2017. március 1., szerda

Velencén egy borongós napon



A több mint ötezer lakosú Velence a Velencei-hegységbe induló túráink egyik fő kiindulópontja.Könnyen elérhető és innen indulnak ki a hegységbe menő turistaútak is,de innen indultunk akkor is amikor a Dinnyési várparkba mentünk végig a Velencei-tó partján.
Mondhatni gyakran járunk itt és ha már itt járunk érdemes körülnézni is egy kicsit.
A település az ország egyik legnépszerübb üdülö helye.Itt találjuk a Velence korzót a Velencei-tó legjobb strandját.

Velence korzó

Velence korzó
A képek készültekor nem a legjobb idő volt,de nem is Velence volt ekkor a célunk.A Velencei-hegységbe mentünk túrázni.A jelzett turistaút a vasútállomástól a hegyekig a településen vezet át,így szemre lehet vételezni.A híres strand mellett láttuk a Mestleny-Wenckheim kúria szép épületét valamint egy emlékparkot amelyben az egykori miniszterelnök Antall József szobrára bukkantunk.Így alighanem ez az Antall emlékpark lehet.Láttunk még tornácos parasztházakat és a település templomait.Persze a fő látványosság itt maga a Velencei-tó amely a városka utcáiról is látható.

A kúriánál

Nádtetős parasztház Velencén
A jelzett turistaút aztán az M7-es sztráda felett vezet ki a városból.A hegyekre érve szép pincesorok következnek valamint a gazdagabbik fele nyaralói...A hegytetőn az egykori Vörösmarty kilátóból semmi sem maradt.Azonban azóta már megkezdték egy új kilátó építését amely valószinüleg 2017-ben átadásra is kerül.A hegyoldalból több helyen is remek a kilátás a Velencei tóra.

Kilátás a sztárda melletti hegyoldalról
A jelzett turistaút ezután végleg elköszön Velencétől és mi mentünk is rajta tovább.
Remek túrák tehetők innen a Velencei-hegység legtöbb ismert helyére: Sukoróra,Pákozdra,a Pákozdi arborétumba,az Ingókövekhez,Nadapra vagy akár Lovasberénybe is.
Velence a borús időben is szép arcát mutatta és ami még ennél is jobb volt,hogy semmi nem volt abból a nagy tömegből amely ezt a helyet jellemzi.
Érdemes akár egy rövidebb sétára is megállnunk a Fejér megyei Velencén!

A tó a település legtöbb pontjáról jól látható
A település mind autóval mind tömegközlekedéssel rendkivül könnyen elérhető.
Közeli városok: Érd,Gárdony,Székesfehérvár,de Budapest sincs túl messze.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése