2020. január 28., kedd

Elrockosodó sziget

Városunk fő szigete a Szalki-sziget mondanom sem kell csodálatos természeti környezetben fekszik
.Megannyi bejegyzésem egyik fő helyszíne,vagy éppen mellékszereplője.
Így vagy úgy,számos túránk vezetett a szigeten vagy érintette azt.
Imádjuk és szeretjük,a sziget szépségét emeli,hogy 2016-ban elnyerte a év dunai szigete címet.Ám a sziget két részre bonható.Az északi rész rendezett,ápolt.Van itt kemping,halászcsára,szabadstrand sőt már turistaszálló is.
Na és vannak kiváló sétautak.
A sziget déli része viszont elhanyagolt.Ugyan vannak itt ipari létesitmények,de a maradék rész dzsungelhez hasonlítható.Nehezen járható utakkal,elzárt vízműteleppel sok hasonló mára feleslegessé vált dologgal.Így tehát míg az északi rész virul,addig a déli rész állapota meglehetősen rossz...

A sziget szépségei magával ragadóak
Az észak rész különféle rendezvényknek ad otthont és adott az elmúlt évtizedekben is.
Talán nincs is ezzel semmi gond.Csak akkor már nem lehetne a déli részt is rendbehozni és esetleg egy tanösvényt létrehozni,akár a legdélibb ponton egy Dunára néző ha nem is kilátót,de egy kilátó teraszt megvalósítani?Szánalmas ahogy a déli rész egyre inkább az enyészeté lesz,miközben az északi rész él és virul.A megszokott rendezvények mellé pár éve érkezett a Rockmaraton is.Féltettem a szigetet a sok rockertől,hiszen a fesztivál több tízezres tömegeket vonz,Féltettem mert én a szigetben továbbra is a természeti értékeit tartom fontosnak és félő volt,hogy ez a több tízezres tömeggel igencsak csorbát szenved.
Megjelent a tömeg mellett egy rahedli szemét is,a drog és még a sziget déli elhanyagolt részén is tábort verő mókustojások.Azonban kellemesen csalódtam.

A sziget az év nagy részén a béke szigete
A szervezők a buli után maradéktalanul kitakarították a szigetet!Sőt azt mondhatom,hogyha ez kell,hogy a sziget legalább évente egyszer átessen egy alapos takarításon,akkor legyen rockfesztivál.Szóval idővel megbarátkoztam a dologgal,hogy évente egyszer egy hétre benépesül a sziget a rockerekkel.Aztán a napokban érkezett a hír,hogy a Rockmaraton mellett idén egy újabb rockfesztivál is a szigetre költözik.Méghozzá a MTV Cityrocks.
Bennem pedig újra elöjöttek a régi félelmek,hogy vajon a több ezres tömeg nem tesz-e kárt a mi szépséges szigetünkben.Tudni kell,hogy itt a szervezők nem ugyanazok lesznek akik a Rockmaratonnál,így nem tudhatom jelen sorok írásakor,hogy lesz-e ugyanolyan kitakarítás?

A rock szigete
Tehát a 2020-as esztendőre mondatni,hogy a sziget alaposan elrockosodik.Csak remélni tudom,hogy minden rendben lesz és akkor az én természeti szépségek miatti aggodó gondolataim is tovaszállnak.A szigetet én a béke és nyugalom szigetének szeretem továbbra is,ahogy az a Gergővel megélt emlékeimben is él...ahol jókat lehet sétálni,ahonnan átlehet kellni a kiszáradt holtágakban a szomszédos szigetekre is időnként.
Ahol hattyúkat lehet etetni,ahol strandolni lehet...stb.
Remélem,hogy a rockfesztiválok nem zavarnak ebbe a képbe bele,hisz a városlakók számára a kommentekből a lájkokból ítélve csak az számít és cseppet sem a sziget természeti értékei...

Minden évszakban szép!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése