2021. augusztus 25., szerda

Cigány-forrás (Sás-völgy)

 A nagyjából 200 forrással rendelkező Mecsek hegységben akármerre is mész komoly esélye van,hogy útközben legalább egy forrás keresztezi utadat.Itt a legkisebb az esélye annak,hogy szomjan maradsz.Ebben a sorozatomban ezeket a forrásokat próbálom bemutatni.Sajnos évente jó esetben is max.háromszor jutok el a Mecsekbe.Így aztán képtelenség minden forrásnál személyesen ott lenni.Előfordulhat,hogy ennek fényében internetes segítségre szorulok.Ahol már jártam,ott a saját élmények dominálnak.

Ez a 31.forrást bemutató bejegyzésem és blogomban ezek a legolvasatlanabb részek.Így úgy gondolom ennek a sorozatnak nagyon létjogosultsága már nincsen.Így a havi egy bejegyzést a jövőben tovább csökkentem,hat-nyolc hetente írom csak tovább a sorozatot,általában majd akkor ha nincs miről írni...

A mai részben a Sás-völgyi Cigány-forrást ismerhetjük meg.

Az említett forrás

Hetvehelytől dél-keletre található forrás, a Sás-völgyi patak déli felén (az 1939-es Mecsek kalauza Sós-völgynek említi), a hegy oldalában. A forrás megközelíthető a piros irányított körtúra útvonaláról leágazó PO jelzésen, illetve 2015-ben egy a műútról jobbra leágazó, táblával jelzett ösvényen.

A forrást 2000-ben a Hetvehelyi Erdészet építette terméskőből, szépen kivitelezve, vize alumíniumcsövön folyik. A forrás homlokzatán megtalálható a nagyméretű márványtábla, melyen szerepel a forrás megnevezése.
Vízhozama 0,25-6 liter/perc érték körül mozog.

A forrás elnevezése arra utal, hogy valamikor itt a völgyben egy cigány telep volt. Ennek emlékére a völgy túlsó oldalán 2005-ben, egy cigány emlékművet állítottak kerék szimbólummal.
Egyes helyeken Mikulás-forrásként is említik a forrást.

A környék

A völgyben 2010-ben nyílt meg az Erdő Háza, mely "C típusú" menedékház (kulcsos ház), és a minősített erdei iskolai program, oktatási- és szálláshelye.

2014. május 9-én avatták az ökoközponttá átalakított épületet, amelynek energiaellátását és szennyvízelvezetését környezetbarát módon biztosítják: napkollektoros és napelemes rendszer, gyökérzónás szennyvíztisztító illetve komposzt WC-k épültek, emellett központi fűtést készült. A telepített környezetbarát megoldásokkal - az alternatív energiaforrások használatát a gyakorlatban tudják megmutatni a célcsoportok számára.

- Ezen kívül egy madármegfigyelő "magasles" is épült az iskola mögé, egy hosszú "kígyófarok" szerű hiddal.

2015. Decemberében a forrással szemben, a patakon átívelvő új híd készült, ami megkönnyíti a forrás megközelítését a völgy felől.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése