2020. november 24., kedd

Bokor-forrás

 A Mecsek hegység pedig tele van forrásokkal.Talán csak a Bükkben van ennyi forrás Magyarországon mint a Mecsekben.Nem kell parázni ha erre jársz,itt mindig utadba kerül legalább egy forrás,nem fogsz szomjan halni a legnagyobb melegben sem.Iditottam egy sorozatot még 2018 végén,amelyben a hegység forrásait mutatom be.Minden hónapban egyet.

A mai 2020-as novemberi részben a Bokor-forrással ismerkedhetünk meg.

A forrás a rengetegben

Árpád-tetőtől nyugatra, a Tripammer-fa felé vezető műúttól délre, vízmosásos völgyecskékkel szabdalt felszínen található aknás foglalású, állandó kifolyással ismert forrás, a zöld sáv és zöld kereszt jelzésű turistaút mentén.

Mészkőből épített egyenes, támfalas forrás, melyben a kifolyócső felett fehér márvány táblán olvasható a felirata.
A kifolyás a miocén rétegvízből utánpótlódik. A foglalás helyszínéről – az akna irányából – egy vascső közbeiktatásával távozik el a túlfolyó víz a közeli völgyecske irányába.
A kifolyás helyszínénél azonnal megkezdődik a mésztufa kiválása, amely végül egy apró dombocska alakjában halmozódik fel. Ez az igen laza állapotú dombocska leginkább a völgy oldalára települ, ahol folyamatosan elmállik.
A forrás megtalálását nehezíti a növényzet közel állandó takarása. A vízhozama 2–50 liter/perc közötti, mivel nagy hozamok jelentkezésekor a foglalás környezete igencsak tocsogós. Oka, hogy a kifolyócső – szűk keresztmetszete miatt – képtelen a vizet folyamatosan elvezetni.

Közeli a forrásról

Bokor Dénes főerdészről kapta a nevét, aki a káptalani erdőségekben turistaút-kijelöléseket is végzett. Az 1950-es években foglalták, sajnos közelebbi adatunk egyenlőre nincs.

Egy szakamai hibáktól hemzsegő kiadvány -az Erdei Kincseskönyv- szerint, a forrás dr. Bokor Emil (1865-1918) kórházi főorvosról lett elnevezve.
Ez teljesen helytelen, de mivel sajnos közforgalomban van a könyv, ezért megemlítem.

2008-ban újrafoglalták, új foglaló medencét, táblát és kifolyócsövet kapott a forrás.

Egész közeli

A forrásnál még sohasem jártunk túrázásaink történetében.Minden benne van ugye a pakliban,de egyenlőre különösebben nincs tervbe véve ez a környék.A képek és a szöveg Baumann József szüleménye.Minimális változást eszközöltem csak.Itt is mind minden olyan bejegyzésnél ahol nincs saját anyag,bármikor amikor lesz,lecserélem a képeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése