2017. augusztus 3., csütörtök

Bodai várkapu

Minden hónapra jut egy mecseki népmonda,sőt lehet ebben a hónapban kettő is lesz,hisz e havi fő túránk a Mecsekbe fog vinni,ha majd elmúlik ez a kibirhatatlan kánikula ami jelenleg van.Nálunk jelenleg 37 fok van árnyékban (aug.3 16óra 48perc).Na de kanyarodjuk vissza a népmondákhoz,a következő rész Bodára fog elvinni bennünket egy valaha volt földvárhoz.

Sajnos más képet nem találtam Bodáról,ez egy sziklakert
Boda határának északi peremén van a Várkapu nevű hely. Valaha itt földvár létezett. A hegyoldalban délről és keletről ma is megvannak a 2-6 m, magas földsáncok. Fakitermelő út építésekor a sáncot átvágták, így alakult ki a Várkapu. A helyi hagyomány szerint vár volt itt a török időkben, ahol több kád arany van elásva. Ezen a helyen álltak az ágyúk, amikor a török Kisbodát lőtte. Akik túlélték az ostromot, a közeli erdőkbe menekültek, majd később a mai Boda helyére települtek. A mai is élő néphagyomány szerint a Pusztaszentegyház dűlőben állott az egykori Kisboda temploma. Ásatáskor itt számos tárgyat találtak.

Bodai tó
Boda amúgy Baranya megyében, a Szentlőrinci kistérségben, Pécstől nyugatra fekvő zsáktelepülés. Neve a Boda, Buda személynévből származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése