2017. június 9., péntek

Kádár-völgyi arborétum

Nem sok jót írtam mostanság a dunaújvárosi Kádár-völgyről,ha ezt elolvasod talán te is megérted miért is...,na de,hogy ne csak negatív színben tüntessem fel ezt a szép helyet,ideje arról is írnom ami igazán szép és rendezett itt.A pirinyó kis arborétum Dunaújváros szívében a Kádár-völgy északi végében található,ám attól mégis jól elkülönítve.Jó állapotú kerítés és az Alsófoki-patak védi a völgy azon részétől ahová az emberek szinte csak szemetelni járnak...Na akkor ismerkedjünk meg kicsit vele!

A Baracsi út felöl juthatunk be az arborétumba
Az arborétumba se a völgyből juthatunk be.A bejárat az utca felől nyílik,nevezetesen a helyi Baracsi útról leágazó kis út végén.Belépő díjat nem kell fizetnünk,a park látogatása ingyenes!Az arborétum igen kicsi,sokáig úgy gondoltam ez az ország legkisebb arborétuma,de jártam közben ennél is kisebbekben.Az arborétum érdemi része becslésem szerint kb. 150x 45 méteres lehet.Bár a Kádár-völgyben futó jelzés nélküli utakon akár körbejárhatjuk az arborétumot,de mondom a bejárat az utca felől van!

Ez a kis út ágazik le a Baracsi útról
Az Arborétum egy erdészeti és parképítészeti céllal létrehozott terület, ahol a telepített örökzöldek a városon keresztül haladó Alsó-foki patak völgyében találhatók. A hűvös völgyben olyan élőfa-gyűjtemény kialakítására került sor, amelyben bemutathatóvá válhattak a telepített örökzöld, lombhullató fa-, és cserje fajok, tuják, hamisciprusok, borókák széles fajváltozatai. 2009-ben született döntés arról, hogy az arborétumot fejleszteni, szépíteni kellene, így a munkálatok során a Kádár-völgyben az Alsó-foki patak mellett lévő utat egyfajta tanösvényként alakították ki, minden most is látható fa mellé kiírták a magyar és latin nevét, bemutatva annak tulajdonságait. A gyalogutat faaprítékkal szórták fel, amit a kitermelt cserjékből, illetve az elpusztult fákból a helyszínen dolgoznak fel. Egy fából készült gyaloghidat is építettek a patakon át: és itt egy eddig elzárt területen lévő faritkaságokat látogathatnak az érdeklődők idegenvezetővel, előzetes bejelentkezés után. Az előzetes terveknek megfelelően újabb ritkaságokat ültettek közel 32 féle fajjal, olyanokkal, mint a mézgás éger, fehér gyertyán, sajmeggy stb. Az ide látogatókat kényelmes fapadok, asztalok és szalonnasütő hely várja, hogy legyen hol megpihenni a tanösvény végigjárása után.

Az első méterek a parkban

A kishíd amelyen főleg a másik oldaonl szoktunk lenni

Megfelelő tájékoztatás minden növényritkaságnál
2010-ben egy állatsimogatóval bővült a Baracsi úti arborétum. Így már nemcsak növényeket, a Duna hazai, középső folyására és a Mezőföldre jellemző növénytársulásokat, valamint az Alsófoki-patak völgyének páratlan mikroklímáját jól tűrő mediterrán fákat, bokrokat, cserjéket lehet szemügyre venni a családi kirándulásra egyre inkább alkalmas menedékhelyen, hanem immár állatokat is. Az új állatsimogatóban a Mezőföldre jellemző háztáji állatokat láthatnak a városiak, legfőképpen libát, kacsát, pulykát, kecskét és nyulakat. A már hetven százalékban elkészült erdei iskolában vizesblokkot, valamint harminc embert befogadó fedett tartózkodót akarnak építeni a későbbiekben.

Tanösvény

Lehet pihenni
Az arborétum nyári időszakban reggel 8-tól este 18 óráig várja a látogatókat,téli időszakban pedig 8-tól délután 14 óráig.A bejáratnál igazából parkolási lehetőség nem nagyon van,de mondjuk elfér ott egy-két kocsi.Viszont a közelben a Baracsi út feletti kis dombon igen nagy méretű parkoló van.Érdemesebb talán oda parkolni.Helyijáratos buszok is megállnak a közelben: a 32-es,a 40-es vagy a 45-ös buszokról a Hajnal utcai megállónál kell leszállni,onnan jó 200-250 méter az arborétum.A vasútállomás sincs igazán messze,nagyjából jó 1km-es séta az út oda.

A park örökzöldjei

Távozni is arra lehet amerről jöttünk
Talán nem egy fő kirándulási célpont a városba érkezőknek,de érdemes egybe kötni a kellemest a hasznossal ha már erre jársz.A város látnivalóival érdemes összekombinálni ezt is,majd utána elmenni egy jót falatozni.Közel van ide pl. a helyi mcdonald's is vagy akár az egyik közeli bevásárlóközpontban található csibefaloda.A helyieknek pedig egy jó kikapcsolódás lehet egy ide tartó séta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése