2017. november 9., csütörtök

Büdös-kút

Folytatva a Mecseki népmondák sorozatomat,novemberben a Büdös-kút legendája elevenedik meg a blogomban.Tudni kell azonban,hogy a Mecsekben nem csak egy Büdös-kút van,hanem mindjárt három is.Véletlen vagy sem,a Mecsek közel kétszáz forrása közül hármat is Büdös kútnak hívnak!A mi történetünk a Közép-Mecsekben a Remeterét közelében található forráshoz kötödik.

A Büdös-kút
A Mecsek egyik eldugott zugában tanyázott egy hétfejű sárkány. Az éjszakát mindig egy barlangban töltötte, amelyből forrás bugyogott elő. Egyszer egy fiatal vitéz vetődött arrafelé és szomjáta akrta oltani a forrásnál. A sárkány észrevette és rátámadt a vitézre. Ám a legény kirántotta kardját és rettenetes viaskodásban levágta a sárkánynak mind a hét fejét, sőt még a szívébe is beleszúrt. A sárkány vére elvegyült a forrás vizével és megmérgezte azt. Azóta hívja a nép ezt a forrást Büdös-kútnak.

Impozáns,szivet,lelket nyugtató környezet
Persze azért senki ne ijedjen meg,a forrás víze iható és természetesen nincs megmérgezve!Feltéve ha folyik,mert bizony vannak olyan időszakok amikor elvan apadva...
Na de nézzük meg a legenda után,mit is ír a forrásról a Mecsek lexikon:

A Büdös-kúti kulcsosház
A Remete-rétet elhagyva a kék jelzésen érhetünk le a völgybe, ahol a Büdös-kúti kulcsosház mellett található a barlangi karsztforrás. A forrást 1932-ben építették ki, 1972-ben a pécsi Saprtacus SE felújította és 2005-ben a Mecsek Egyesület újjáépítette. A foglaláson emléktábla is látható, mely Óberszt Ágoston, Id. Herr Ferenc, Id. Herr Ferencnének állít emléket. Faragott kövekből felépített foglalt forrás, melyből alumínium csövön át távozik a víz. Az eredeti forrásház építményénél csak csapadékosabb időszakokban van vízkifolyás. A forrásháztól 8 m-re van egy alsó kifolyó, mely állandó jelleggel működik. A kilépő víz a triász mészkő karsztvize. Az orfűi Vízfő-forrás vízgyűjtőjéhez tartozik. A forrást már 1894-ben említette Kiss József által írt Pécs és környéke vezetőkönyv a városban és annak környékén c. könyv. Vízhozama 1-200 liter/perc értékek között mozog, de az 5 liter/perc alatti érték a gyakoribb. Szárazabb időszakokban csak az alsó kifolyón jelentkezik a vize. A forrást 2005-ben Tasnádi János újította fel, 2009 pedig Biki Endre Gábor a sziklánál egy alsó kifolyót készített, ami biztosítja az állandó vízhez jutást. GPS 46° 7,39,30` 18° 10,8702`

Jól kiépített forrás
Van ám a forrásnak még egy legendája.
Nézzük meg ezt is az alábbi képen:


Legenda
Lehet éppen ennek a romba dőlt háznak a helyén van a mai Büdös-kúti kulcsosház...Úgy gondolom a környék és ez a hely a bizarr legendáinak és a lelket nyugtató környezetének köszönhetően megérdemli azt,hogy felkeresd!Nem fogod megbánni!Végül pedig az eredeti mondáról is találtam egy képes beszámolót:

A Büdös-kút legendája


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése