2017. november 4., szombat

Ősz a völgyben

Bár mi már október 21.-e körül fináléztunk,akkor a Rácalmási-szigeten valóban úgy tűnt,hogy az őszi finálé zajlik.Pedig...itt nálunk a Kádár-völgyben alaposan kitartott az őszi színjáték és úgy tünik most érkezik el lassan az igazi finálé ideje.Hasonlóan az elmúlt évekhez ez november első hetében történik.Az idő pompás,a színek gyönyörüek,alighanem ez lehet az utolsó ilyen hétvégénk az évben.Egy hét múlva valószinüleg a záró jeleneten lesz a sor...

Az utolsó színes hétvége?
Itt a mi völgyünkről nem olyan sok jót írtam tavasszal,nem is linkelem be,mert valóban nem írtam jókat.Vissza lehet keresni,de nem linkelem be.Ám most a völgy is a legszebbik arcát igyekszik mutatni,bár az ember ebben igyekszik gátolni,ezúttal ez nem sikerül neki.A természet az erősebb (mint általában mindig).A színek lenyügözőek,írtam tán egész októberben,hogy mostanság érdemes kimozdulni,ha máshova nem akkor legalább egy közeli parkba.Azthiszem megérte,az ősz most sem okozott csalódást!

Nincsenek szavak az ősz színeire...
Milyen boldogság diót találni, ősszel csősszel találkozni, s tenyerünkbe a világ minden gesztenyéjét összegyűjteni. - A fák és a természet tavaszi, a zöld minden árnyalatát felvonultató üde divatbemutatója és a nyár élénk, harsány színkavalkádja után az ősz átvált a sárga, a narancs, a piros, a vörös és a barna végtelen árnyalataira, hogy előkészítse a tél egyhangú szürkeségét és megnyugtató fehérségét.
A legszebb formában, a legszínpompásabb állapotban tér téli nyugovóra a természet, vesztik el csodálatos lomkoronájukat a fák, hal meg jelképesen minden, ami élet. Szépen készíti elő Isten a halottat a temetésre. És ők mintha dacolva tiltakoznának az elmúlás ellen, amikor büszkén felöltöznek legszebb ruhájukba, mint az éjfélkor színes ruhában megjelenő új asszony. Mert valójában új élet, új szakasz kezdődik. Minden a megújulást, az adventet, az eljövendőt készíti elő. A látványos elbúcsúzás a visszajövetel szép ígéretét hordja magában. 

A szép halál....
Szép ilyenkor a természet. Ha valaki ebben az időben legalább egyszer nem csodálkozik rá a természet csodálatos világára, Isten végtelen gazdagságú színes kreativitására, az elmúlásról való sóhajtozás és a szeretteinkre való gondolás közben nem jut eszébe a szüntelen megújulás, az újraformázás, a visszaalakítás, a helyreállítás őszi üzenete, annak kimarad valami az életéből. Az álljon fel rögvest a képernyő(k) elől, és szaladjon ki a természetbe, engedje magába a nap sugarainak utolsó erejét, gyűjtsön diót, gesztenyét, túrjon bele az avarba, és hallgassa a levelek rezdülését, susogását, haláluk halk tusáját. Tobzódunk a gazdagságban, a sárga, a narancs, a piros, a vörös, a bordó levelek meggazdagítják az életünket, hogy a gyümölcsöket ne is említsük. A szép halál megszépíti életünket. Mert ami mulandó, mind elmúlik. De a halál az életet készíti elő. A halál itt szép. A még szebb életet hívja közel hozzánk. Az öröklétet. 

Isten kreativítása...
Egész gyerekkoromban utáltam az őszt,nem volt annál szomorúbb mint mikor átvette az uralmat a nyár felett...ma már elképzelni sem tudok szebbet az őszi színjátéknál és az már sokkal szomorúbb amikor a tél veszi át az uralmat az ősz felett.Ám ez a szomorúság csak átmeneti,hisz a kör forog,nem áll meg.A természet körforgása örök és a legszebb dolog a Föld létezésében.Nem fog elmúlni semmi úgy,hogy aztán ne szülessen újra...

A körforgás örök
A hegyek,a völgyek,a rétek,a parkok lassan leveszik magukról ezt a szép ruhát.Vess magadra ha ezt nem nézted meg.A mi völgyünk is lassan majd nyugovóra tér és majd átveszi az uralmat a szürkeség és reméljük aztán majd a fehérség is.
A völgybe nem vezetnek jelzett utak,de elárulok egy titkot: nincs mindig szükség jelzett utakra!A mi utjaink sem érnek itt véget,hisz a kör forog,az út örök.Ha egy szép napon el is kell menni egy másik helyre,ott is túrázni fogok.Idén ősszel sok gonddal küzködtem,de az utjaim folytatódnak!

A finálé percei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése