2017. augusztus 5., szombat

Top10 templom és kápolna

Túrázásaink során számos templom vagy éppen kápolna köszön szembe velünk.Ezekből próbálom most összeszedni a tíz legklasszabbat.Természetesen csak azok közül válogatok amelyekben illetve amelyeknél már legalább egyszer jártunk.


10.Mánfai templom

Egy pontosabban két fa árnyékában találjuk meg a mánfai római katolikus templomot,Mánfától néhány száz méternyire nyugatra egy festői völgyben,a 66-os út közelében.Erről a környékről a Melegmányi-völgybe vezető túrák vagy éppen az onnan jövök egész biztosan érintik ezt a kis gyöngyszemet.

A XII. században épült román stílusú kis templomot a XII. század végén bővítették, majd a XIV. században átalakították. Berendezése a későbbi korok stílusjegyeit is őrzi. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templom festői völgyben, a településtől nyugatra található. A XII. században épült az eredeti, kis méretű, egyhajós, félköríves szentélyű templom, déli oldalán rézsűs kapu felett három ablakkal. Először a XII. század végén bővíthették. Ekkor a félköríves apszis helyett négyzetes szentélyt építettek, a nyugati oldalon tornyot emeltek. A XIV. században újból átalakították, és közel kétszeresére növelték a belső terét, kívülről támpilléres fallal zárva le. A templom a török hódoltság alatt is éppen maradt.

Mánfai templom
9.Szentfa-kápolna

Dömöstől délre találjuk meg a parányi kis kápolnát,a Rám-szakadékhoz vagy a Prédikálószékhez tartó túrák érintik is.

A hagyomány szerint 1885-ben, május első vasárnapján két dömösi kisleány libákat legeltetett a falu mögötti mezőkön. Miután egy szép bükkfa alatt letelepedtek, az ég csodálatos kékre váltott, és felnéztükben Szűz Mária képét pillantották meg a fán a kis Jézussal. Mindkét alakon a Szent Korona és a fejük körül glória látszott. Egy arra járó nagyobb gyermek gyorsan a faluba szaladt. A Dömösről hamar megérkező idősebb asszonyok szintén látták a képet. A csodafa búcsújáró hellyé vált. Általában szombaton, este 9-10 óra tájban, teliholdkor volt látható a jelenés. Sokan láttak csillag glóriát a két alak feje körül, mások csak a csillagglóriát, megint mások csak csillagokat láttak. A kápolna a csodafa emlékét őrzi azóta is a kis tisztás mellett.
Szentfa kápolna

8.Püspökszentlászlói kastély és templom
A látványos épületegyüttest és a hozzájuk kapcsolodó arborétumot Püspökszentlászló északi végében találjuk,számos turistajelzéssel ellátott út vezet el itt és a környéken,így mecseki túráink egyik fő látnivalója is lehet.
Ma Püspökszentlászlón egy gyönyörűen felújított későbarokk püspöki kastély és templom, valamint körülötte egy védett, egyedülálló arborétum várja a látogatókat.
A templomot és a nyaralókastélyt Gróf Esterházy Pál László pécsi püspök építtette 1797-ben a korábbi templom helyére.
A nyári rezidencia és az itt lakók nyugalmát 1955. július 12-én az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) zavarta meg, amikor is az itt élőknek huszonnégy órán belül távozniuk kellett otthonaikból. Néhány nappal később itt helyezték házi őrizetbe titokban a koncepciós perben elítélt Mindszenty József esztergomi érseket. A kastély köré magas deszkakerítést emeltek, hogy senki ne láthassa, mi folyik a kastély falain belül. Ide került később Grősz József kalocsai érsek is. Mindszenty bíboros emlékezetét ma emlékszoba őrzi.
Püspökszentlászlói templom
7.Rácalmási Krisztus Mennybemenetele templom

A kis templomot Rácalmás Ófalui részén találjuk meg a Rácalmási Kis-Duna partjánakközelében.
Az egyhajós, homlokzati tornyos, barokk stílusú templom 1773-ban épült, műemléki védelem alatt áll.A Krisztus Mennybemenetele nevet viselő ráctemplom. Az 1773-ban felépített templom (a rácok által 1740-ben épített első templomuk 1763-ban leégett) egyike az ország legszebb, eredeti állapotokat tükröző görögkeleti templomainak.
 Legutóbb 2002-ben volt felújítva.
Rácalmási Rác templom
 6.Orbán kápolna
A Szent Orbán kápolnát az adonyi szőlőhegyen találjuk meg,amikor itt jártunk jelzett út még nem érintette,azóta úgy tudom már érinti jelzéssel ellátott út.A présházak és a présházimitációk pazar környezetében csodás látványt nyújt a kis kápolna.
A Szőlőhegyen – ahová a majd 200 éves hagyomány szerint körmenettel mennek ki a gazdák Orbán napján, áldozni a szőlő-és bor védőszentjének – épült 1811-ben.
A kápolna építése előtt kereszt állt a helyén, innen nyerte a régi nevét is  a hely: Kereszt hegy. Európában  a legelterjetebb a termést őrző védőszent a szőlővel kapcsolatban Szent Orbán. Szent Orbán pápa 223-ban lett az egyház feje és a 230-ban vértanú halált szenvedett. Ő rendelte el, hogy  miseáldozat kelyhét és paténáját aranyból vagy ezüstből készítsék, innen  a kapcsolata a szőlővel. A  kápolna harangját 1813-ban öntötték ki rajta  a püspöksüveges alakja a szenteknek, jobb oldalán a vertanúságot jelképező karddal, bal kezében egy szőlőfürttel. Búcsúja a május 25. utáni szombaton van, mely évről évre ünnepélyesebb és színesebb.
Orbán kápolna
5.Kisújbányai Szent Márton templom
A kis gyögyszemet a dél-dunántúli kéken találjuk a festői Kisújbánya központjában.Számos jelzett turistaút van a környéken,megéri kirtérőt tenni Kisújbánya és a templom kedvéért ha erre járunk.
barokk templomot 1794-ben építették és Szent Márton püspöknek ajánlották. A templomot és 1914-ben készült Angster orgonáját 2010-re adakozásból és önkormányzati pénzből felújították.
Kisújbánya temploma
4.Mária kápolna
A csodás kis kápolnát a Zengő oldalában találjuk meg Püspökszentlászló közelében,jelzett út is érinti!A sűrű erdő közepén található kis szentély maga a nyugalom és a béke szigete.
Akik a népes, nagy forgalmú búcsújáró helyek mellőzésével csöndben, a világ zajától távol szeretnének a Szűzanyával találkozni, azok számára különösen vonzó ez a szerény kegyhely. A falubéliek valamikor minden év május és szeptember második vasárnapján zarándokoltak ide ünnepélyes menetben, kereszttel és zászlókkal. Múltjáról ennyit: Magas legelődombjának suhogó bükkerdejébe, Szent László fájának egyik ágából faragott magányos Mária-szobrot állítottak a bencés szerzetesek. Ennek elkorhadása után a Mecsek vidék nagy tehetségű szobrászművésze, a szászvári Kis György mester faragott fehér mészkőből egy Fájdalmas Szűz-szobrot a” Piétá”-t. Ma rácskerítés és az Országos Műemlék Felügyelőség védelme őrzi a szobrot, melyet kora tavasztól késő őszig fölkeresnek magányosan, vagy csoportokban érkező zarándokok. Messze csengő hangon köszöntik gyakorta a „Zengő Csillagát”.”
Mária kápolna
3.Margit kápolna (Karancs kápolna)

A Karancs-hegyi kápolna a Karancs hegység 685 m magas Kápolna-hegyén található. Az építés pontos időpontjáról nincs adat, az építtető, illetve alapító személyéről is megoszlanak a vélemények.

A nép körében, a hagyományban az terjedt el, hogy a tatárok elől menekülő IV. Béla itt pihent meg, ennek emlékére leánya, Margit a hegyen kápolnát építtetett, de ez valószínűleg csak egy legenda.
A Karancs középső csúcsán, szabadon álló, kőből épült, egyhajós, keletelt, nyeregtetős kápolna, a hajóval azonos szélességű, félköríves szentéllyel, a hajó É-i falához kapcsolódó, ugyancsak félköríves kápolnával, a hajó D-i falán nagyméretű, kosáríves záródású nyílással, amely előtt faoszlopos, nyeregtetős előépítmény áll. 

Valószínűleg középkori eredetű, melyet a gróf Forgách család a 18. században megújíttatott. 1927-ben a szentély romjaira kápolnát építettek, majd 1934-ben hozzáépítették az É-D-i irányú hajót és szentélyt. 1991-ben romjaiból építették újjá.

A Kápolna a közelmúltban leégett,ám sikerült rendbehozni.


Margit kápolna
2.Zichy kápolna
A Csepel-szigeten a Lórévi révállomás és Lórév között félúton bújik meg a magányos kis kápolna.Jelzett turistaút nem érinti,de itt eltévedni nem igazán lehet.
A lórévi Zichy kápolna már a túlparti Adonyból felismerhető. Éterien lebeg a fák között, és az ember csak vakarja a fejét. Nem érti, hogyan kerülhetett ez a tüneményes épület ennek az apró szerb falunak az árterére. Olyan ez, mintha Budapesten, az ötödik kerületben bolyongva egyszer csak egy zsúpfedeles parasztházra bukkannánk.
1859 óta, ha nem is szervesen, de része a tájnak. Ott áll ma is, ahol 1848. szeptember 30-án este Görgey Artúr kivégeztette gróf  Zichy Ödönt, a Főrendiház tagját, akinél csapatai kompromittáló iratokat találtak. Az akasztófa és a sír helyén Ferenc József parancsára építették és szentelték föl ezt a kicsiny, romantikus-neogót stílusban épült kápolnát. Nemhogy akkor, de még most is árvízjárta terület ez. Éppen ezért egy jókora halmot hordtak össze, hogy a legmagasabb árvizek se érjék el kapuját. Szintezése révén így a kápolna részben vízrajzi mementója is a XIX. század közepének. Ezért lehet, hogy kisebb emelkedőn és néhány lépcsőfokon kell felkaptatni a bejáratához, melyhez a kulcsot a révészektől kell elkérni. A révészház egyik oszlopán érdemes megfigyelni egy bekarcolt árvízszintet, sajnos dátum nélkül. A szentélyben jelenleg egy gótikus oltár és egy  hevenyészett helytörténeti kiállítás található, hat információs táblával. Sajnos az eredeti berendezését tönkretették és kép sem maradt azokból az időkből. 

Zichy kápolna
1.Dömösi prépostsági altemplom

A nem akármilyen templomot Dömös dél-nyugati részén találjuk a piros jelzés mentén.
Érdemes felkeresnünk!A templom ugyanis a földalatt található!

A hajdani kéttornyú, háromhajós, félköríves szentélyekkel záródó román stílusú templomnak, valamint a déli oldalán álló egykori királyi kastély, és a prépostság épületének napjainkra csak alapfalai maradtak meg. A templom megemelt szentélye alatti altemplom azonban fennmaradt viszonylagos épségben. A területen 1970-es években Gerevich László régész végzett ásatást. A rommaradványok és a korábban már múzeumokba szállított kőfaragványok lehetővé tették az altemplom hiteles helyreállítását.

A templommal részletesen is foglalkoztam a közelmúltban erről itt olvashatsz 

Az altemplom
Hát ezek jelenleg a legklasszabb templomok és kápolnák amelyeket túrázásaink során érintettünk eddig.A lista akár folyamatosan frissülhet hiszen majd minden túrán szembe köszön egy-egy kápolna vagy templom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése