2021. április 19., hétfő

Kőhalmok a Mecsekben

 Egyre több rejtélyes kőhalom jelenik meg a Mecsekben. Állítólag a kirándulók építik őket, de találtunk néhány ember nagyságú szabályos kőpiramist, amiről semmit sem tudni. Van amelyikbe egy ember is elfér.

Az ember nagyságú rejtélyes “kőpiramisok” mélyen az erdőben, a Jakab-hegy déli oldalán állnak, a fák között elszórva. Patacs és az egykori Pálos kolostor romjai között félúton, a Szent Márton zarándokút mentén vannak.

Kőhalmok

Ahogy kapaszkodunk felfelé a Jakab-hegyre,jobb oldalt, két felöl sejlenek fel az erdőben.Teljesen szabályosan vannak felépítve, látszik, hogy valaki vagy valakik sokat dolgoztak rajta. Lapos kövekből rakták össze, minden-féle kötőanyag nélkül. A köveket nem kellett messziről hozni, hiszen rengeteg van belőlük a környéken. Útba igazitják a vándort? Régen ezért emelték őket.Van amelyiknek üreges a belseje,abba egy felnőtt is eltud bújni.

Kisebb kőhalmokból egyre több van a Mecsekben. Magasságuk napról- napra növekszik. Az arra járó turisták építik őket, jellemzően úgy, hogy minden arra járó egy követ helyez rá, így lesz egyre nagyobb.

Jópofa dolog vagy természetkárosítás?

Információink szerint az erdészek tudnak szinte az összes kőrakásról, ellene azonban egyelőre nem akarnak tenni. Úgy vélik, az nem természetkárosítás, ha valaki az erdőben található köveket egy kupacba teszi. Akár még egyfajta vonzereje is lehet a látványosságnak.

Fontos megemlíteni azt is,hogy ezek a kövek sok élőlény lakhelyéül is szolgálnak. Nemcsak gyíkok élnek e kövek közt. Pókok, rovarok, köztük a méhek számos faja is beköltözik, de előfordul, hogy csak a meleg, illetve a hideg elől húzódik ide.

Több helyen is fellelni ezeket a kőalkotásokat a Mecsekben,a Jakab-hegyen kivül már a Hidasi-völgyben is láttak ilyent,de a Nagy-Tubes környékén is.

Egy kisebb alkotás

Jómagam még nem tudom ezt hova rakni,nem tudom eldönteni,hogy egy jópofa kedves dologról van szó vagy esetleg természetkárosításról.Mindenesetre érdekes.Örülnék ha egy-egy mecseki túrámon szembeköszöntene valami ilyesmi dolog.

forrás:pecsaktual.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése