2021. április 27., kedd

Büdös-kút (3.)

 Folytatva a mecseki forrásokat bemutató sorozatomat,e havi versenyzőnk is Büdös-kút névre hallgat.Mint az előző hónapokban megismerhettük,a Mecsek végtelen forrásai között három azonos nevű is akad.Három Büdös-kút.Ez a harmadik.A Szamár-hegy alatti sárga jelzésű turistaúton található forrás.

Kifolyócsöves, valamikor cseréptetős kútházzal, és lécezett ajtóval ellátott, téglával bélelt – 1 m átmérőjű – kút.
Napjainkban fa lapokkal fedett befalazott -ajtó nélküli- forrásháza van.
Vízhozama 0,3-12 liter/perces értékek között változik. Szárazabb időszakokban a kifolyás a beépített cső alatt szivárog.

A harmadik Büdös-kút

A kút környékén rendszeresen jellegzetes kissé kénes szag terjeng, innen eredhet a neve is.Vitéz Csokonay Sándor (a mecseki források atyja=pater fontium mecsekiensis)-szerint, 1959-ben iható volt a vize, ellenben előfordult, hogy száraz nyarak alkalmával kiapadt.

-Hívják még Északi Büdös-kútnak is (mivel ezen kívül még legalább 2 van a Mecsekben).

Az 1895-ös bécsi katonai térképészeti intézet által készített Mecsek térképen már név szerint szerepel.Valamint az 1929-es évi ún. "Angyalos" Mecsek térképeken is szerepel név szerint.

 A Mecsek és környéke részletes kalauzában olvashatjuk, hogy a forrástól 20 lépésre vadászkunyhó volt 1939-ben, mely az 1980-as években még állt.
Az 1997-es turista térképen még fel van tüntetve a ház,
Mára csak a romjait találja meg a figyelmes szemlélő.

-A szamár-hegy vulkanikus eredetű fonolitból (jelentése=hangkő, Csengőkő) épül fel, ami a Mecsekben több helyen "bukkan" a felszínre:
- a közelben levő Somlyón,
- Köves-tetőn (Hoszszúhetény),
- és a Nyugat-mecseki Sás-völgyben (Hetvehely).
Azonban a kutatófúrások arra utalnak, hogy a fonolitos magmatizmus jóval elterjedtebb volt.

- Szamár-hegy név eredetére két elképzelést ismerünk:
1.) A hegynek számár hátához hasonlatos az alakja.
2.) Az ó-szláv "zamar" = őrhegy szóból származik.

A Somlyón egy ritka jelenség figyelhető meg, mégpedig az, hogy egy vulkáni kürttő nyomai láthatók, ahol valamikor a felszínre "érkezett" a magma, lsd fotón.
Ez a hely ritkán látogatott, ezért csend honol, és sűrűn látogatják a helyet szarvasok is.

 A hegytetőn magaslati pont is van.

Alighanem találkozhattunk már....

Túrázásaim történelmében,talán járhattunk itt,mégpedig Sándorral,91 vagy 92-ben.Sajnos az akkori túránkról dokumentum nem maradt.Az emlékeim meg igen homályosak.Gergővel és másokkal sajnos nem jutottam el ide.Kevés az esély rá.hogy jövünk valaha is erre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése