2019. június 23., vasárnap

Szily kápolna

A közelmúltban jártunk a Biatorbágyi Szily kápolnánál.Mindig is kedveltem az ilyen építményeket.Sajnos a közelmúlt családi tragédiái miatt nem igazán tudtam kellően felkészülni a kápolnáról is történetéről,így most volt időm kicsit utána nézni a dolgoknak.Hát ezt találtam a csodás Szily kápolnáról:

Szily-kápolna történetérõl kevés írásos dokumentum áll rendelkezésre. Elsõ említését a torbágyi 1817. évi püspöki egyházmegyei látogatási jegyzõkönyvben találjuk. Ez a falun kívül, a szõlõk mellett mondja. 1817-ben a fõpásztor, Spetykó Ferenc kerületi esperest, bicskei plébánost bízta meg a kápolna felszentelésével.

Ilyen volt a káplnával való első találkozásom
Ekkor lett védõszentje Szent Vendel. Építtetõje Szily József (1746–1827) udvari tanácsos, akit „birtokszerzõként” említenek a feljegyzések. A birtok eredetileg a hügyei Farkas családé volt, az õ lányukat, Terézt vette nõül 1770-ben. Újabb dokumentum alapján feltételezhetõ az is, hogy az építést még a Farkas család kezdte meg, és Szily József fejezte be a kápolnától nem messze lévõ, hasonlóan klasszicista stílusban épült erdei lakkal együtt. Noha a kápolnát õ építtette, mégsem itt, hanem a kistorbágyi templom sírboltjában nyugodott két, korábban elhunyt felesége mellett.

A kápolnának bõvebb felszerelést fia, Szily Antal juttatott, ki késõbb a kápolna padozatában lett eltemetve. Erre utal jelenleg is a márvány sírfedlap.

1930 körül a kápolna,jól kivehető a képen az alsó kripta

Szily Antal sírja a padozatban,napjainkban is látható
A kápolna elõtt, a félkörös, rondella-szerûen kialakított terasz alatt egykor a Szily család sírboltja volt, ahol a család több tagja pihent. A klasszicista stílusú kápolna empire oltára felett Szent Vendelt ábrázoló oltárkép függött. Az épület belsõ berendezése fából készült.

1944–45-ben és az utána következõ években a kápolna és belsõ felszerelése erõsen megrongálódott, oltárképe elpusztult. Sírboltját feldúlták. Az ’50–60-as években részlegesen helyreállították. Az Országos Mûemlékvédelmi Hivatal 6913-as törzsszámon vette mûemléki lajstromba. Jelenlegi tulajdonosa a Magyar Állam, kezelõje a Pilisi Parkerdõ Rt.

Gyönyörűség
1993-ban a Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány elhatározta, hogy felújítja a romos kápolnát. A tényleges munka 1998-ban kezdődött, amikor megérkezett a restaurálási engedély, addig a források megteremtése zajlott, ami a 90-es évek pénztelensége miatt csak lassan haladt.
A következő 10 évben kisebb-nagyobb lépésekben elkészült a rekonstrukció.A lap mindvégig kiemelten foglalkozott a munkálatokkal, a nyilvánosságnak köszönhetően gyarapodott a munkát, anyagot, vagy pénzt felajánlók száma.
A felújítást több vandál cselekmény is lassította, ellopták a bádogozást, összetörték az állványzatot, összekarcolták a vakolatot, tüzet raktak a frissen elhelyezett sírkövön, vagy csak "huncut csínytevésként" legurították a vizeshordókat a hegyoldalba. A márvány sírlap időlegesen egy közeli hétvégi ház borozó asztalaként hasznosult.
Hál' istennek az átadás óta nem történt újabb rongálás.

Szily kápolna 2019 június 16-án
A kápolna csodás látvány,Biatorbágyról pedig remek túrák tehetők ide.Kevésbé megerőltető utak vezetnek ide,igy mindenkinek bátran ajánlom felkeresését!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése