2018. június 22., péntek

Szenna a csodálatos ékszerdoboz Somogyban

A közelmúlt zselici túrája mély nyomokat hagyott bennünk,hiszen számtalan eddig nem ismert új helyet fedeztünk fel és számtalan volt a látnivaló is és az élmény is.
Kiemelkedik ezekből Szenna a parányi kis somogyi falu és annak méltánytalanul alig látogatott skanzenja.Nézzük meg hát kicsit közelebbről e blog keretein belül,hisz ígéretet is tettem az ottaniaknak,hogy jó hírét viszem ennek a helynek!

Falu a faluban
Szenna egy kisközség Somogy megyében a kaposvári járásban.
Földrajzilag a Zselic része,Kaposvártól 8km-re délnyugatra terül el.Területének egy része a Zselici Tájvédelmi Körzethez tartózik.A XVI.századi oklevelek Zana,illetve Zenna írásmóddal is emlitik a kaposvári vár tartozékaként.
1715 körül az Esterházy család birtokába került.A reformáció terjedésével a falu lakói elöször evangélikusok voltak,majd csatlakoztak a reformátusokhoz.Első templomuk az 1600-as években épült.A települést közel 800-an lakják.
Fő nevezetessége természetesen a szabadtéri néprajzi múzeum - azaz a skanzen.
Ez a mai bejegyzésem témája.

Csodálatos porták a skanzenben
A Szennai Skanzen, a Zselic kapujában, Kaposvártól 8 km-re található. Az országban egyedülálló módon egy élő falu közepén jött létre. Célja Belső-Somogy és a Zselicség népi építészetének, lakáskultúrájának és életmódjának bemutatása a 19. század közepétől a 20. század első feléig eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal. Az áttelepítés a hitelesség igényével, az eredeti faelemek lehető legnagyobb mértékű megtartásával, a hagyományos anyagok és technika alkalmazásával történt. 
Az első lakóépületet 1975-76-ban telepítették át, és 1978-ban nyitották meg. Jelenleg öt porta áll az egy utcából álló, múltidéző épületsoron.(én mintha hatot számoltam volna)
 A lakóházakon és a hozzájuk tartozó gazdasági épületeken kívül több pince, présház és a megye vallási sokszínűségét bemutató szakrális építmények is megtekinthetők. A múzeum területén található Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben népi barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom, mely igazi ékköve a megyének. A templom máig aktív szerepet tölt be a falu életében. A Szennai Skanzen az épületek sikeres és hitelese újra telepítéséért 1982-ben megkapta az Európa-Nostra Díjat.

Hát nem gyönyörü?
Élő múzeumi helyszíneinken a látogatók nemcsak megtekinthetik Somogy sokszínű kulturális örökségét, hanem át is élhetik azt. Megismerkedhetnek a tradicionális somogyi gasztronómiával, a kiskertek művelésével, a mindennapos asszonyi feladatokkal, a gyógynövények felhasználásával, és kipróbálhatják a hagyományos népi játékokat. Céljuk, hogy bemutassák a hagyományos tudás ma is használható elemeit és a közösségi kultúra értékeit. Rendezvényeiken, múzeumpedagógiai foglalkozásainkon és élő múzeumi helyszíneinken olyan praktikus tudást közvetítenek, melyet bárki felhasználhat környezete átalakításához, jobbá tételéhez.

Templom és temető a skanzen másik felén
Ott jártunkkor szembetünő volt a közöny...mintha senkit sem érdekelt volna itt ez a gyöngyszem,hiszen rajtunk kivül nem volt ott senki...(késöbb jöttek ugyan páran,de ez még édeskevés) Valóban ennyire nem érdekli a ma emberét az ilyesmi,vagy csak mi jöttünk rossz időpontban?Egy júniusi vasárnapi koradélután aligha lehet rossz időpont...
A ma embere vagy dolgozik ezerrel,vagy...nyomja a kütyüket az okostelefonokat,számítógépeket,konzolokat stb...kiveszik belöle az érdeklödés a külvilág íránt,hiszen a világot számára a facebook jelenti... Közben pedig lemarad a valós értékekről amelyek itt vannak a szemünk elött,bármerre is indulunk...

A szennai skanzen méltó arra,hogy legalább egyszer életedben felemeld a segged és elgyere ide megnézni!Miközben Thaiföldről meg a horvát tengerpartról posztolsz valójában szegény maradsz egészen addig amíg az ilyen helyeket is fel nem keresed....

Mégegyszer a filmünk a zselici túránkról:



felhasznált források: Wikipédia,Szenna község weboldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése