2017. június 17., szombat

Top 10 kedvenc kilátó

Túrázásaink során rengeteg kilátó kerül utunkba.Szinte mindegyikük kiváló remek építmény,kedveljük is őket.Mindegyikről pompás kilátás nyilik,hisz végül is ez a rendeltetésük.Most megpróbálok egy teljesen szubjektív rangsort felállítani a pillanatnyi érzéseim és emlékeim alapján.Természetesen csak azok közül válogattam amelyekben már legalább egyszer jártam.A listában most nem elsősorban a kilátásokkal foglalkozom hanem magával a kilátókkal.Le is osztályozom a kilátókat a szerint,hogy milyen állapotban vannak és,hogy milyen a kilátás 1-10-ig.Nézzük akkor a listát!

10.Prédikálószék kilátó

Prédikálószéki kilátó
Egy szinte új kilátóval van dolgunk,hiszen 2016 október 22-én adták át a három emeletes kilátót amelyen alig egy hónapja volt szerencsém járni.Ez egy betonalapokon egy 12 méter magas fa szerkezetű kilátó,mindhárom emeleten található teraszról gyönyörködhetünk a kilátásban,természetesen az első emelet még nem tudja azt az élményt adni amit a harmadik.Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel kézzel festett, egyedi információs táblák. A tetejére két webkamerát helyeztek el, és a környékén ingyen wifi is elérhető. 

Állapota: 10-es
Kilátás: 9-es

A kilátás csak azért kilences mert nem ad teljes körpanorámát,elsősorban észak felé élvezhetjük azt.


9.Zengői kilátó

Zengői kilátó
A zengői kilátót a Mecsek legmagasabb csúcsán a 682 méter magas Zengőn találjuk meg.
.1984-ben az Állami Földmérési Hivatal építtette mérőtoronynak, a következő évben azonban a turisták előtt is megnyitották.A kilátóra kiírták ugyan,hogy életveszélyes és egy alkalommal még be is zárták.Ám az elmúlt években többször is jártam itt,semmiféle életveszélyes dolgot nem tapasztaltam.Geodéziai mérőtorony révén vaslétrákon lehet felmenni a tetejére,de ezek nem függölegesek hanem olyan 70fokosak.A kilátás mostanság maradéktalanul már nem élvezhető,mert a környező fák lassan megnőnek akadályozva ezzel a kilátást,de tiszta időben akár a Dráváig,sőt a Badacsonyig is ellátni!

Állapota: 5-ös
Kilátás:9-es

Ha a fák nem takarnák be,akkor teljes körpanoráma is élvezhető lenne.


8.Macskalyuki kilátó

Macskalyuki kilátó
A kilátót már Szlovákiában találjuk a Cseres-hegységben közel a Somoskői várhoz.E sorok írásakor éppen egy nap választ el tőle,hogy újra itt járjak.Sajnos épitésének időpontjáról nincs információm.A két szintes kilátó fa szerkezetű,egy kicsit szűk a feljáró része,de ez nem olyan nagy probléma.A kilátás egészen fenetikus,bár körpanoráma nincs,dél felé pompás a rálátás a Somoskői is a kicsit távolabbi Salgó várra.A magyar határtól jól jelzett turistaút vezet ide.

Állapota: 8-as
Kilátás: 10-es

Látható még a közeli Sátoros-hegy is valamint a Medves fensík egy része


7.Guckler Károly kilátó

Hármashatárhegyi kilátó
A Hármashatárhegyen épült kilátó is egy viszonylag új építmény,nagyjából egy éve adták át.
A Hármashatárhegyi-kilátó 499 m tengerszint feletti magasságban található. Fantasztikus élményt biztosít a Budapestet és a Dunát gyönyörű körpanorámával ellátott, 4 m magasan fekvő kilátószint. A nyolcszögletű, 2 szintes kilátópont a Hármashatár-hegyen fekvő Erdei iskola mellett, a Hangár Bistro és a Zöldbázis turistaközpont közelében jött létre.
Minden szempontból jól elérhető helyen van.

Állapota: 10-es
Kilátás: 10-es

Teljes körpanoráma élvezhető!


6.Várhegyi kilátó

Várhegyi kilátó
A Várhegyi kilátót a Mecsekben Mecseknádasdon a 6-os út felett a Schlossberg romok közelében találjuk meg.A kötalapzatra épült kilátó négy szintes kilátó 2005-ben épült.
A kötalapzat felett rész már faszerkezetű,jól kiépitett lépcső vezet fel a szintekre.A felső szinten szélben némi imbolygást is lehet érezni,de ettől nem kell megijedni.A kilátás ugyan körpanoráma,de a környező hegyektől és domboktól túl messze nem lehet ellátni.A kilátó alatt pihenőhely létesült esőbeállóval.

Állapota: 9-es
Kilátás: 8-as

Bár a környék hegyei miatt túl messzire nem elehet ellátni azért érdemes felmenni rá!


5.Dévényi kilátó

Dévényi kilátó
A Pilisi Parkerdő Zrt. újabb turisztikai fejlesztése készült el a Piliscsaba határában lévő Nagy-Kopaszon, melyet 2015. június 12-én adtak át.A kilátó padlószintje 11,5 m magasan van, a közel 17 m2 alapterületű kilátószintről szép kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. Az épület egy 4,2 x 4,2 m alapterületű hasáb, amely tömör, egymásra rakott fenyő gerendákból épül fel. A kilátóhoz 132 m3 gerendát használtak fel. Ezt az építészeti formát sokan ismerhetik a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a Jenga alapján, de világszerte számos lakóépület, szálloda és turisztikai funkciójú objektum valósult meg ebben az egyszerű, letisztult, geometrikusan szabályos hasábokból és kockákból álló építészeti stílusban. 

Állapota: 9-es
Kilátás: 10-es

Teljes körpanoráma élvezhető!


4.Nagy Somlyó kilátó

Nagy Somlyó kilátó
Több ilyen nevezetű kilátó is van a Kárpát-medencében,én most a Vértesben találhatóra gondolok amely a Nagy Somlyó csúcsán van.A kilátót még az orosz megszállás alatt épitették,de állapota annyira leromlott,hogy 2015-ben felújították.A rendbe hozott kilátó 15 méter magas,négyszintes épitmény,meg betonból,téglából készült,így magabiztosan áll a 315 méteres csúcson,tetején semmiféle imbolygás nem érezhető!Csodás kilátást is bíztosit,körpanoráma van ugyan,de inkább észak felé élvezhető a kilátás,kitünően látszik pl.Tatabánya városa is.

Állapota: 10-es
Kilátás: 9-es

Teljes körpanoráma élvezhető,de dél felé a Vértes azért betakar.


3.Julianus kilátó

Julianus kilátó
 A Börzsöny egyik déli bércén, a Hegyes-tetőn magasodó toronyban abban az élményben lehet részetek, hogy előttetek és mögöttetek is kanyarog a Duna!A kilátó kétszintes,aljában egy esőbeállóval.Csigalépcső vezet fel az első és a második szintre.A kilátót 2016-ban az év kilátójának választották,véleményem szerint teljesen megérdemli ezt a címet.A kilátó köből,téglából készült még 1939-ben!2011-ben újították fel azóta állapota kifogástalan.Majdnem teljes körpanoráma élvezhető ezt csak egy kis ponton az elöttünk található Szent Mihály hegy zavarja meg.A kilátóba viszont nem egyszerű felmenni,jelentös a szintemelkedés és meredek út vezet fel.

Állapota: 10-es
Kilátás: 10-es

95%-ban teljes a körpanoráma a Dunakanyarra és a Börzsönyre!


2.Zsongorkő

Zsongorkő
A Mecsek egyik legszebb "természetes" kilátó pontja a Jakab hegyen az István kilátótól délre található 540 m magasságban ez a Mecsek legcsodálatosabb pontja, innen káprázatos panoráma jutalmazza a túrázó kitartását. A vörös homokkő (permi homokkő) természetes sziklaalakzatot 1892-ben vaskorláttal látta el a Mecsek Egyesület.A kilátóról elsősorban dél és nyugat felé van kilátásunk,ám ez egészen fantasztikus.

Állapota: 9-es
Kilátás: 9-es

Természetes kilátóról van szó!


1.Cigány-hegyi kilátó

Cigány-hegyi kilátó
Az örök kedvenc a Cigány-hegyi kilátó 1980-ban épült a Kelet-Mecsek egyik 524méter magas csúcsán a Nyárádi kunyhó közelében attól 4km-re délre.Egy erős kötalapzatra épült akkor az egyszintes mindössze 4méteres kilátószint magassággal bíró kilátó alatta esőbeállóval.A kilátóról teljes körpanoráma élvezhető,ám a környező fák időközben oly annyira megnőttek,hogy a kilátót megkellett magasítani.Ez 2007-ben meg is történt!A kilátószint feljebb került egy vasszerkezettel megmagasitott kilátón,amelyre csigalépcső vezet fel.Az egykor alig látogatott kilátó manapság már óriási népszerüségnek örvend a Mecsekben túrázók körében.Méltán lehetne akár a 2017-es év kilátója!

Állapota: 10-es
Kilátás: 10-es

Teljes a körpanoráma ám észak felé azért a Dobogó-hegy kissé betakar,de ez semmit nem von le az értékéből.

Pilis kilátó
Természetesen még lehet sorolni Pl.Tubesi kilátó,Misinai Tv-torony,János-hegyi kilátó,Rezső kilátó Dobogókőn stb,,de nagyjából ez az én listám jelenleg ami persze folyton változhat,hisz idén is számos kilátó kerül utunkba,ezek közül újak is amelyekben még nem jártam/jártunk.
Azhiszem remek épitmények és igazi csodákat mutatnak,mi pedig rendre felkeressük őket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése