2017. november 24., péntek

Top10 kedvenc kisváros

Már írtam korábban pár top10-es dolgot a blogomban,a kedvenc kisvárosok ötletet fiam erőlteti már néhány hete,hát úgy gondoltam akkor legyen.Elöször is próbáltam úgy szűrni a témát,hogy ebbe csak kizárólag 40 ezernél kisebb lakosságú városok kerüljenek be.Másodszor csak olyanok kerülhettek számításba,amelyekben már jártunk.Harmadszor pedig,természetesen olyanok,amelyek valamilyen formában már képbe kerültek túrázásaink során.Akkor a lista a tízediktől visszafelé.Elöször egy kis ismertető,majd,hogy miért is kedvenc.


10. Adony

A közel négyezer lakosú kisvárost Fejér megyében a Duna mellett találjuk,a Dunaújvárosi járás egyik települése.Könnyen elérhető az M6-os sztrádán,valamint a 6-os főúton.Indul ki innen több alsóbb rendű országút is.Átmegy a településnél a Budapest-Dunaújváros vasútvonal is,így vonattal is könnyen elérhető.Nevezetességei a templomai,a Zichy kastély,a szép emlékművek a központban,a szőlőhegyi présházimitációk és az Orbán kápolna valamint a Livía-tavak amely mára már sajnos egy lepusztult horgászparadicsom.Igazi értékét azonban a Duna adja,egy fantasztikus Dunai sziget van itt,egy horgászparadicsomi öböllel.Rév jár át a túloldali Lórévre.A csodás természeti környezet pihenni,túrázni és horgászni is alkalmas.

Orbán kápolna
2016-ban vált számunkra fontos településsé Adony.Remek túrákat lehetett ide tenni a környék településeiről és innen is remek túrák voltak indithatók.Kaput nyitott nekünk a Csepel-szigetre.Így környékbeli túráink legfontosabb településévé vált.

Adonyi csodák


9.Dunaföldvár

A kilencezer lakosú település a paksi járás része Tolna megyében a Duna partján.Fontos közlekedési csomópont hisz itt fut össze a 6-os,az 52-es és a 61-es főút.Itt halad el az M6-os autópálya is,valamint több kisebb rangú országút is indul ki innen.A vasút forgalom sajnos megszünt már erre.Fő nevezetességei a vár a csonkatoronnyal,a kálvária,a gyógyfürdő,a Dunai-híd,a templomai,valamint a településen élt egy rövid ideig Puskás Ferenc az Aranycsapat kapitánya.A háznál amelyben lakott  emléktábla őrzi az emlékét.

Kilátás a Kálváriáról
Dunaföldvárról még nem inditottunk túrát,pedig lehet és ide is vezetnek jelzett turistaútak.A helyi sziget is felfedezésre vár így a település átveheti lassan a környékbeli túráink legfontosabb települése címet.Persze voltunk itt már számtalanszor,bejártuk már a várost keresztül-kasul,hisz nem csak túrákat,de kirándulást is megérdemel a kedves kis város.

Szebbnél szebb templomok sokasága található itt



8.Paks

Paksról elöször az atomerőmű ami az ember eszébe jut,pedig egy szép kisváros ez amelybe érdemes ellátogatnunk.A település Tolna megyében fekszik a Duna mellett,természetesen a Paksi járás központja.A várost 20 ezren lakják,legkönnyebben az M6-os és a 6-os számú útakon érjük el.Vasút forgalma megszűnt.Stabil NB I.-es futballcsapattal rendelkezik immár hosszú évek óta.Nevezetességei a vasútmúzeum,a Prelátus ház,templomai,kúriái,kápolnái,halászcsárádi.A közeli Dunakömlödön (ami Paks része) pedig megtaláljuk az egykori római kaszárnyát Lussonimot.

Hangulatos paksi utca
Paksra vezetett már egy remek túránk és tevezzük a közeljövőben innen is túrát indítani.Jelzett turistaútak futnak a környéken így a település alkalmas a Mezöföld déli részét bejáró túrák indítására vagy végállomására.Szóval egész biztos jövünk még ide!

Nyugis kisváros


7.Esztergom

A 28 ezer lakosú települést szintén a Duna mellett találjuk Komárom-Esztergom megyében.Elérhető a 11-es és a 111-es főútakon és felújított vasútvonal köti össze a fővárossal amely talán az ország legszebb vasútvonala.A magyar turizmus fellegvára elképesztően sok nevezetességgel és látnivalóvan rendelkezik.Egy magyar embernek legalább egyszer életében el kell jönnie ide!Számtalan nevezetessége közül kiemelkedik a bazilika,a vár és a Mária Valéri híd.

A Bazilika
A településről indulnak ki turistaútak így a Visegrádi-hegység és a Pilis felé tartó túrák fő kiindulópontja vagy végcélja lehet.Mi is voltunk már erre túrázni,de innen tudunk hazaindulni egy-egy túra után,vagy éppen ide tudunk érkezni hála a település jó tömegközlekedésének.

Esztergom látképe a Bazilika tetejéről



6.Ráckeve

Minő meglepő a 10ezer lakosú települést is a Duna partján találjuk,igaz nem a Duna főágának partján,hanem a Csepel-sziget keleti részén a Ráckevei Dunaágnál.A nyugis kisvárost elkerülik a fontosabb országútak,legkönnyebben az 51-es útról leágazással érhetjük el.Hév köti össze a fővárossal,így abból az irányból könnyen elérhető.Viszont az ország délebbre fekvő részéről már nem olyan egyszerű az elérése.Nevezetességei a Savoyai-kastély,a vízimalom,az Árpád-híd valamint a templomai és sok minden más is.A város szép,érdemes felkeresni!

A Vízimalom
Egy a Csepel-szigetet átszelő csodás túrát tettünk ide.A város szépsége a meglepetés erejével hatott ránk.Érinti egy jelzett út,de ha túrázással akarjuk egybe kötni itt létünket akkor érdemes jelzetlen utakat is választanunk.A Csepel-sziget déli részét felfedezni vágyóknak fő kiinduló pont lehet a városka!

A városháza



5.Velence

A közel hatezer lakosú várost Fejér megyében a Gárdonyi járásban találjuk meg a Velencei-tó partján.A város körülöleli a Velencei-tó észak-keleti végét.Jól elérhető az M7-es sztrádán és a 7-es főúton.Fontos kisebb rangú országútak is érintik a települést.Tömegközlekedése kiváló.Keresztezi a várost a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal,így vonattal rendkivül könnyen elérhető.Természetesen a Velencei-tavat körülölelő kerékpárút is érinti.Nevezetessége a felújított Velence Korzói starnd,a templomai,kúriái és szállodái.

Velence
A település kiváló kiinduló hely a Velencei-hegységbe vezető túrákhoz (vagy akár végcél),de a tavat megkerülö túrák,biciklitúrák szempontjából is az egyik legfontosabb település.Hamarosan kész lesz a közeli hegyen a hatalmas kilátó,így a túrázoknak akkor majd még az eddigieknél is fontosabb lehet majd a város.Nyaranta pedig aze gyik fő velence-tavi fürdöhelyünk lehet.

A Velence Korzó egyik lakója



4.Budaörs

A majd 30ezer lakosú város lényegében Budapest egyik elővárosa így elérhetősége mind egyénileg mind tömegközlekedésileg rendkivül könnyű.A hangulatos kisváros Budapest közelsége révén annyira azért nem nyugis,itt vertek tanyát a nagy multik,mint pl.itt találjuk az ország egyik legnagyobb Auchan áruházás vagy Tescoját,de itt van az Ikea,Decatlon,Jysk is.Ezek és a közeli sztrádák (M6,M7)némileg beárnyékolják a kisvárosi nyugit.Nevezetességei a templomain kivül a Kálvária vagy a Kőhegyi kápolna.

Budaörs egy szürke novemberi napon
A település nagyon jó kindulópont (vagy végállomás) lehet(ne) a Budai-hegységbe vezető túráinkhoz.Az is volt persze,viszont itt mindenképp szólni kell a turistajelzések gyalázatos felfestéséről.Ha ezt orvoslni tudnák a helyiek,a Budai-hegység egyik legklasszabb települése lehetne.Olyan csodák vannak itt mint a fenomenális Kőhegy és Odvashegy,de a közelben van a rendkivül látványos Sorrento sziklák is.

Kápolna a Kőhegyen




3.Komló

A Mecsek közepén található festői fekvésű kisvárost Baranya megyében találjuk,a komlói járás központja.Lakossága a bánya bezárások óta egyre fogy,ma már alig lakják többen 23 ezernél.Fontosabb országútak nem érintik,de több alsóbb rendű út igen.Legközelebbi főút a közeli 66-os út.Nevezetességei a helytörténeti múzeum,a gótikus templom és a közeli Komlóhoz tartozó Sikondai gyógyfürdö.Vasút közlekedés ugyan van,de minimális.Pécs,Szekszárd,Bonyhád felöl viszont busszal könnyen elérhető.

Komló a hegyek ölelésében
A település mivel a Mecsek közepén van,gyakorlatilag a legjobb kiindulópont mecseki túrákhoz.Kitűnő túrák tehetők innen a Mecsek minden részére,egyik sincs innen elérhetetlenül messze.A város csodás fekvése kapcsán megéri,hogy egy kirándulást tegyünk ide.

Szép város!



2.Vác

A 33 ezer lakosú várost Pest megyében találjuk a Duna mellett,Budapesttől északra gyakorlatilag már a Dunakanyarban.A föváros közelsége révén rendkivül könnyen és jól elérhető mint közúton mint vasúton,sőt víziúton is.Nevezetességei a megújult főtér az épületegyüttessel,a vár,a székesegyház vagy a híres diadalív (és persze sokminden más).
A város rendkivüli szépségű!

Vác látképe
A várost egy meccstúra alkalmával fedeztük fel,meglepett minket annak szépsége.Bár a Naszály irányába tehetők innen túrák a várost főleg átszállásra használjuk a településtől északra tartandó túrákhoz.Ettől függetlenül megér egy kirándulást az ország talán legszebb városa!

A Diadalív



1.Párkány
Esztergommal átellenben, a Duna bal partján fekszik. A közel 11 000 lakosú város és határa a Duna menti síkság bal oldali csücskében terül el, a Garami és Ipolyi lösztábla törésvonalának mezsgyéjén.
A várostól északkeletre a Kovácspataki-hegyek (szlovák nevén 'Burda') vulkanikus sziklái találhatók, melynek legmagasabb csúcsa a 395 m magas Keserős-hegy. A várost északnyugaton a Hegyfarok természetvédelmi terület, a helyiek bortermelő területe határolja.Magyaroszág felől legegyszerübben az esztergomi Duna-hídon át érhetjük el.Vasúton Budapest felől jár erre vonat.Nevezetességei a híd,a sétálóutca,a termálfürdő.

A sétálóutca
A várost főleg Burda-hegységi túráink vágállomásaként használtuk eddig.A kellemes hangulatú kisvárosban sok a turista és szerencsére sok a magyar szó.A Dunapartja rendkivül szép a sétáló utca pedig rendkivül hangulatos.Nem mellesleg véleményünk szerint itt árulják a világ legfinomabb hamburgerét is!A város további felfedezésünkre vár!

Párkányi hangulat


Hát ezek a mi kedvenc kisvárosaink jelenleg.A lista persze folyamatosan változhat,hiszen sok-sok hely köszön majd még szembe túrázásaink során.Ezekhez a városokhoz kellemes emlékek fűznek,így mindig jó szívvel gondolunk rájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése