2018. június 9., szombat

Kőlyuk

A Mecsekben bárhova is mész,szinte mindennek van valami legendája,mindenhez fűzödik valami jó sztori,vagy történet,monda.Nincs ez másképp a Kőlyuk esetében sem.
A híres barlangot a Mecsek középsö táján a Nagy-Mély-völgyben találjuk meg.
Tavaly volt szerencsénk itt járni.

A Kőlyuk
Így szól a Kőlyuk legendája:
A törökök kirabolták Mátyás budavári palotáját. Ibrahim basa a rablott kincsekkel és Mátyás könyveivel a Mecsek egyik rejtett barlangjában, talán éppen a Kőlyukban húzódott meg. Itt lakott egy aggastyán a lányával. Ibrahimnak megtetszett a lány, s hogy az apa ne legyen útjában, mindjárt megölte. A haldokló öreg halála percében megátkozta a gyilkos törököt: Ha lányo­mat bántani mered, semmisülj meg vele együtt! Ibrahim kine­vette az átkozódó aggastyánt, a leányt pedig megragadta, s egyre beljebb vonszolta a barlangba. Ebben a pillanatban ször­nyű vihar támadt, hatalmas kövek gördültek a kijárat elé. Öm­lött az eső. A barlang fölött volt egy tomba, ami pillanatok alatt megtelt vízzel. A víz áttörte a barlang falát és rázúdult a benne levőkre. Megsemmisült Ibrahim basa a lánnyal együtt, s velük a sok kincs és Mátyás drága könyvei is.

A Kőlyuk sziklái
A Kőlyuk mint írtam a Nagy-Mély-völgy és a Zsidó-völgy találko­­­­­­zá­­sá­­nál, egy hatalmas mészkőszikla hasadékában lévő, már az 1920-as évek­­­­­­ben feltárt barlang. Nem lá­­to­gat­­­­­­­­­­­­ható. 1987-ig a komlói vízellátást szolgálva termé­­­­­­szetes víztározónak hasz­­­­nálták. Az orfűi Vízfő-forrás vizét – szivattyúval – vízvezetéken juttat­­­­ták fel a Vágoti-gerincig, ahol termé­­sze­­tes víznyelőbe engedve jutott el az iható víz a bar­­lang­­ba. Innen elvezették Kom­­ló­­ra. Ez a rendszer a Dunától jövő víz­­ve­­ze­­ték elkészültéig működött. A barlangot a P sáv és a Z sáv jelzésű utak mentén találjuk meg.

A Nagy-Mély-völgy egy szelete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése