2018. június 3., vasárnap

Mi a helyzet a völgyben?

Betyár meleg van,de nem is az a száraz meleg,hanem a fülledt párás meleg,ami egyhelyben állva is alaposan megizzasztja az embert.Így ezen a hétvégén egyenlöre még jegeltük a túrázást,de jövő héten már mindenképp szeretnénk újra útra kelni.Addig is lenéztünk a hozzánk legközelebb völgybe a Kádár-völgybe.Több bejegyzésem is készült már itt,amelyek arról szóltak,hogy a völgy a szépsége ellenére bizony meglehetösen szemetes,az emberek nem igazán törödnek vele.Megnéztük hát most,változott-e valami akár pozitív akár negatív írányban,vagy minden ugyanolyan mint volt.

Galamb fogad minket
Ezúttal észak felöl hatoltunk be a völgybe,nem így szoktunk,hiszen mi a déli vége közelében lakunk.A Kádár-völgy amúgy Dunaújváros nyugati részén helyezkedik el és nyúlik be a városba.Nagyjából észak-dél írányú,kb.200 méter széles lehet és fél kilométer hosszú.Szép természeti környezet van itt.Déli végében ugyan egy iskola és annak sportpályája rontja a képet,de aztán már szép ligetes a völgy,északi részében pedig egy erdő is van és egy kis arborétum is megbújva az erdőben.A völgyben vannak padok,asztalkák,tűzrakó helyek és itt van a város hivatalos kutyasétáltató helye is.

Odalenn jobbra lehet bemenni a völgybe
Tehát észak felöl jöttünk be a völgybe ami azt jelentette,hogy az erdőbe értünk be elöször.Innen egy kis hídon át lehet bemenni a völgybe amely egy patak vagy inkább vízelvezető csatorna felett ível át.A híd kezdett rossz állapotba kerülni a közelmúltban,most örömmel vettük,hogy ez rendbe lett hozva.Az erdőben lent és a domboldalban is vezet egy út.Mi most a lentit választottuk.Úgy tűnt itt nem változott semmi.Sok helyen vastagon állt a szemét...

Legalább a hídat redbehozták...
Hogy kik szemetelnek itt?Fiatalok járnak le ide az erdőbe egy részt.A padoknál hancuroznak,isznak és ki tudja még mit...így a szemét egyrésze utánuk marad itt...de itt tölti idejét néhány hajláktalan is olykor,ő utánuk se a tisztaság marad...Itt van az arborétum is a patak tulsó partján aztán,az elvan kerítve így szemét oda szerencsére már nem jut be.
Az alsó úton tovább haladva érünk be a völgy érdemi részébe ahol már véget ér az erdő és szép ligetessé válik a völgy.Igazán szép rész ez és most úgy tünt kevésbé szemetes is.

Látható,hogy van bőven szemét...
Családok voltak lenn épp főzöcskéztek itt a szabadban amivel persze semmi gond nincs,feltéve ha után a szemetjüket kidobják a megfelelö helyre és nem itt felejtik...
Rekkenő volt már a höség pedig csak délelött tíz óra magasságában lehettünk.Hát most egy komolyabb túra...azthiszem alaposan megdolgoztatja az emberi szervezetet.Nem is tudom mi lesz jövő héten,legalább ez a párás fülledtség megszünhetne.
A völgy ezen része amúgy meglehetösen nyugodt képet mutatott mert,hogy itt sem mindig ilyen a kép...

Kiérve az erdőből

Ligetessé válik a völgy
Ide is lejárnak a fiatalok,ami marad utánuk az nem mindennapi...ám a nagyobb baj,hogy ide lejár néhány alkesz is.Itt borozgatnak a völgy kellös közepén,persze aztán az üres borosüvegek meg itt maradnak utánuk.Így aztán szinte teljesen esélytelen,hogy ez a völgy valaha is megtisztuljon és úgy is maradjon.Kár,mert tényleg szép.Kár,hogy néhány baromarcú miatt kell elviselnünk azt,hogy szemétdombot csinálnak egy ilyen szép helyböl.Szóval megkaptuk a választ:lényegébe a múltkori innen való bejelentkezésem óta gyakorlatilag nem változott semmi...

Pedig szép,ahogy az látható is


Itt szoknak inni az alkeszek...
Mindig jóleső érzéssel jövök ide le,ami ki is szok tartani az első szemétkupacig.Sose értem meg ezeket az embereket,hogy miért jó ilyen helyen szemetelni,vagy annyira nincs tudatában mit is csinál,hogy bátran dobálja el a szemetjét...
Na hát tökig izzadva értünk haza,valóban nem esett volna jól ma egy túra.Bízunk benne,hogy jövő hétig ez a párásság megváltozik és következhet majd a nyár első túrája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése