2019. február 14., csütörtök

Mecseki források - Andor-forrás

Egy új sorozatot indítok amelyben a Mecseki forrásokat szeretném bemutatni és megismertetni a nagyérdeművel.Miért éppen a mecseki források?Elöször is azért mert a Mecsek a kedvencem és a források hazája a több mint kétszáz forrásával.Természetesen nem tudtam még mind a kétszáznál járni,de egyrészüknél már jártam és ittam is a vízükből.
Úgyanúgy mint a népmondás sorozatomnál,minden hónapba egy forrást mutatok be.Kétszáz forrás...hát pár évig ez elfog tartani szerintem,még az is lehet,hogy túlél engem...Mire végzek,lehet egy-két forrás már létezni sem fog,hiszen ezeket is karban kell tartani,ápolni kell,nem hagyni elenyészni.Ahol jártam már és lesz saját képem,ott természetesen azt teszem be,ahol nem,ott kénytelen leszek a neten keresni róluk,később ha járok az aktuális forrásnál mégis,akkor lecserélem a képet sajátra.Ez remélem senki érdekeit és jogait nem sérti...

A Kozári vadászház közelében, az attól délre található völgy kezdetében, a vadászház vízellátását biztosító foglalt forrás, a zöld kereszt (Z+) és zöld kör (ZO) jelzésű turistautak mellett található. Vizét hidrofor segítségével a vadászház illetve a Gilice panzió használja

Andor-forrás

A forrás a középső triász kori fekete agyagos mészkőből lép ki, mint repedésvíz. Meglehetősen szélsőséges hozamokat is produkálhat (0.2-40 liter/perc), de időszakos kiapadása sem ismeretlen jelenség. Az utóbbi évtizedekben változó intenzitással megmutatkozó mésztufa-képződés figyelhető meg a forrás patakjának medrében. A kiválás a foglalástól 15 m-re kezdődően, mintegy 20 m-es hosszúságban követhető a patakmederben. A kivált mészkő meglehetősen laza állagú, így a tetaráta padok magassága alig 0,2 m-es, ráadásul a völgytalpon időszakosan végig folyó, erőteljes eróziót jelentő csapadékvizek esetenként teljes egészében elbontják.
Az eredeti forrásépítmény - ami sokkal nagyobb és szebb, a jelenlegi túlfolyótól 3–4 m-re található - homokkőből épült, rajta olvasható az Andor-forrás felirat.

Vitéz Rábay Gyula erdőmester foglaltatta, és 1927. Szeptember 19-én készült el.

- 1939. április 15-21 közötti 5 nap alatt 4 ember, napi 8 órában a Kozári vadászháznál, kút és forrás javítást hajtott végre Rábay Gyula megbízásából, 54 pengő értékben.

- 1969-ben átépítették a forrást, a kút előtt egy tározó medencét hoztak létre (4 m3), valamint egy kútházat szivattyúval és onnan a Kozári vadászházba vezették a vizet ellátva annak vízigényét, lsd. 1969-es rekonstrukció.

- Majd később (pontos dátumot még nem tudjuk) újra átépítette az erdészet és ezt követően a rendszerváltás után (1995-ben) eladták a házat a Gilice panzióval együtt.

A kifolyó

Hellényi Miksa és Csokonay Sándor szerint két elképzelés van a forrás elnevezésével kapcsolatban:

1.) Nendtvich Andorról (1867-1951) Pécs egykori polgármesteréről,
2.) Kolossváry Andorról (1863-1941) a pécsi püspöki uradalmak erdőgazdaságának főerdészéről, a Sikondai gyógyfürdő építtetőjéről kapta nevét.

A levéltári adatokból a Nendtvich Andorról történt elnevezést is megerősíti.
1927. december 11-én Nendtvich Andort a pécsi Erzsébet Tudományegyetem tiszteletbeli doktorrá avatta. 
1927. augusztus 5-én a város tisztikara, valamint a pécsi egyetem képviselői a Kozári vadászháznál szerény uzsonnával egybekötött ünnepséget tartottak, melynek költsége 100 pengő volt.


-Régi nevei:
Bandi-forrás (A Mecsek részletes kalauza, 1939).
Máshol Kozári-forrás, 
valamint a már említett Bojna voda (Zavaros víz) a neve. Azért nevezték ez utóbbinak (a foglalásnál utaltunk rá), mert állatokat itattak itt, amelyek összejárták a forrás környékét, ezért a forrás vize zavarossá vált.

- A forrást már az 1894-ben megjelent, Kiss József által írt és szerkesztett „Pécs és környéke vezetőkönyv a városban és annak környékén” c. könyv is említi.
Ugyan nem név szerint: "A nem állandóan lakott Kozári vadászház melett jóvízű forrás fakad."

- Kiss József 1926-ban megjelent „Pécs és a Mecsek részletes kalauzában” is említi a forrást: „Az állandó erdőőrtől lakott Kozári vadászház közelében jóvizű forrás.” Ekkor még nem volt kiépítve.

- Az első általunk ismert térképi megjelenése az 1939-es kiadásún látható, lsd. fotó. Majd 1959-től már minden térképen név szerint szerepel.
- Mostanában került hozzánk egy 1930-as térképvázlat amit Rábay Gyula erdőmester készített, és ezen is még Bojnavoda néven szerepel a forrás, pedig ekkor már kiépített volt.
- Mária-forrásként is szerepel egy helyen, Vajda János erdész foglalta, és feleségéről nevezte el (ez szerintünk elírás).

A felírat

A Kozári vadászház előtt halad el a Mecsekháti műút, amit 1923 májusában, a terepi bejárást követően kezdtek építeni.
1926-ban Tripammer Károly hirtelen halálát követően, 1927-ben 1 évig Kolossváry Andor töltötte be a megüresedett állást, és ebben az évben megtorpant az út építése.
Csak vitéz Rábay (Raáb) Gyula 1927-es kinevezését követően indult újra, majd 1929-ben elkészült az utolsó Kozári-vadászház előtti szakasz is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése