2019. június 21., péntek

Aranyeső-forrás

Ez egy új sorozat,amelyben a Mecseki forrásokat szeretném bemutatni és megismertetni a nagyérdeművel.Miért éppen a mecseki források?Elöször is azért mert a Mecsek a kedvencem és a források hazája a több mint kétszáz forrásával.Természetesen nem tudtam még mind a kétszáznál járni,de egyrészüknél már jártam és ittam is a vízükből.
Úgyanúgy mint a népmondás sorozatomnál,minden hónapba egy forrást mutatok be.Kétszáz forrás...hát pár évig ez elfog tartani szerintem,még az is lehet,hogy túlél engem...Mire végzek,lehet egy-két forrás már létezni sem fog,hiszen ezeket is karban kell tartani,ápolni kell,nem hagyni elenyészni.Ahol jártam már és lesz saját képem,ott természetesen azt teszem be,ahol nem,ott kénytelen leszek a neten keresni róluk,később ha járok az aktuális forrásnál mégis,akkor lecserélem a képet sajátra.Ez remélem senki érdekeit és jogait nem sérti...

A júniusi részben az Aranyeső-forrással ismerkedhetünk meg közelebbről

Forrás a ligetben
A forrás Pécs belvárosában a Balokány ligetben, a tó északi partján, a sétaút alatt található. Vize lapos mederben a Balokányligeti tóba folyik. Vízhozama 5-20 liter/perc, a víz hőmérséklete 14-15 fok között változik. A forrás már az 1700-as évektől biztosította a környék ivóvíz ellátását.
A mészkő falazatát homokkővel megerősítették, és egy látvány szökőkút elemét szerelték a falra. A forráson három sárga színű gránit tábla van elhelyezve. A középsőn a felújítás dátuma és a forrás neve, a két oldalsó táblán pedig a felújítást támogató cégek neve. A forrást körben sárga színű téli jázminok borítják majd. Vize fogyasztásra nem alkalmas!

A forrást 1996-ban újította fel a Mecsek Egyesület, valamint a BAVTRANS Mélyépítő Kft.
Az elmúlt tizenöt év, és az EKF (Európa Kultúrális Fővárosa) beruházások 2011-ben a forrás felújítását szükségessé, és lehetővé tették.Ezért a felújítást a Balokány Ligetért összefogás civil szervezet, a Hidro-Szer Kft. valamint a Tettye Forrásház elvégezte.

Víze nem iható!
Levéltári kutatások eredményeként egy 1759-es és 1822-es térképvázlat is a látokörünkbe került ami a Balokány tavakat jelöli a "Fő"(Aranyeső)-kúttal, illetve további 6-forrással.

Az Aranyeső-forrás létrejötte szorosan összefügg a Balokány kialakulásának történetével, és korábbi időkre nyúlik vissza. A "valamikori" agyagbánya helyén jött létre, mivel az agyagot téglák készítéséhez termelték ki és használták fel.
Ennek hatására a vízzáró -agyag- réteg eltünk a "bányászati" tevékenység következtében, ezért a Mecsekről ide tartó vizek itt gyültek össze ebben a mesterséges "medencében".

A "Fő"(Aranyeső)-kút elkészítéséhez -egy 1770. június 20-i határozat alapján- 500 téglát utaltak ki, ebből épült a kút, ami a környék lakosságát látta el vízzel.
Tehát már 1770-ben kiépített forrás/kút volt.

Már 1770-ben is létezett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése