2021. április 2., péntek

Kedvenc kilátóinknál (15.) - Guckler Károly-kilátó

 Kilátós sorozatomban a 2016 utolsó napjaiban meglátogatott Guckler Károly-kilátóról lesz most szó.Az elmúlt négy évtizedben számtalan kilátóban jártam és jártunk aktuális túratársaimmal.Számomra ezek csodás építmények amelyek minden alkalommal kivételes élménnyel ajándékozzák meg az arra tévedő vándort.

Impozáns helyen,impozáns kilátó

Az egyedi szerkezetű kilátót egy II. világháborús légvédelmi ütegállás „újrahasznosításával” hozták létre, ahonnan pompás, 360 fokos panorámát élvezhetünk a Hármashatár-hegy tetejéről. 

A nyolcszög alapú, geometriai formákból felépülő, focilabdára emlékeztető építmény kilátószintje mindössze 4 méterrel van a talaj fölött, ez azonban ne tévesszen meg minket: 499 méter magasból gyönyörű körpanoráma nyílik Budapestre, a Dunára és a környező hegyekre. A fenyőgerendákból készült, különleges faszerkezetű kilátó érkezési szintje egyben fedett pihenőhelyként is szolgál a hegyre felkapaszkodók számára.

Érdemes felkeresni

A Hármashatár-hegy mélyen benyúlik a városba, s jelentős magaslat is egyben: éppen ezért telepítettek légvédelmi üteget a tetejére a II. világháborúban. A Duna szalagját a Gellért-hegyi kanyarig követhetjük, ellenkező irányban a Megyeri-híd vonzza magára tekintetünket. A Széchenyi-hegyre fokozatosan felkúszik a város, majd átadja helyét az erdőknek. Könnyen megkereshetjük a János-hegy tetején álló Erzsébet-kilátót. Ellenkező irányban, az adótornyok mögött a Pilis és a Visegrádi-hegység látszik, de a távolban a Gerecse, és a Budai-hegység távolabbi rögei is feltűnnek.

A kilátó névadója, Guckler Károly (1858-1923) neves erdőmester volt, aki a Budai-hegység, különösen a Hármashatár-hegy csúcsainak fásításában szerzett érdemeket. A főváros tűzifaigénye miatt szinte teljesen lekopaszított hegyoldalakra kis igényű fenyveseket ültetett, melyek megkötötték a talajt, amibe aztán megkezdték az őshonos fajok visszatelepítését. 

Gergő a kilátóban 2016-ban

Jómagam is eljutottam már ide

A kilátóban én egyetlen egyszer jártam eddig,mégpedig Gergővel 2016 decemberében.Akkor egy kellemes túrát tettünk a Budai-hegység azon részén ahol a kilátót is megtalálni.Az építményt mi akkor remek állapotban találtuk (ha jól emlékszem még új volt hiszen 2015 körül épülhetett).Azonban zavaró volt a már december végén is itt kirándulgató embertömeg.Ettől függetlenül hatalmas élmény volt a kilátó,hiszen 360 fokos körpanorámával ajándékozza meg a vándort.Benne van a pakliban,hogy jövök még ide.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése