,ám ezt nem sokan ismerik el és rengeteg helyen lezárják őket,mondván életveszélyesek.Ezt én mos megcáfolnám!

A Zengőn bevált - ma kilátókén funkciónál
A geodéziai mérőtornyok földmérési célokat szolgáló építmények, amelyeket az 1970-es években kezdték el építeni, főleg az akkori vízszintes alapponthálózat elsőrendű pontjai fölé. Ezek egyrészt pontvédelemként szolgáltak, ill. elengedhetetlenül fontosak voltak a hosszúoldalú sokszögelés kivitelezésében (mert messziről is irányozhatóak). Tehát igazándiból a hegy tetejére épített geodéziai mérőtornyok nem kilátónak épültek, hanem másik mérőtoronyra való rálátásuk volt a funkciójuk.
Manapság már csak néha használják őket a földmérők, akkor is maximum tájékozóiránynak. Többségük le van zárva, felmenni tilos és életveszélyes! A magyar állam tulajdonában állnak.Az országban található összes torony (107db) ugyanazon terv alapján épült, ikrekként hasonlítanak egymásra.

Az Ebédleső-hegy zárt tornya
Nekünk eddig többségében szerencsénk volt velük,a Naszályi tornyot például kifejezetten jó állapotban találtuk.Azonban legutolsó túránkon zárva találtuk az építményt nem kis bosszúságot okozva ezzel magamnak.Tanakodtunk és túratársaim arra a meggyöződésre jutottak,amit fentebb is leírtam,hogy azért vannak lezárva mert élet és balesetveszélyesek.Ennek némileg ellentmondd a zengői és a naszályi torony.Azok akkor miért nem balesetveszélyesek?

A Dunaújvároshoz legközelebbi torony a 62-es út mentén
Baleset és életveszélyesek?Akkor tessék már felmenni a Mecseki Jakab-hegyi kilátóba,igen arra amelyik pont a csúcson van.Egy hosszú egyenes létra vezet fel egy szűk járatban.Ezeken a geódéziai mérőtornyokon legalább vannak szintek és nem teljesen függölegesen kell felmenni rájuk....Tessék már felmenni bármelyik kilátóba,leesni mindegyikről lelehet...Tehát erősen vitatkoznék azzal az állítással,hogy ezek életveszélyesebbek vagy balesetveszélyesebbek lennének bármelyik más kilátónál...
Menj fel a pécsi Tv-toronyba,onnan lehet ám nagyon esni...Ezeken a mérötornyokon is van fenn korlát betontalapzat ami véd attól,hogy leessünk.Aki meg leakar ugrani az bárhonnan leugrik ugyis...Szóval még mindig nem értem mitől lenne belesetveszélyesebb bármelyik kilátónál?

Kis Hárs-hegyi kilátó a Budai-hegyekben,ha szerinted a geódéziai
mérőtornyok az életveszélyesek,akkor tessék felmenni erre...
Több helyen felújították ezeket a mérőtornyokat pl.Csóványos vagy a Pilis tetején és a fő betonhengert hasznositva körbe építették és így alakitották ki a kilátókat.(követendő példa!)
A Zengőn és a Naszályon nem csinálták meg mégis fellehet menni szimplán a toronyba.
Máshol meg levan zárva...szóval a fene sem érti olykor az illetékesek észjárását.
Azt mondom most is kellöen odafigyelve és felmenve rájuk,a geódéziai tornyok semmivel sem veszélyesebbek bármelyik másik kilátónál.
Tessék őket megnyitni ha már nem használják semmire,legfeljebb tessék egy figyelmeztető táblát kirakni,de ne azzal az életveszélyes szöveggel.!

A Jakab-hegyi kilátó belseje ahová ezen a létrán kell felmenni.
Mennyivel biztonságosabb a geódéziai mérőtornyoknál...?
Szóval a 107 toronynak nem tudom hány százaléka lehet nyitva talán húsz?
Így úgy gondolom ez csak egy átok ami ránk maradt...azonban kis sütnivalóval a bukisban lehetne őket hasznosítani,kilátóként üzemeltetni és akkor nem átok hanem áldás lehetne...

2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm!
    Elképzelhetőnek tartom, hogy azért számítanak veszélyesnek a tornyok, mert a legtöbb esetben a legfelső szint csapóajtaja hiányzik, vagy nincs lecsukva. Így a belül lévő vasszerkezet ázik, és rozsdásodik, mivel beesik az eső. Így leszakadhat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlet,köszönöm a véleményét,Igen előfordulhat ez is,nem is gondoltam erre.Mindenesetre kár veszni hagyni ezeket,némi leleményeséggel na és persze pénzzel fellehetne újítani,új kilátót épiteni köré (lásd:Pilis,Csóványos).

      Törlés