2021. augusztus 17., kedd

Következik:Badacsony

 Ha sikerül a hétvégei küldetésünk,akkor feltehetjük az idei nyár i betűjére azt a bizonyos pontot!Öt túrát terveztünk a Balaton környékén idén nyáron és ez már a hatodik lesz.Igaz mind az ötöt a Balaton-felvidékre álmodtuk meg.Volt ugyan egy túránk a Balaton déli partjánál is,de ha ez most összejön akkor meglesz az öt a Balaton-felvidéken is.Mondanom sem kell,ez is egy olyan terv amit eredetileg Gergővel álmodtunk meg... Már 2017-ben,be is vettük a 18-as bakancslistánkba,de akkor ez ilyen-olyan okok miatt nem valósult meg.Sebaj bevettük a 2019-es tervekbe is.Úgy voltunk vele most biztosan elfogunk jönni bármi is lesz.Sajnos az a bármi mégis meghiúsította a terv 19-es valóra váltását is.A lehető legrosszabb dolog történt:Gergő 18 karácsonya előtt elhunyt... De mint minden álmát ezt is megvalósítom,tudva azt,hogy a lelke most is velem lesz,sőt ő irányít úgy odaátról,hogy számos elveszett régi tervünk valóra váljon...

A Balaton-felvidék legismertebb hegye

Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, amely a Balaton két öble között magasodik. A nagyjából kör alakú hegy kerülete 11 km. Oldalát 280 méteres magasságig – szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas – különféle laza üledékek borítják, efelett szürke bazalzsziklák és kőfolyások bukkannak elő az erdő sűrűjéből.

Keletkezéstörténete a medence többi tanúhegyével közös: a kb. 11 millió évvel ezelőtt beltengerré záródó és kiédesedő Pannon-tenger lerakódott üledéke felett mintegy 4,5 millió évvel ezelőtt megindult vulkanikus tevékenység alkotta bazaltalakzatokból alakultak e hegyeink, amikor az őket körülvevő üledéket az erózió elhordta.

A vulkanikus eredet alapvetően befolyásolja a hegy növényvilágát, ugyanis a napsütéstől jobban felmelegedő sötétebb kőzetek miatt mikroklímája – főleg a délies kitettségű meredek sziklafalakon – környezetéénél enyhébb, így intrazonális társulásoknak, szubmediterrán fajoknak is kedvez. Emellett a hegyoldal elváló, és kőfolyásokban, kőtengerekben elterülő bazalttörmelékén különféle törmeléklejtő-társulások telepedtek meg. Az élőhelyek ezen változatossága a növényzet kimagasló fajgazdagságát eredményezte.

A hegyről páratlan a panoráma a Balaton déli partján fekvő Fonyódra illetve észak felé a Tapolcai-medencére, emellett turisztikai jelentőségét emeli hagyományos borvidéke és a Balaton partjának közelsége. A hegyen áthalad az Országos Kéktúra Balaton-felvidéki szakasza és a Balaton-felvidéki Kéktúra, a hegyen Kuruc-út néven tematikus tanösvény vezet.

A Balaton környékének legszebb hegye

A Badacsony a Dunántúli-középhegység nagytáj, a Bakony-vidék középtáj, azon belül a Badacsony-Gulács-csoport kistáj részét képezi. A térség legimpozánsabb tanúhegye közvetlenül a Balaton partján, két öböl között található. A közel kör alakú hegy kerülete kb. 11 km, észak-déli irányban kissé megnyúlt tetőrégiójának átmérője 1–1,5 km, legmagasabb pontjának tengerszint feletti magassága 437,4 m.

A hegyet a tóparton, dél felől Badacsonytördemic és Badacsonytomaj településrészei keretezik, északi lejtői és a plató egy része pedig Nemesgulács közigazgatási területéhez tartozik. Környezetében találhatók a Tapolcai medence további látványos tanúhegyei is, így például a Szent György-hegy, a Tóti-hegy, a Csobánc és a Haláp.

Egy kilátóhely a sok közül

Nevezetességei a teljesség igénye nélkül:Rózsakő,Bujdosók lépcsője,Rodostói turistaház,Szent Donát kápolna,Kisfaludy-kilátó,Szegedy Róza ház,Kisfaludy-ház,II.János Pál pápa kápolna,Klastrom-kút,Szent Anna kápolna.A hegyen tucatnyi kilátóhelyet találni.

A hegyen futó és átfutó számtalan jelzett turistaút biztosítja a kellemes több variációs túrázásokat is.A Badacsonyt legkönnyebben a 71-es úton érhetjük el.Vonattal a pedig a Székesfehérvár - Tapolca vasútvonalon.Hajók főként Fonyódról jönnek ide.

Ennyi dióhéjban következő túránk célpontjáról.Természetesen tömérdek dolgot lehetne még írni erről a nagyszerű helyről,de minden leírásnál,képnél és filmnél többet ér a személyes élmény!Így útrakelünk ide és újra Gergő nyomában járok majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése