2017. március 2., csütörtök

Tök jó fesztivál

A Rácalmási Tökfesztivál minden évben jeles esemény.Az utóbbi években már mi sem hagyjuk ki.
Álltalában túrázva szoktunk ide is kijönni,hisz a Duna mentén rendkivül kellemes túra tehető ide.Bár az is igaz az utolsó alkalomkor busszal jöttünk,ugyanis egy nappal voltunk a Burda-hegységi túránk után és kissé megvoltunk fáradva.A fesztivált eddig minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén rendezték,ez alól kivétel volt a 2016-os év amikor is már a harmadik (utolsó előtti) hétvégén megrendezésre került.Mint írtam már nem szokjuk kihagyni az eseményt,3-4 éve folyamatosan eljövünk a Tökfesztiválra.

Tők jó szakács
Már a városka határában minden évben valami ötletes dologgal hívják be az embereket.Legutóbb egy tök jó szakács invitálta be a 6-os útról a város mellett elhaladókat,de tavaly előtt egy toronyba zárt királylány fogadta az erre járókat.Az esemény központi magja a Jankovich kúriában van.Itt vannak mindenféle árusok,koncertek,lehet sétahelikopterezni meg ilyesmi,de a városkában is érdemes sétálni,hisz az utcákon szinte minden portánál ki van rakva valami tökből készült ötletes dolog.Így különösen jó amikor túrázva érkezünk dél felől a rácalmási Ófalun keresztül.Már ott is rengeteg ilyenkor a látnivaló.

Tök szupi cirkusz
Az amúgy is szép kisváros ilyenkor mégjobban diszbe öltözik és évről évre növekszik a látogatók száma.Persze vannak évek amikor az időjárás nem igazán kedvez (ilyen volt 2015),de van amikor meg tök szuper (2014-ben például).A túrázni vágyóknak is egy jó célpont lehet ilyenkor Rácalmás,hisz Dunaújvárosból a piros jelzésen mindössze 8 km-et kell csak gyalogolni,ha meg kis kalandra vágyik az ember lelehet menni a Rácalmási szigetre ahol rendkivül élvezetes és kalandos túrákat lehet tenni.(erről vannak is bejegyzéseim már).

Tök kemény mütét
Magában a városban is érdemes sétálni,hisz a remek alkotások mellett is akad látnivaló.Az Ófalu például a szépséges Rác templommal,vagy a Milleniumi park a kis tavacskával remek kikapcsolódást ígér.Dunaújvárosból egyre többen költöznek ki a kellemes kisvárosba amely ha így halad valóban egy kis gyöngyszem lehet a Mezöföld keleti határánál.

A fesztivál után irdatlan mennyiségü tök marad a városra.Hogy ezt aztán hova tüntetik el?
Egyik évben a fesztivál után két héttel a Rácalmási-szigeten túráztunk és ott az egyik réten bukkantunk az eltünt tökökre.Volt ott vagy hatezer darab biztosan.Aztán a következö években is elmentünk ugyanakkor ugyanoda és érdekes mert akkor meg nem volt ott egyetlen tök sem...

Én a Tökpiramisnál
A város Dunaújvárostól északra kb.8 km-re fekszik a 6-os út mellett,Budapesttől kb.60km-re délre.A közelben halad el az M6-os sztráda így rendkivül könnyen elérhetö a település.
Remek a tömegközlekedés is,hisz a Budapest felöl jövö buszjáratok megállnak a város határában,Dunaújvárosból pedig óránként van ki buszjárat.Vonattal sem nehéz a dolgunk,hisz a Dunaújváros-Budapest járatok nagy része megáll Rácalmáson.Itt mondjuk nem árt előre tájékozodni,mert nem mindegyik vonat áll meg.


A településen mint íram áthalad a piros jelzésü turistaút így túrázva is elérhető.Mostanság újra festik a jeleket,új jelek kerülnek fel,így ezen a téren elképzelhetőek változások,de egészen biztosan vezet ide jelzéssel ellátott turistaút.

Tök megette
A Rácalmási Tökfesztivál egyre inkább bekerül a köztudatba és jogosan,hiszen egy kellemes kikapcsolodást ígérő esemény évről évre.Ha még nem jártál itt vagy esetleg e sorokat olvasva hallasz elöször róla mindenképpen gyere el az egyik szeptemberben a következő években.Nem fogsz csalódni!


Még annyit,hogy a Jankovich kúriában tartandó események természetesen nem ingyenesek,de mondhatni jelképes összegért látogathatók.A városban kiállitott alkotások megtekintése viszont ingyenes.Ja és akadnak jó kocsmák is persze.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése