2019. február 7., csütörtök

Pécsváradi titkos alagút

A Mecsek az a különös hegység ahol szinte mindennek van valami legendája,mondája vagy éppen valami története.
Ezeket összesiti a Mecseki népmodák gyüjtemény.
A februári részben a Pécsváradi várba látogatunk,ahol a legenda egy titkos alagútról regél...

Pécsváradi vár napjainkban
A pécsváradi vár alatt van egy kápolna, altemplom. Utolsó ma­radványa ez az ezer évvel ezelőtt épült bencés apátsági templomnak. Ehhez az altemplomhoz vezető folyosó végén volt egy vasajtó. Innen indult az az alagút, amely a Zengő tete­jén levő Bagoly-várban ért véget. Az alagút sok embernek nyújtott menedéket ezer esztendő alatt. Legutoljára 1849-ben rejtőztek benne emberek: a szabadságharc öt honvédtisztje itt keresett menedéket a császár kopói elől. A falu lakói is tudtak róluk, de annyira egy szívvel utálták a zsarnokokat, hogy nem akadt ember, aki elárulta volna a rejtőzködőket.

Pécsvárad megér annyit,hogy felkeressük
Pécsváradról így ír a Mecsek lexikon: Nagy múltú kisváros a Zengő lábánál. Géza fejedelem udvarházából 998-ban Szent István bencés apátságot alapított. 42 falut és 1136 szolgálónépet rendelve hozzá. Első apátja Asztrik volt. A Szent Benedek monostor szerzetesei fontos szerepet töltöttek be a középkorban: térítettek, oktattak, gyógyítottak, okleveleket készítettek. A megvakított Béla herceget 1125-től három évig itt rejtegették. Ma is látható a Szent István korából való kápolna, freskómaradványokkal. A monostort többször átépítették. A vártorony az 1490-es években épült. A szerzetesek a török közeledtére elhagyták az épületet. A 18. században Zinzerdorf Fülöp apát barokk stílusban helyreállította az épületet. 1778-ban Mária Terézia közalapítványi uradalommá tette a monostori birtokokat és úgy rendelte. hogy bevételei a budai egyetem fenntartását szolgálják. Ma a várban múzeum és az István Király Szálloda működik. Látnivalói még: a temetőben lévő 12. századbeli kápolna, az 1767-ben épült barokk plébánia templom, romantikus stílusú városháza, és több múzeum. 
A városból indul a K+, P+, S, Z+ jelzés.

A vár toronya
A Pécsváradi várban egyszer volt szerencsém járni,még 1998-ban,tervbe volt véve,hogy egy szép napon ide is eljövünk,de a jól ismert okok miatt ezt most nem tudom,hogy valaha is valóra válhat-e...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése