2020. január 2., csütörtök

Ismét győztünk!

Évek óta tart egy jópofa dolog a Dunai szigeten blogon és facebook oldalon.Nevezetesen arról van szó,hogy minden évben megszavaztatják,hogy melyik volt az év dunai szigete.Különösebb jelentősége ugyan nincs a dolognak,mondhatjuk akár egy jó játék,de mégis jelzés értékű,hiszen több ezren szavaznak.Ugye a mi közvetlen környékünkön öt kisebb-nagyobb dunai sziget van,bőven volt már róluk szó ebben a blogban.Az,hogy ebben az évtizedben (mert ugye 2020 december 31-ig még ez az évtized van!) az öt sziget közül már másodszor a mi egyik szigetünk nyert úgy gondolom jelzi azt,hogy nem akármilyen szigetek vannak erre mifelénk.Talán vannak akik emlékeznek még a Szalki-sziget 2016-os győzelmére,most pedig a 2019-es év dunai szigete címet besöpörte a Rácalmási-sziget!Úgy gondolom kijárt már neki,viszont hozzátenném,hogy a sziget a magunk mögött hagyott éveket nézve most van a legcefetebb állapotban.Talán jobban megérdemelte volna pár évvel ezelőtt,de ami jár az jár.Ismerkedjünk meg egy kicsit jobban vele,bár számtalan bejegyzésem van a szigeti kalandjainkról.

Jobbra a sziget,a képek a 2017-es őszi fináléról valók,szerintem ekkor volt a legszebb a sziget
A természetvédelmi oltalom alatt álló, 380 hektáron elterülő rácalmási Nagy-sziget a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Növény- és állatvilága számos érdekes látnivalót kínál, a rácalmási Duna-szakasz pedig a horgászok paradicsoma.
A sziget védetté nyilvánításának egyik legfontosabb célja az volt, hogy a korábbi tarvágások után a gyönyörű tölgy-, kőris- és szilfa növénytársulásokat helyreállítsa és megóvja az új, idegenhonos agresszívabb fafajtáktól. Sűrű lombkoronájuk ellenére a ligeterdők cserje- és gyepszintje is rendkívül gazdag. Kifejezetten nagy és értékes a védett lágyszárúakból álló aljnövényzet: megtalálható többek között a hóvirág, a tőzike és a gyógynövényként is használt gyöngyvirág.
A táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző madárfajta fészkel és több mint 50 további látogatja rendszeresen. A türelmesebbek olyan ritka gázlómadarakat is megcsodálhatnak, mint a szürkegém vagy a fekete gólya. Madárvonuláskor a szigetek több száz fős réce- és lúdcsapatoknak nyújtanak ideiglenes lakhelyet. A szigeten olyan fenséges ragadozó madarak is megtalálhatóak, mint a rétisas, a halászsas vagy akár a kerecsensólyom.
Jelentős a sziget emlős- állománya is. a mezei pocok, a pézsmapocok és a védett vízicickány mellett a kitartóbb szemlélődők akár a hermelint, az ő vagy a különösen ritka és fokozottan védett vidrát is lencsevégre kaphatják.
Sajnos a tanösvény állomásainak álapota egyre romlik
A Nagy-szigeten két kiépített hosszabb és rövidebb túraútvonalon kialakított tanösvény várja az érdeklődőket. A mélyebben fekvő ártereken és mocsaras területeken pallós cölöphidak vezetnek át. Így a sziget élővilágának szinte minden területét száraz lábbal kényelmesen járhatják be a látogatók.
Ha azonban kerékpárra pattanni támad kedve, azt is megteheti – akár saját, akár kölcsönzött kerékpárral. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően kiépült kerékpárút hálózaton nemcsak Rácalmást vagy a Nagy-szigetet járhatja be, de a hangulatos Duna-parton a kb. 10 km-re lévő Dunaújvárosba is el lehet jutni.
Mostanság nincsenek jó állapotban a madárlesek sem
Az évtizedben mint írtam rengetegszer jártunk itt és nagyon is a szívünkhöz nőtt a sziget,ezért is örülök most a győzelmének.Valóban remek séták,túrák,kerékpártúrák tehetők itt,a holtágakban akár kajakozni,csónakázni is lehet ha van hozzá megfelelő eszközöd.A sziget különösen október végén igazán szép.A természet tarkabarka pompája különösen szemet gyönyörködtető itt.Sajnos azonban vannak aggasztó jelek,dolgok...
A tanösvény szépen kialakitott,megépített állomásai egyre inkább pusztulóban vannak,a cölöphíd állapota teljesen kritikus.Legutóbb 2019 november elején jártam itt,javában zajlott a fa kitermelés is,amivel a sziget Macskalyuknál (dél-nyugati rész) található része szinte teljesen elvesztette a varázsát...Nyílván ültetni fognak oda facsemetéket,de mostani állapotában a terület lehangoló látványt nyújt,még akkor is ha így szép a kilátás a környező holtágakra.Ezenkivül vannak helyek ahol alaposan ott hagyta nyomát az ember...Maga az erdő belseje rendkivül szemetes.Gergővel anno,találtunk itt kibelezett monitort,székeket és rengeteg műanyag flakont...
Szóval van mit rendbehozni,remélve,hogy ebbe az irányba is elindul valami a következő években...és akkor valóban méltó lehet a sziget erre a megtisztelő címre!
Bármerre indulsz a szigeten szembeköszönnek a csodák!
Minden rossz dolog ellenére is ajánlom a szigetet egy kiránduláshoz,hisz azért most is szép és érdekes.A szigeten a piros körtúra jelzés vezet már körbe,ez nagyjából egy 10km-es túrát jelenthet annak aki végigmegy rajta.Érdemes azonban letérni a jelzett útról,hisz rengeteg csoda köszönhet szembe.Eltévedni nem nagyon lehet,ha van egy kis sütni valója az embernek nem is fog.Gyönyörű erdők,benyuló holtágak tehetik még emlékezetesebbé az élményt.Ha egészségem engedi ezer százalék,hogy jövök még ide én is,hisz minden évszakban megkapó a sziget szépsége és hangulata.Mindenről lesz ugyis bejegyzés a blogban,de ha bármilyem esemény vagy fejlemény történik arról is beszámolok természetesen.Ezúton is gratulálok a szigetnek a 2019-es év dunai szigete címhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése