2016. november 16., szerda

Tarkabarka sziget

Mint korábban írtam,a természet csodás őszi színjátéka szinte minden évben október utolsó és november első hetére esik.Ez az őszi finálé.Álltalában a két hét alatt tuti van egy-két nap jó idő.(tavaly végig jó idő volt,idén tényleg csak 1-2 nap volt) Mi igyekszünk ezt kihasználni,szabadságokat tartalékolni ezekre a napokra a gyerekemnek meg ilyenkor van az őszi szünet.Így minden adva van,jó kis természetjárásokhoz.Úticélunk ezúttal a Rácalmási Nagysziget volt.Itt nem elöször jártunk,hisz évente kétszer-háromszor kijövünk ide,hisz nem egy mindennapi szépségű szigetről van szó.Ez a sziget is ezekben a napokban a legszebb,csodás színelőadást tart a természet.

Kilátás a szigetre bevezető hídról
A Nagy-Szigeten két kiépített hosszabb és rövidebb túraútvonalon kialakított tanösvény várja az érdeklődöket.A nyugalmat árasztó erdei sétautakon 17 színes nagyméretű információs táblával ellátott állomás ad részletes útmutatást a szigetről,a Dunáról,az élővilágról,az ember tudatos jelenlétéről,Rácalmás történetéről.

Bizonyos megállóknál kulturált természetbe illeszkedő esőházakban és madárvártákban végezhetnek megfigyeléseket vagy pihenhetnek meg a kirándulók.A mélyebben fekvő ártereken és mocsaras területeken pallós cölöphídak vezetnek át.Így a sziget élővilágának szinte minden területét száraz lábbal kényelmesen járhatjuk be.

A tanösvény segítségével kitűnő képet kapunk a sziget csodálatos adottságairól,megismerhetjük a csak itt honos állat és növényfajokat.A szigetet bejárva páratlan élménnyel leszünk gazdagabbak, a Kis-Duna a világtól elvágott holtágaival,romantikus motívumaival mindenkit azonnal rabul ejt.A Nagy-Sziget Ártéri Tanösvény kiváló célpontja lehet iskolai kirándulásoknak,baráti és családi túráknak,közös horgászatoknak,felfedező utaknak egyaránt.Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Cölöphíd a mocsár felett
A sziget észak-dél irányban nagyjából 3,5 - 4 km hosszú lehet,legnagyobb szélessége kelet-nyugati irányban pedig kb. 1,2km. A szigetre Rácalmás felől tudunk bejutni,ahonnan egy jól járható kis híd vezet be.A sziget a fővárostól kb.60km-re lehet dél felé,Dunaújvárostól pedig 8km-re északra.Dunaújvárosból akár túrák is tehetők ide,mi is van amikor eleve túrázva jövünk ki.
Rácalmás könnyen elérhető a 6-os főúton,sok vonat és busz megáll itt.Dunaújvárosból meg sűrű buszjárat van ide.Tehát rendkivül könnyen elérhető a település és a sziget is.
Számtalan túránk,kirándulásunk vezetett már ide,így találkozni fogtok még a blogomban a szigettel jópárszor,ez csak most egy rövidke bemutatása volt ennek a varázslatosan szép helynek.

Őszi pompában a természet
Még annyit:Dunaújvárosból jelzéssel ellátott turistaút vezet ide,eltévedni sem lehet.A szigeten a tanösvény is jelzéssel van ellátva,tehát itt sem lehet eltévedni,a bátrabbak persze nyugodan letérhetnek a jelzett útról,csodákat fognak látni mindenfelé!

Almaház a tanösvényen
A szigeten forrás,vagy büfé vagy bármi ilyesmi nincs! Így ha ide jössz mindenképp hozz magaddal megfelelő mennyiségű élelmet és folyadékot! A szigetnek állandó lakosa nincs,így főleg kirándulókkal vagy horgászokkal találkozhatsz itt.Szerencsére a hely még nem annyira felkapott,hogy az ember számottevő kárt tudjon okozni benne,persze azért már vannak ilyen jelek is...A szigeten előfordulhatnak erdőgazdálkodási munkálatok,de ez ne riasszon el.
Minden másról majd...mint mondtam lesz még blog bejegyzésem erről.


Ha idejössz valaha is,annyit tegyél meg,hogy a szemetedet nem hagyod itt és nem okozol semmilyen kárt ebben a szinte még érintetlen földi paradicsomban.

Csónakok a szigetre benyuló egyik öbölben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése