2023. november 25., szombat

Kedvenc kilátóink (45.) - Jókai kilátó

 Bár ez a sorozatom a kedvenc kilátóinkról szól,most mégis egy olyan kilátó következik a sorban amelyik nem tartozik a kedvenceink közé.Úgy is mondhatnám nem lopta be magát a szívünkbe.Bőven vannak rossz tulajdonságai,de akadnak olyan dolgok is amiért mindenképpen érdemes felkeresni.Sorozatom következő alanya a balatonfüredi Jókai kilátó!A képek sajátok,mégha ezek nem éppen a legjobb minőségűre is sikeredtek.

Ilyen a Jókai kilátó

A balatonfüredi Tamás-hegyen áll a háromemeletes, fából készült Jókai-kilátó. A tetejéről csodás panoráma tárul elénk, rálátunk Balatonfüred házaira, jellegzetes épületeire, valamint a teljes Tihanyi-félszigetre, ami a balatoni panorámának kétségkívül egyedi képet ad. A Lóczy-barlangtól vagy a Tamás-hegyi kereszttől is indulhatunk, mindkét irányból jelzett turistaút vezet fel a hegycsúcsra. Akárhonnan is megyünk, azért arra számítsunk, hogy meredek lesz az emelkedő, a barlangtól vezető zöld háromszög jelzésen ráadásul apró kavicsos, ami igencsak csúszós tud lenni.

Fokozott figyelmet felfelé!

Sok leírást nem találni a neten a kilátóról,így most teljesen a saját élményekre hagyatkozom a továbbiakban.A kilátó teljes egészében fából készült.Mivel a magasságáról sem találta adatokat,így csak megbecsülni tudom.Véleményem szerint kb.olyan 12 - 15 méter magas lehet.A felvezető lépcsők igen szűkek is meredekek.Ráadásul nem árt vigyázni,főleg legalulról indulva.Ahogy megy felfelé az ember egy keresztgerendába rendkivül könnyen beverhetjük a fejünket!Mi is így jártunk és hallottam már másoktól is,hogy így jártak.Fokozott figyelme tehát,mert szerintem itt tízből öt ember beveri a fejét.Ha ezt túléljük a kilátószintek sem fognak minket elvarázsolni...Tudniillik azok is kicsik és szűkek,egyszerre ne menjünk fel sokan mert nem férünk el!

Zolika és előtte a ominózus gerenda

Könnyen előfordulhat,hogy sokan vannak a kilátón főleg nyári hónapokban.Ilyenkor várjuk meg mig lejönnek,mert valóban szűk fenn a hely és nem lehet kényelmesen elférni!Ha mások is vannak itt,mi sem legyünk fenn sokáig,adjuk meg a lehetőséget másoknak is!Ha kényelmesebb időkre vágysz,akkor hétköznap vagy ősz végi,téli és tavasz eleji időszakban jöjj ide!A kilátó minden hibája ellenére érdemes felmenni,mert a kilátás viszont sok mindenért kárpotólhat!

A fő kilátás
Nem emlékszem már pontosan,de azt hiszem körpanorámánk van odafenn.Ám elsősorban a Balaton felé néző kilátás az ami érdekes.Alattunk teljes egészében feltűnik Balatonfüred csodás városa,majd a Balaton északi öble központban a Tihanyi-félszigetel.A látvány éppen ezért magával ragadó!

A kilátó ingyenesen látogatható és mindig nyitva tart.Nincs olyan,hogy zárva.

Ide is eljutottam...
A kilátónál,a kilátóba én eddig egyetlen alkalommal jártam,mégpedig 2021 júliusában Zolikával.Sajnos Gergővel kimaradt ez mint ahogy az egész Balaton környék is.Valószínű vele is sorra került volna,de hát úgy alakult az élet ahogy.... A kilátó...hát mint írtam vannak hibái,még csak nem is néz ki jól.Ennek ellenére nem zárható ki,hogy jövünk még ide,jövünk még erre.Vannak Balatonfüred környékén is még terveink.Bár ahogy alakulnak a dolgok,egyre kisebb az esélye,hogy ezek valóra válhatnak...

Még annyit,hogy a kilátót mi közepes állapotban találtuk,nem tudom romlott-e az állaga az álapota 2021 óra.Mondjuk úgy egy felújítás nem ártana neki.Vagy sokkal inkább egy új,tágasabb és magasabb kilátó építése volna ide a legjobb...

Filmünkben 9 perc 35 másodpercnél érjük el a kilátót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése